Ekonominin toparlanmaya başlaması ve ihracattaki artışla birlikte ihracat ağırlıklı çalışan firmalar yıl başından beri 120 bin yeni eleman aldı. Bu sayının yıl sonuna kadar 250 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. İhracatçılar, rekor seviyelere ulaşan işsizliğin çözümüne destek için hükümete 'bu yıl 250 bin yeni eleman alma' sözü vermişti. Rakamlar, ilk 7 ayda bu hedefin yarısına ulaşıldığını gösteriyor.
Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) eğilim araştırması ikinci çeyrek sonuçlarına göre firmaların yüzde 54,3'ü, nisan-haziran döneminde ortalama 11 yeni istihdam sağladıklarını açıkladı. Bu istihdamın 2'sini beyaz, 8'ini mavi yakalı personel oluştururken, 1'i de Ar-Ge personeli. Ankette çıkan sonucun yaklaşık 110-120 bin yeni istihdama işaret ettiğini belirten TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, yıl sonuna kadar Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verdikleri '250 bin eleman' sözüne ulaşacaklarını kaydetti. Söz konusu oranlar, yılın ilk çeyreğiyle karşılaştırıldığında, işe alımların arttığını gösterirken, 'Temmuz-eylül döneminde yeni çalışan istihdam edecek misiniz?' sorusuna firmaların yüzde 25'i 'evet' cevabını verdi.
Araştırmaya katılan firmaların yüzde 71'i, girdi maliyetlerinin, yüzde 47,2'si hammadde fiyatlarının arttığına, yüzde 50,9'u da genel kârlılığın düştüğüne dikkat çekiyor. Buna karşın, şirketlerin yüzde 52,2'si 2010'un ikinci çeyreğinde üretimlerinin, yüzde 53,3'ü ihracatlarının, yüzde 48,7'si kapasite kullanım oranlarının arttığını ifade ediyor. Yılın üçüncü çeyreğine ilişkin beklentilere de yer verilen araştırmada firmaların yüzde 47,2'si üretimin, yüzde 51,4'ü ihracatın, yüzde 44,8'i kapasite kullanım oranının ve yüzde 49,1'i girdi maliyetlerinin artacağına dair görüş bildiriyor. Yine ankete katılanların yüzde 17,3'ü genel kârlılık düzeylerinin artacağı beklentisi taşıyor. Bunun yanında ilk çeyrek araştırmasında yeni pazarlara girdiğini belirten firmaların oranı yüzde 42 iken, bu oran ikinci çeyrekte yüzde 35,6'ya düştü. Yılın üçüncü çeyreğinde ise ilk kez girilmesi hedeflenen ülkeler arasında Rusya yüzde 19,2 ile ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla yüzde 14,1 ile Irak, 12,2 ile İran, 11,4'le Suriye ve 11,2 ile de Afrika ülkeleri takip ediyor. Türk ihracatçısının Avrupa pazarından vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirten TİM Başkanı Büyükekşi, buna karşın ihracatçıların kendilerini korumak için AB pazarı yerine diğer bölgelere yönelmesine dikkat çekti.
İhracatçıların en fazla rahatsız oldukları konunun başında ise rekabetçi bir fiyat sunamamanın geldiğine dikkat çeken Büyükekşi, hedef ülkelerdeki ekonomik şartlar, finansman desteği, bürokratik engeller ve siyasi engellerin de problem çıkardığını bildirdi. Büyükekşi, bunun yanı sıra 2010 yılının ikinci çeyreği ile birlikte krizin etkilerinin tamamen ortadan kalkmaya başladığına dikkat çekti. Son dönemde özellikle sanayi ve üretimde elektrik tüketimindeki artış da bu bilgiyi teyit ediyor. Yılın ikinci döneminde enerji kullanımına bakıldığında ihracatçıların elektrik enerjisi kullanımında yüzde 61, doğalgazda yüzde 32, su kullanımında yüzde 42'lik bir yükseliş araştırmaya yansıdı.
MERKEZ BANKASI, FAİZLERİ DÜŞÜRSÜN
TİM Başkanı Büyükekşi, toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın beklentileri iyi yönetip faizleri yarım puan düşürmesi talebini yineledi. İhracatçıların dalgalı kurla ilgili bir açıklamada bulunmadığının da altını çizen Başkan, Merkez Bankası'nın piyasadan daha fazla dolar almasını istediklerini sözlerine ekledi.
ZAMAN