ICF Airports karbon emisyonunu sıfırladı

ICF Airports Antalya Havalimanı, Avrupa Havaalanları Birliği (ACI) tarafından sera gazları salınımı nedeniyle ortaya çıkan zararları minimize etmek üzere...

ICF Airports Antalya Havalimanı, Avrupa Havaalanları Birliği (ACI) tarafından sera gazları salınımı nedeniyle ortaya çıkan zararları minimize etmek üzere 2009 yılında başlatılan “Havaalanı Karbon Akreditasyonu”  programında planlı ve kararlı yürüyüşü ile bu yıl en üst seviyeye ulaştı.  

2009 yılından beri Avrupa Havaalanları Birliği projesi kapsamında karbon emisyonunu azaltma çalışmalarını sürdüren ICF Airports Antalya Havalimanı,  2010 yılında “Mapping” (karbon kaynaklarının haritası) Seviye 1,  2011 yılında “Reduction” (karbon emisyon azaltımı) Seviye 2 ve 2012 ylında “Optimization” (optimizasyon) Seviye 3 safhasına ulaştı. ICF Airports 2013 ve 2014 yıllarında ise bu başarısını sürdürerek Seviye 3 belgesini yeniledi. 2015 yılında ise en üst düzey olan Seviye 3+ “Neutrality” (karbon emisyon sıfırlama)  belgesini aldı. Bu seviyeye ulaşmak için; kendi faaliyetlerinden dolayı ortaya çıkan toplam salınımı sıfırlamak amacıyla yenilenebilir enerji üretim yatırımlarına önemli mali destek yapmış, aynı zamanda da iş ortaklarının emisyonlarının düşürülmesi için işbirlikleri ve katkılar sağlandı.

Avrupa yolcu trafiğinin yaklaşık yüzde 60’ını ağırlayan 90 havaalanı bu belgeye sahip olup, Temmuz 2013 - Haziran 2014 dönemi ACI raporunda belirtildiği gibi; söz konusu dönemde 311 bin ton civarında toplam karbon salınımı azaltımı gerçekleştirilmiştir. Bu miktar 129 bin 800’den fazla konutun bir yıllık enerji kullanımına ya da bir yıl süre ile 76 bin 800’den fazla aracın trafikten uzaklaştırılmasına eşittir. Gene aynı yıllarda akredite havaalanları tarafından 181 bin 496 ton karbondioksit sıfırlandı.

Havalimanı karbon akreditasyonunun en üst seviyesinde Avrupa’da 20 adet akredite havalimanı bulunmakta olup, bunlardan bazıları ise Roma-Fimuçino, Oslo, Trondheim, Venice, Amsterdam, Milan-Malpensa ve Linate, Swedavia’ya bağlı 10 havalimanı ve Antalya Havalimanı.

ICF Airports Antalya Havalimanı, 2011 yılından bu yana kendi faaliyetlerinden kaynaklanan karbondioksit salınımını düşürmenin yanı sıra iş ortaklarının da karbondioksit emisyonlarını düşürmeleri için önemli işbirlikleri yapmaktadır. İş ortakları ve sektör temsilcilerine verilen seminerler, eğitimler, sosyal sorumluluk projeleri, yenilenebilir kaynaklardan enerji üretim projeleri, teknolojik sistemlerin kullanımı, enerji tasarruf projeleri, atıkların geri dönüşümü, doğal sistemin korunması için yapılan çalışmalar ve yeni yutak alanları yaratma çalışmaları bu kapsamda sayılabilecek en önemli konulardan bazıları. 2014 yılında iş ortakları ile yapılan işbirliği sonucu uçak emisyonlarında 11 bin 505 ton karbondioksit azaltımı sağlandı. Azaltılan bu miktar ICF Airports’un 1 yıllık toplam emisyonunun yüzde 65’i oranındadır. Söz konusu bu miktar yaklaşık 2.850 aracın bir yıl süre ile trafikten uzaklaştırılması anlamına geliyor.

ICF Airports’un kendi faaliyetlerinden kaynaklı 2014 yılı toplam emisyonu 17 bin 703 ton karbondioksit,  kişi başı emisyonu ise 0,633 kg. Son 3 yıllık kişi başı ortalama emisyon miktarı olan 0,674 kg karbondioksit ile 2014 yılı verisi kıyaslandığında yüzde 6 düşüş gerçekleştiği görülecektir.

Sürdürülebilir çevre stratejisi ve entegre yönetim sistemleri politikalarıyla İş Sağlığı ve Güvenliği, Kalite, Çevre ve Müşteri Memnuniyeti ve Şikayet Yönetimi alanlarında dört farklı TSE belgesine sahip havalimanı olan ICF Airports, “Havaalanı Karbon Akreditasyonu’nun” en üst seviyesine yükseldi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler