Türkiye’de 2012 sonu verilerine göre araç parkının yüzde 32’si 16 yaşın, yüzde 21’i ise 20 yaşın üstünde araçlardan oluşuyor. Avrupa’da ise araçlar ortalama sekiz yaşında. Bu rakamları dikkate alan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, araç parkını gençleştirmek için düzenlemeye gidiyor. 2014 yılında uygulamaya geçmesi planlanan düzenlemeyle eski araçların hurdaya ayrılması teşvik edilecek. Teşvik, dört milyonluk yeni bir otomotiv piyasası ortaya çıkaracak. Ayrıca hurda araçların Türkiye’nin çelik ihtiyacını önemli ölçüde karşılayabileceği belirtiliyor. Zaman’ndan Gökmen Köse’nin haberine göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, eski araçları yollardan çekmek için hurda teşviki getirmeye hazırlanıyor. Otomotivciler, teşvikin dört milyon araçlık bir piyasa çıkaracağına dikkat çekiyor. Otomotiv Distribütörleri Derneği Genel Koordinatörü Hayri Erce, uygulamanın tüm araçları kapsamasını ve sürekli olmasını istedi.
Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Koordinatörü Dr. Hayri Erce, yaşlı araç parkının vakit kaybedilmeden yenileştirilmeye ihtiyacı olduğunu belirtti. Avrupa’da araç parkı yaş ortalamalarının 8-9 olduğunu ifade eden Erce, “Ülkelerin çeşitli hurda teşvik programlarıyla iç tüketim dinamiklerini hayata geçirdiklerini ve araç parkı yaş ortalamalarını gençleştirdiklerini gördük.” dedi. Hurda teşvik programı konusunda dünyadan Japonya’yı örnek gösteren Erce, “Geçen sene tsunami felaketi sonrasında uyguladığı başarılı bir hurda teşvik programı, ekonomilerini canlandırmaya katkı sağladı.” diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de yaptığı açıklamada, hurda teşvikinin 4 milyonluk yeni bir otomotiv pazarı oluşturacağını söylemişti. Ergün, hurda araçlara yaş ve modeline göre 3-6 bin lira arasında bir bedel ödenebileceğini ve kredi kolaylığı sağlanarak hurda sahiplerinin Türkiye’de üretilen araçlardan almalarını teşvik edeceklerini ifade etmişti. Hayri Erce ise bu uygulamaların parktaki tüm araçları kapsamasının ve sürekli olmasının önemli olduğuna dikkat çekti. Erce, Maliye Bakanlığı’nın çevreyi daha az kirleten araçlardan daha düşük vergi alınması için Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde (MTV) düzenleme yapacak olmasını da olumlu bir adım olarak gördüğünü kaydetti. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar da araç park yaş ortalamasının 16 olmasının ekonomiye zarar verdiğini kaydetti. Aybar, ülkedeki 20 yaş üstü 2 milyon binek aracının hurdasıyla çelik ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılanacağını ifade etti. Aybar, bir araçtan yaklaşık 700 kilo çelik çıktığı bilgisini verdi. 2 milyon aracın her birinden çıkacak 700 kilo hurda çeliğin toplam hasılatı ise yaklaşık 670 milyon lira yapıyor. İbrahim Aybar, eski araçların yerine yenilerinin gelecek olmasının üretime olumlu etkisini, “Otomotiv sanayii Türkiye’de 1 buçuk milyon kapasite ile çalışıyor. Bu tarafa da ciddi bir üretim enerjisi sağlanmış olur” sözleriyle açıkladı.
LOJİPORT