İhracatçı ve nakliyecide Nisan paniği

Mısır, nisanda sona erecek Port Sait Limanı’nın kullanımına yönelik anlaşmayı, Türkiye ile ilişkilerin bozulması üzerine iptal etti. Yeni bir anlaşmanın...

Mısır, nisanda sona erecek Port Sait Limanı’nın kullanımına yönelik anlaşmayı, Türkiye ile ilişkilerin bozulması üzerine iptal etti. Yeni bir anlaşmanın yapılmayacağının duyurulması, Körfez ve Afrika pazarına sebze, meyve ve et ürünleri satan ihracatçıları ve nakliyecileri paniğe sevk etti. Körfez’e ve Kuzey Afrika’ya ulaşmak için alternatif yollar aranıyor.

Türkiye’den Mısır’ın Port Sait Limanı’na yapılan Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasının Mısır tarafından tek taraflı olarak iptal edilmesi Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerine ihraç yapan firmaları ve nakliyecileri paniğe sevk etti. Körfez’e ve Kuzey Afrika’ya ulaşmak için alternatif yollar aranıyor. Öne çıkan iki alternatif güzergâh Süveyş Kanalı, İran ve Hazar üzerinden Basra Körfezi’ne ulaşım. Ancak, alternatif yolların maliyetleri artıracağı üzerinde duruluyor. Körfez ve Afrika pazarına sebze, meyve, kanatlı hayvan ürünleri satan ihracatçılar da artacak maliyetlerden endişeli. İş dünyasının tepkisini aktaran Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Şerafettin Aşut, anlaşmanın iptaliyle hem ihracatçıların hem de lojistik sektörünün zorluklarla karşılaşacağına işaret ederek, maliyet ve zaman anlamında zarara uğrayan taşımacı ve ihracatçıya yeni maliyetler eklenmesinin bölgede rekabetçiliği yok edeceğini söyledi. Ekonomi Bakanlığı’nın bölgeye ‘Süveyş’ten ulaşım sağlanması’ önerisinin nakliye maliyetlerini artıracağını anlatan Aşut, nakliye süresinin uzamasının yaş sebze ve meyve ürünlerine zarar vereceğini belirtti. Ro-Ro seferlerin uzaması, Afrika pazarına kanatlı hayvan ihracını da etkileyecek. Türkiye Kanatlı Ürünler Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Yüksel Küçük, bu durumun kanatlı sektörünü bölgede rekabet edemeyecek konuma sürükleyeceğini kaydetti. Şu anda maliyetleri zor çıkardıklarını ifade eden Yüksel, “Nakliyede ek maliyetin binmesi, bizi ihraç yapamaz duruma sokar. Sektörde, ciddi sorunlar yaşanır”dedi.

Mısır’ın Port Sait Limanı’nın kullanımı için 3 yıl önce Türkiye ile Mısır arasında imzalanan anlaşma nisanda sona erecek. Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’yi darbe ile yönetimden uzaklaştıran General Sisi, Türkiye ile bozulan ilişkilerden dolayı, 29 Ekim 2014’te, ‘Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığı Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası’nı tek taraflı iptal etti. Mevcut anlaşmanın 24 Nisan 2015’te bitmesinin ardından, yeni bir anlaşmanın imzalanmayacağı duyuruldu. Buna karşılık Dışişleri Bakanlığı ise tepkisini, “Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı düzenlemeleri Türkiye’nin bölgeye olan ticaretinde cüzi bir yer tutmakta iken Mısır ekonomisine önemli katkılar sağlamaktaydı. Bu tasarruf ile Mısır, halkının menfaat ve refahına verdiği zararlara bir yenisini eklemiş olacaktır.” ifadeleri ile duyurdu.

Türkiye’nin Mısır güzergâhını kullanamaması, Afrika ve Körfez ülkelerindeki ihracatçı ve nakliyecilerini yakından ilgilendiriyor. Hatay Ro-Ro AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Güler, belirsizliğin bir an evvel giderilmesi çağrısında bulunarak, bir çözüm bulunmasını istedi. Anlaşmanın yenilenmemesiyle ihracatçının, turizmcinin, esnafın ve hatta sıradan vatandaşın birçok problem yaşayacağına işaret eden Güler, ihracat yapılmadığından bölgede üretimin durduğunu aktardı. Güler, bu nedenle bölgede sıkıntıya düşen birçok firmanın üretimi kısarak işçi çıkarmaya başladığını söyledi. Lojistik sektörünü temsil eden Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin Başkanı Çetin Nuhoğlu da, Mısır’a alternatif yol bulmada güçlüklerle karşılaştıklarını belirtti. Nuhoğlu, Süveyş Kanalı’ndan her geçişin 3 bin dolar ilave yük getireceğini söyledi.

(Zaman)

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Karayolu Haberleri

Ek belgelerle Yunan, Macar, Rus ve Kazakistan yolu açıldı
Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak