Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayı ihracat rakamlarını Şanlıurfa'da açıkladı. TİM verilerine göre, Mayıs ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. İlk 5 ayda ihracat yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 1,7 artışla toplam 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, toplantıda sözlerine geçtiğimiz ay Soma'da yaşanan maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin ailelerine başsağlığı dileyerek başladı.
Mayıs ayında ihracat yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin Şanlıurfa'da açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'nin Mayıs ayında ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,8 artışla 13 milyar 412 milyon dolar oldu. Böylelikle Mayıs ayı toplam mal ihracatı, önceki TÜİK verileri dahil tüm Mayıs ayı rakamlarını geçerek Mayıs ayı cumhuriyet tarihi rekorunu kırdı. İlk 5 ayda ihracat yüzde 8 artışla 67 milyar 92 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat yüzde 1,7 artışla 156 milyar 145 milyon dolara yükseldi.
Mayıs ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 54 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken; hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 1 milyar 616 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada; kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 591 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
Mayıs ayında en fazla ihracat artışını yüzde 46 ile gemi ve yat sektörü yakaladı. Bu sektörleri fındık ve hazırgiyim sektörleri izledi.
- 2014 – MAYIS AYINDA EN FAZLA İHRACAT YAPILAN İLK 10 İL (%Değ)
İhracat pazarlarındaki gelişmelere bakıldığında, Mayıs ayında en fazla ihracat yapılan 3 ülke sırasıyla Almanya, Irak ve İngiltere oldu. En büyük dış pazarımız olan Almanya'ya ihracatta Mayıs ayında %25 artış yakalandı.
Mayıs ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle sıralandı;
Mayıs'ta Umman'a olan ihracat yüzde 208, Senegal'e yüzde 128, Endonezya'ya yüzde 107, İrlanda'ya yüzde 97, Vietnam'a yüzde 83, Suriye'ye yüzde 82 artış gösterdi.
Mayıs ayında AB'ye ihracatı yüzde 15 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12, Orta Doğu'ya yüzde 9 ihracat artışı yakalandı.
En fazla ihracat yapan ilk 10 ilimiz arasında ihracatını en fazla artıran ilimiz yüzde 64 artışla Sakarya oldu. Sakarya'yı yüzde 9 artışla Ankara, yüzde 8 ile İstanbul, Yüzde 7 ile İzmir, yüzde 6 ile Denizli ve Manisa, yüzde 1 ile Bursa takip etti.
Şanlıurfa'nın Mayıs ayı ihracatı yüzde 48 artarak 26 milyon dolara, ilk 5 aylık ihracatı ise yüzde 25 artarak 110 milyon dolara yükseldi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Şanlıurfa'yı bu başarılı performansından ötürü tebrik etti.
Öncelikli pazarlarda güçlü ihracat artışı devam ediyor
TİM Başkanı Büyükekşi, yılın ilk 5 ayında Almanya'ya ihracatın %18 artışla 6,3 milyar dolara, Irak'a ihracatın %11 artışla 5 milyar doların üzerine ve İngiltere'ye ihracatın ise %20 artışla 3,9 milyar dolara çıktığını vurgulayarak; ana ihraç pazarlarındaki çift haneli rakamların devamı ile Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerindeki talebin güçlenmesi ile Orta Vadeki Program hedefi olan 166,5 milyar dolara yılsonunda erişileceğini belirtti.
İlk beş ay mal ihracatı yüzde 6,8 arttı, toplam ihracat yüzde 8 artış kaydetti
Güçlenen dış talep, toparlanan AB ekonomisi ile birlikte kurların etkisinin yılın ikinci çeyreğinden itibaren ihracata yaptığı pozitif etkinin devam ettiğini belirten Büyükekşi, "İhracatçılar olarak, kademeli faiz indiriminin devamı ile, özellikle dolar kurunun tekrar arzu edilen 2.15-2.20 bandına gelmesini bekliyoruz. Bu anlamda fırsatlara odaklanarak, özellikle Avrupa Birliği'ndeki iyileşmeyi her yönüyle iyi değerlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
Dış ticaret rakamlarının açıklandığı Şanlıurfa ilinin ilk 5 ayda %25 ihracat artışı yakaladığını belirten Büyükekşi, "Şanlıurfa'nın önümüzdeki yıllarda çok daha fazla ihracat yapacağına inanıyoruz. Zira Şanlıurfa'nın, GAP'ın sulama projelerinin tamamlanmasıyla muazzam tarımsal üretim potansiyelini daha etkin değerlendireceğine inanıyoruz. İlimiz demir-çelik eşyalar, elektrikli makine ve cihazlar, plastik ve mamüllerinde ihracatını geliştiriyor.
Daha yüksek katma-değerlerine yönelerek bu gelişim sürekli ve kalıcı hale getirilebilir.” dedi.
Dünya ekonomisi "yeni normal” e alışırken, paradigma değişimlerini okumak gerekiyor
Konuşmasında, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendiren Büyükekşi, küresel ekonomide yeni normale alışma süreci devam ederken, paradigma değişimlerini iyi okumak gerektiğini, çünkü oyunun kurallarının yeniden şekillendiğini belirtti.
"Önümüzdeki dönemde finansal kaynak maliyetlerinde yaşanabilecek artışlara hazırlıklı olmamız gerekiyor.” diye belirten Büyükekşi, Fed'in parasal genişlemeye devam etmesi ve bir süre sonra faizleri yükseltmesinin beklendiğini vurguladı.
Büyükekşi, ABD'de ikinci çeyrek göstergelerinin nispeten daha iyimser olduğunu, Çin'in ise daha yavaş da olsa yine en hızlı büyüyen pazarlardan biri olmaya devam edeceğini, AB ülkelerindeki toparlanmayla beraber genel dinamiklerin yılın geri kalanında da tüm jeopolitik risklere rağmen talepte olumlu gelişmelere işaret ettiğini belirtti.
Büyüme yeniden dış ticaret tabanına dönüyor, büyümede ihracatın ağırlığı artıyor
Konuşmasında TUİK'in açıkladığı dış ticaret verilerine değinen Büyükekşi, ihracatın ilk 4 ayda yüzde 8,5 arttığını ve ithalatın yüzde 4,2 gerilediğini belirtti. Bu gelişmeler neticesinde, ilk 4 ayda dış ticaret açığının yüzde 24 gerilemesinin son derece olumlu olduğunu belirten Büyükekşi tüm bu gelişmelerin cari açığın 2014 yılında olumlu iniş seyrine devam edeceğini gösterdiğini, büyümenin yeniden dış ticaret tabanına döndüğünü ve büyümede ihracatın ağırlığının arttığını vurguladı.
Yılın ilk 4 ayı itibariyle dış ticaretin büyümeye yaklaşık 3 puanlık bir katkı yapmasının öngörüldüğünü belirten Büyükekşi, "bu anlamda 10 Haziran'da açıklanacak ilk çeyrek büyüme rakamlarının olumlu gelmesini ve ihracatın büyümeye pozitif katkı yapmasını bekliyoruz.” dedi.
TİM'in İnovasyona yönelik çalışmaları tam gaz devam ediyor
Mayıs ayında TİM olarak son derece yoğun bir gündemleri olduğunu belirten Büyükekşi, geçtiğimiz yıl ikincisi, 3 günde 27 bin kişinin katılımıyla İstanbul'da düzenlenen "Türkiye İnovasyon Haftasının” bu yıl İstanbul dışına da taşındığını ve ilk durağın da İzmir olduğunu belirtti.
29-30 Mayıs tarihlerinde Anadolu'da ilk inovasyon ateşinin İzmir'de yakıldığını söyleyen Büyükekşi etkinliğin son derece başarılı geçtiğini şöyle ifade etti; "2 günde etkinliklerimize 4.900 ziyaretçi katıldı. 2 bine yakın kişi de etkinlikleri online takip etti, 20'den fazla işadamımız 150'ye yakın öğrenci ile birebir kariyer buluşmaları gerçekleştirdi.
İki gün boyunca Dünyada ve Türkiye'de inovasyon konusunda fark yaratan guruları, girişimcileri ve akademisyenleri İzmir'de ağırladık. Ege Bölgesi İhracatçı Birliklerimizin
Ar-Ge Proje Pazarı ve tasarım yarışmalarından çıkan ödüllü eserlerini sergiledik. İzmir ve diğer çevre illerimizdeki üniversitelerin projelerini katılımcılarla bir araya getirdik. İnovasyon coşkusunu İzmir ve diğer tüm şehirlerimizde canlandırdık.”
İlk 1000 Çalışması, TİM ve Dünya Bankası'nın raporları dış ticaret performansına mercek tutuyor
21 Mayıs'ta açıklanan 2013 yılı ilk 1000 ihracatçı çalışmasında ortaya çıkan bulguların ve Mayıs ayı başında TİM tarafından yayınlana 2013 Ekonomi ve Dış Ticaret Raporu ve analizlerinin Dünya Bankası'nın geçtiğimiz haftalarda açıkladığı raporla birebir örtüştüğünü belirten Büyükekşi "ihracatçının genel karlılık düzeyinin iyileştirilmesine yönelik önlemler alınması gerekiyor ve net ihracatçı durumda bulunan, ihracat artışına yıllık 5 milyar dolar üzerinde katkı veren KOBİ'lerin yüksek katma-değerli ihracata daha fazla özendirilmesi gerekiyor” dedi.
Büyükekşi, ihracata dayalı büyüme modeline tam anlamıyla geçiş için ihracatçı KOBİ'lerin güçlenmesininin ve çoğalmasını ve yüksek teknoloji ürünlerinin ihracattaki payının artmasının olmazsa olmaz olduğunu; TİM'in de çok daha kapsamlı faaliyetler gerçekleştirerek bu neticelerin elde edilmesi için daha farklı projeler geliştireceğini ifade etti. Türkiye'nin ilk İnovasyon Geliştirme Programı olan İnovaLİG projesine de yoğun ilgi gösterildiğini belirten Büyükekşi, 5 farklı kategoride firmaların değerlendirilerek Türkiye'nin inovasyon şampiyonlarının belirleneceği projeye 450'den fazla firmanın başvurduğunu belirtti.
2023 Ulusal İstihdam Stratejisi ve 2014-2015 Eylem Planı belgesi son derece önemli
30 Mayıs'ta resmi gazetede yayınlanarak güncellenen "2023 Ulusal İstihdam Stratejisi ve 2014-2015 Eylem Planları” belgesinin önemli unsurlar içerdiğini belirten Büyükekşi. Özellikle kadınlar, engelliler, gençler ve uzun süreli işsizler başta olmak üzere özel politika gerektiren grupların işgücüne katılımının önündeki engellerin kaldırılmasını amaçlayan ve somut aksiyonlar öneren bu belgenin ivedilikle hayat geçirilmesini beklediklerini belirtti.
Büyükekşi "İstihdam stratejisi ve eylem planı ağırlıklı olarak eğitim-istihdam ilişkisinin güçlendirilmesi, işgücü piyasasında güvence ve esnekliğin sağlanması ve özel politika gerektiren gruplarda istihdam artışı gibi konulara odaklanıyor. Bu planı İhracatçılar olarak memnuniyetle karşılıyor ve uygulamaya geçişini son derece faydalı buluyoruz.” dedi.