İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) Genel Müdürlüğü’nün 1 buçuk milyon sayfadan oluşan arşivi Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne devredildi.
İETT Genel Müdürlüğü’nde bulunan 1 buçuk milyon sayfadan oluşan 60 bin belgelik Osmanlı dönemi arşivi 24 Eylül 2014 Çarşamba günü (bugün) saat 11:30’da Kağıthane Osmanlı Arşivler Daire Başkanlığı’nda düzenlenen imza töreniyle Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne devredildi
Kağıthane Osmanlı Arşivler Daire Başkanlığı’nda düzenlenen törene Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, Başbakan Müsteşar Yardımcısı Abdullah Canbek, akademisyen ve araştırmacılarında aralarında bulunduğu davetliler ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Törende ilk konuşmayı yapan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, “143 yıldır İETT olarak ulaşım alanında faaliyet göstermekteyiz. Her gün gelişen ve değişen bir yapıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İETT Genel Müdürlüğü’nün binası içerisinde bulunan arşiv belgelerine erişmek için yapılan arşiv binasındaki belgeleri dijital ortama aktarmak için çok çalışma yaptık. Fakat arşiv belgelerinin daha geniş kitlelere erişimini sağlamak için Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü’yle bir protokol imzaladık. Devir tesliminin ardından dijital ortama aktarılan belgelerin bir nüshası da bize teslim edilecek. Böylelikle İETT’den arşiv belgelerine erişmek isteyenleri de geri çevirmemiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Kahveci’nin ardından sözü alan Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal ise, “Türkiye arşiv malzemesi açısından çok büyük bir zenginliğe sahip. Bugün Türkiye’de belli başlı arşivler ancak Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü iki birimden oluşuyor. Bunlardan biri Ankara’daki Cumhuriyet Arşivi Daire Başkanlığı, bir diğeri ise Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü’dür. Osmanlı Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde 95 milyon belge ve 400 bine yakın defter ile dünyanın en önemli arşivlerinden biridir. 2013 Haziran ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat katılımıyla açılan arşiv sitesi Osmanlı arşivine dair birçok problemin giderilmesine öncülük etmiştir. Bu site sayesinde dağınık halde bulunan tüm arşivler tek çatı altında buluşturularak araştırmacıların daha rahat bir ortamda çalışma yapmasına katkıda bulunmuştur. Bu site sayesinde Osmanlı arşivi çalışanlarının hızı daha da artacak. Kurumların devlet arşivlerinin imkânlarını görmesi ve devlet arşivlerine belge intikali bu hususta çok önemlidir. Bu anlamda İETT genel Müdürlüğü’nü tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Restorasyonu, indeksi ve dijital ortama aktarımı sağlanacak belgelerin, indeks bilgilerinin 6 ay içerisinde, dijital ortama aktarma işleminin ise 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanıyor.
Ünal ve Kahveci’nin gerçekleştirdiği imza töreni sonrasında Atatürk’ün eşi Latife hanımın isteğiyle Pera Palas’ta düzenlenen balo dönüşü sebebiyle talep edilen bir araç için 1924 yılında yazılmış belge de davetlilere sergilendi. Bu belge İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci tarafından Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal’a teslim edildi. İmza töreni ile birlikte İETT’ye ait belgelerin Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’ne devir süreci de başladı. Kahveci ayrıca Ünal’a nostaljik bir tramvay hediye etti
Devlet Arşivleri Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Ünal’da İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci’ye, Galata Tüneli’nin 1869 tarihli sözleşme ve şartnamesini hediye etmesiyle tören son buldu.
Gün yüzüne çıkmamış belgeler Türkçeye çevrilerek internet ortamına aktarılacak. İnternet ortamına aktarım işleminin ardından birçok kişi tarihin derinliklerinde gizlenmiş belgelere erişmiş olacak.