İhracat durma noktasında

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ŞTSO binasında düzenlenen toplantıda iç gümrükleme işlemlerinin bir an önce başlaması gerektiği üzerinde duruldu....

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası ŞTSO binasında düzenlenen toplantıda iç gümrükleme işlemlerinin bir an önce başlaması gerektiği üzerinde duruldu. İç gümrükleme işlemlerinin ya eskisi gibi Habur Sınır Kapısı'nda ya da her yönüyle müsait olan Tır Parkı'nda yapılması gerektiği dile getirilen toplantıda, bu alternatiflerin dışında toplumsal bir kargaşa yaşanabileceği savunuldu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan ŞTSO Başkanı Halil Balkan, Habur Sınır Kapısı'nda iç gümrükleme işlemlerinin yapılamaması nedeniyle ihracatın neredeyse durma noktasına geldiğini öne sürerek, "Bizim bu duruma bir önerimiz var: Ya eskisi gibi işlemler Habur Sınır Kapısı'nda yapılsın ya da inşaat ve donanım bakımından müsait olan Tır Parkı'nda. Böylece bölge insanında bir rahatlama olacak ve işlemlerin yapılması da daha hızlı bir şekilde olacaktır" dedi.
Habur Sınır Kapısı'nda yaşanacak en ufak bir olumsuzluğun bölge ekonomisini çökerteceğini ifade eden Balkan, "Habur, Türkiye'nin en büyük ihracat kapısıdır. Türkiye'ye bu denli fazla döviz girdisi olan bir sınır kapımızın bu halde çaresiz bırakılması, devletimiz ve milletimiz için acı bir kayıptır. Konuyla ilgili acil önlem alınmazsa, gümrüğümüzden gerçekleşen ihracatın başka ülkelere kayması kaçınılmazdır" diye konuştu.


Şoförler de, uzun kuyrukların ancak personel sayısının artırılmasıyla çözüleceği görüşünde.

 

Gümrük personeli yeterli değil
Habur Sınır Kapısı'nda oluşan uzun kuyruklar, Irak'a akaryakıt ve gıda yükü taşıyan şoförleri de bıktırdı. Uzun kuyrukları Habur'daki personel yetersizliğine bağlayan şoförler, işlemlerin hızlanması ve kuyrukların erimesi için sınır kapısında görevli memur sayısının arttırılması gerektiğini söyledi. Tanker şoförü Yavuz Sönmez, "Habur'da özellikle personel yetersizliği yüzünden işlemler çok yavaş yapılmakta. İşlemlerin yavaş yapılması, uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor. Kuyrukların uzamasıyla birlikte bizler de sıkıntıya düşüyoruz. 15 gündür Irak'a geçmek için kuyrukta bekliyorum. Habur Sınır Kapısı'ndan çıkış yapabilmek için 5 gün daha beklemem lazım. Irak tarafında da Türkiye'ye geri dönmek için en az 1 hafta bekleyeceğim" dedi.
Habur'daki rüşvet olaylarının sıkı denetimler sonucu ortadan kalktığını söyleyen Sönmez, "Rüşvet olaylarının kalkmasının ardından şimdi de burada personel sıkıntısı baş gösterdi. Görev yapan memurlar da yoğunluktan dolayı bizimle ilgilenemiyorlar. Habur'da yaklaşık 1 yıldır devam eden yenilenme çalışmaları bitti, ama biz hala sıkıntılar çekiyoruz. Yeni yapılan gümrük sahasında fazla memur olmadığı için bütün peronlar çalışmıyor" şeklinde konuştu.
Ali Kahraman adlı araç sahibi ise, bölge halkının Habur Sınır Kapısı'ndan başka elle tutulur bir gelirinin olmadığını, geçimlerini sağlamak için kar kış demeden çalışmak zorunda olduklarını ifade etti. Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan sıkıntılardan dolayı canından bezdiğini söyleyen Kahraman, "Habur, artık sınır kapısı olmaktan çıkıp adeta sinir kapısına dönüştü" diye konuştu.

 

İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı