İtalya tarafından Türkiye ulaştırma firmalarına verilen geçiş belgelerinin tükenmesi nedeniyle Türkiye’den bu ülkeye yapılan lojistik faaliyetleri durdu.
İki ülke arasındaki ticaret son 7 yılda yüzde 45 oranında artmış olmasına rağmen geçiş belgesi sayısında hiç bir artış yapılmadı. Dünya lojistik pazarında önemli bir paya sahip olan Avrupa Birliği bölgesi Türkiye lojistik sektörünün de en önemli ticaret noktasını oluşturuyor. Son yıllardaki büyüme rakamlarıyla dikkat çeken Türkiye lojistik sektörünün Avrupa’daki en önemli ticaret kapılarından biri de 7 milyar dolarlık ihracat pazarıyla İtalya. İki ülke arasındaki ticaret, son yedi yılda yüzde 45 artmış durumda. Ancak bu süreç içerisinde Türkiye’den İtalya’ya taşımacılık yapan firmalara İtalya tarafından verilen geçiş belge sayısında hiç artış yapılmadı. En son 2008 yılında yapılan 2 bin adetlik artış ile geçiş belgesi sayısı 31 bin adet olarak belirlenmişti. Durum böyle olunca, geçtiğimiz günlerde Türkiye’den İtalya’ya gidecek araçlar belge alamadı, çünkü verilen belge sayısı 15 Şubat’ta dolmuştu.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, İtalya’ya ihracat taşımalarının durma noktasına geldiğini ve bu durumun Doğu Avrupa ülkelerindeki lojistik firmalarına yaradığını belirtti.
Taner Ankara şöyle devam etti: “Avrupa, lojistik açıdan önemli bir merkez durumunda. Türkiye lojistik sektörü bu zamana kadar Almanya, İngiltere, İtalya ve Hollanda gibi ülkelere yapılan ihracat taşımalarıyla büyüdü. Ancak geçiş belgesi gibi kısıtlamalar, kotalar Türkiye lojistik sektörünün büyüme hızını yavaşlatıyor. Durum böyle olunca geçiş belgesi sıkıntısı
yaşamayan, AB üyesi Doğu Avrupa ülkelerindeki lojistik firmaları gelip Türkiye’deki yükleri Avrupa’ya taşıyor. Bizim lojistik pazarımızdan pay alıyor.”
Ankara ayrıca, yabancı plakalı araçların ihraç taşımalarında kota, vize, geçiş belgesi gibi maliyet arttıran ve zaman kaybettiren etkenlerle uğraşmaması sebebiyle pazardan büyük payı almaya başladıklarını söyledi.
LOJİPORT