Milli Savunma Bakanlığı himayesinde, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’nın yönetiminde, TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. organizasyonunda gerçekleştirilen fuarın açılışına; TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve yabancı firma yöneticileri ile davetliler katıldı.Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi. Bakan Yılmaz ve beraberindekiler, daha sonra fuar alanındaki savunma sanayi ürünlerini inceledi. Fuar, 10 Mayıs'a kadar ziyarete açık olacak.
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin geçtiğimiz yıl savunma ve havacılık sektörünün ihracatının 1,28 milyar dolar olduğunu belirterek, savunma sanayi ürünlerinin dünyada büyük ilgi gördüğünü söyledi.
Bakan İsmet Yılmaz, Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 11.'si düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın (IDEF'13) açılışında konuştu. Konuşmasında fuar hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, "Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçları çerçevesinde önemli projeler ve modernizasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Bu çalışmalarda geçmişte doğrudan alım veya ortak üretim modelleri ağırlıklı olarak kullanılmıştı. Ancak 2000'li yıllardan itibaren savunma sanayinde temel hedefimiz öncelik verdiğimiz alanlarda kendi ürünlerimiz geliştirmek ve savunma sanayimizi uluslararası alanda rekabet edebilecek bir şekilde yapılandırmaktır. Bu politikanın somut sonuçları her geçen yıl artan bir başarıyla alınmaktadır. Halihazırda çalışmaları devam eden Altay ana muharebe tankı, Atak taarruz helikopteri, ANKA insansız hava aracı ve Göktürk uydusu gibi projeler söz konusu çalışmalarımızın başta gelenlerindendir" dedi.
Türkiye'nin savunma sanayi ve havacılık alanında faaliyetlerine değinen Yılmaz, şunları söyledi:
"Türk silahlı kuvvetleri ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiğimiz ve ürettiğimiz savunma sistemlerinin ihracatını da yapmaktayız. Savunma ve havacılık sektörümüzün 2012 yılında toplam ihracatı 1,28 milyar dolardır. Türk savunma sanayi tarafından uluslararası standartlarda üretilen zırhlı araçlar, sahil güvenlik botları, karakol gemileri, gece görüş ve hedef sistemleri, elektronik harp, test ve eğitim sistemleri, yazılım tabanlı telsizler, atış kontrol sistemleri, uçak simülatörleri, hava savunma sistemleri, topçu roketleri ve obüsleri tüm dünyada büyük rağbet görmektedir."
İlk kez 1993’de düzenlendi
Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı (TSKGV) Başkanı Hayrettin Uzun, 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın Türkiye için önemine dikkati çekerek, tedarik ve savunma teçhizatı alanında karar verici makamların, fuarda karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarının amaçlandığını söyledi.
TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen IDEF'13 11. Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı'nın açılışında konuşan Uzun, başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere Türk savunma sanayi kuruluşları ile dünyanın bir çok ülkesinden gelen savunma sanayi şirketlerini aynı çatı altında toplamanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Uzun, ilk kez 1993'te düzenlenen fuara, İstanbul gibi stratejik öneme sahip bir şehrin ev sahipliği yapmasının, fuara ayrı bir anlam kattığını belirtti.
TSKGV'nın savunma sanayinin gelişmesine katkıda bulunmayı kuruluş kanununda bir görev olarak üstlenmiş olduğunu hatırlatan Uzun, TSKGV'nın fuarda, ihtiyaç, tedarik makamları ve firmaları koordine ederek, yerli ve yabancı savunma sanayicileri için uygun işbirliği ortamları yarattığını kaydetti.
Uzun, fuarda yer alan yeni teknoloji ürünlerinin sayısının her yıl arttığına vurgu yaparak, "Fuar ülkemiz için olduğu kadar diğer katılımcı ülkeler ile savunma sanayi şirketleri için de önemli bir tanıtım merkezi konumundadır" ifadesini kullandı.
Fuarda 23 bin metrekare olan sergi alanının 28 bin 500 metrekareye yükseltildiğini belirten Uzun, bu yıl planlanan hedeflere ulaşmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Uzun, her yıl fuarda yerli ve yabancı katılımcılarla anket yaptıklarını vurgulayarak, "Bu görüşmeler sonucunda elde ettiğimiz bilgiler ışığında bir sonraki fuarların daha başarılı gerçekleşmesi ve katılımcıların memnuniyetinin artırılması için gerekli düzenleme ve tedbirleri alıyoruz" diye konuştu.
Fuara, çok sayıda dost ve müttefik ülkenin savunma bakanlarının yanı sıra genel kurmay başkanları ve üst düzey askeri, sivil yetkililerin akredite olduğunu anımsatan Uzun, "Hem bu katılımcıların görüşmeleri hem de seminer ve konferanslar için de özel salonlar oluşturuldu" dedi.
Uzun, Türk tersanelerinde inşa edilen bütün su üstü araçlarının Büyükçekmece Koyu'nda sergileneceğini ve ziyaret edilebileceğini belirterek, bu yıl ilk defa firmalara ürün tanıtımı için çekim imkanı da verildiğini dile getirdi.
En fazla sayıyla katılan ve en büyük standı kuran ülkeye ödül verileceğini dile getiren Uzun, ayrıca bu yıl fuarda ilk kez en iyi stant tasarım ödülü de takdim edileceğini bildirdi.
Fuarda, tedarik ve savunma teçhizatı alanında karar verici makamların karşılıklı görüş alışverişinde bulunmalarının amaçlandığını vurgulayan Uzun, 10 Mayıs'ta sona erecek fuarda Türk misafirperverliğinin her yönüyle sergileneceğini kaydetti.
Cengiz Tepebaş - LOJİPORT