Ailelerin memleketlerine geri dönüş için farklı farklı sebepleri var. İşsizlik bunların başında geliyor. İstanbul’un pahalı ve zor bir kent olması da sonunda yıldırıyor misafirlerini. Memleketlerine dönecek maddi gücü olmayanlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi, sekiz yıldır hem ailelerin hem de eşyalarının ulaşımını sağladığı bir lojistik hizmet sunuyor.
Yıllar önce büyük umutlarla geldiler İstanbul’a. Bir bavulla çıkıp geldikleri İstanbul’da yeni bir hayat kurmak, bir ekmek kapısı bulmaktı amaçları. Fakat köydeki hesap şehre uymadı. İstanbul, her geçen gün artan nüfusuyla doğru orantılı büyüyen işsizlik nedeniyle eski cazibesini kaybetmeye başladı. Evini barkını memleketlerinde bırakıp İstanbul’a gelenler ise bu şehrin hiç de umdukları gibi olmadığının farkına vardılar ve köylerine geri dönme planları yapmaya başladılar. Memleketlerine dönmek isteyip de maddi imkansızlıklar yüzünden İstanbul’dan ayrılamayanlar için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Zabıta Daire Başkanlığı, sekiz yıldır memlekete dönüş hizmeti veriyor.
İBB Zabıta Daire Başkanlığı ilk önce kendilerine gelen başvuruları inceliyor. Hiçbir sosyal güvencesi olmayan, üzerlerine kayıtlı menkul ya da gayrı menkul bulunmayan aileler seçiliyor. Aynı memlekette ya da aynı güzergah üzerindeki kentlerde yaşayan 2 ilâ 4 ailenin eşyalarını bir kamyona yükleyen zabıta ekipleri, aile fertlerine de gitmek istedikleri kente ulaşabilmeleri için otobüs bileti temin ediyor.
Zabıta Daire Başkanı Mustafa Tahmaz’ın verdiği bilgiye göre, Zabıta Daire Başkanlığı uhdesinde yürütülen “Köye Dönüş Projesi” hizmetinden yararlanabilmesi için şahısların, ilgili muhtarlıktan “fakirlik - ikametgah ve nakil belgeleri” alarak bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor. Zabıta ekiplerince yapılan araştırma neticesinde, gelecek rapor doğrultusunda, gideceği istikamet esas alınarak, eşyanın miktarına göre 2 veya 4 ailenin eşyaları birlikte olmak üzere, nakliyecilik yapan kamyonlar ile gönderilmesi hususunda yardımcı olunmakta ve ayrıca talebe göre biletli yolcu olarak otobüs ile gönderiliyor. İBB’den alınan verilere göre, tersine göç alan illerin başında Adana, Tokat, Sivas, Hatay, Diyarbakır, Bingöl, Mardin, Giresun, Samsun ve Ordu geliyor.
8 yılda 1,6 milyon YTL harcandı
İBB’nin 1999 yılında başlattığı bu uygulama ile her geçen yıl memleketine geri dönen ailelerin sayısında oldukça büyük bir artış olduğu görülüyor. 2004'te 118 aile iken, bu sayı 2005'te 128'e, 2006'da ise 234'e yükseldi. 2007 yılında ise bu rakam bine ulaştı. Son sekiz yıl içinde biletli yolcu olarak 19.319 kişi memleketlerine ulaştırılmış. Ayrıca 2109 aileye ait eşyalar, yurdun muhtelif yerlerine gönderilmiş. İBB, bu hizmetler için 1.590.848,00 YTL. harcama yapmış.
LOJİPORT