İki Türk firması Global Auto Industry'nin iş ortağı oldu

Dinamo Danışmanlık ve Innoway Danışmanlık, 1 milyondan fazla oto endüstri sektörü profesyoneli ve 35.000 otomotiv sektörü firmasının yer aldığı, Global Auto Industry ile iş ortaklığı anlaşması imzaladı.

Proje Finansmanı, Şirket Birleşme ve Satın Almaları (M&A) konularında global ve lokal çözümler sunan Dinamo Danışmanlık ve Innoway Danışmanlık, 1 milyondan fazla oto endüstri sektörü profesyoneli ve 35.000 otomotiv sektörü firmasının yer aldığı, Global Auto Industry ile iş ortaklığı anlaşması imzaladı. Global Auto Industry, otomotiv sektörü alanında dünyanın en büyük online platformlarından biri olarak biliniyor.

Ortaklık kapsamında Dinamo Danışmanlık ve Innoway Danışmanlık, Global Auto Industry ile Şirket Birleşme ve Satın Almaları (M&A) konusunda, Türkiye için münhasır bazda olmak üzere globalde birlikte çalışacaklar.

Anlaşmanın Türkiye otomotiv sektörü açısından çok önemli olduğunun altını çizen Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı, Kamu Özel Ortaklığı (PPP) ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran ve Innoway Danışmanlık Kurucusu Süheyl Baybalı, yaptıkları ortak açıklamada, “Öncelikle global anlamda otomotiv sektörünün devi olan bir online platform ile partner olmaktan dolayı çok mutluyuz. Yaptığımız çalışmalarla global ve Türkiye otomotiv sektörüne büyük katma değer sağlayacağımızı söyleyebiliriz. Bu ortaklık vasıtasıyla gerek yurtdışından Türkiye’ye yatırımcı çekmeyi, gerekse de Türk yatırımcıların global yatırımlarını doğru şekilde yönlendirmeyi amaçlıyoruz. İş birliğimiz kapsamına, M&A çatısı altında iş ortaklıkları ve satın alma dahilinde teknoloji ile know-how transferleri de giriyor. Ayrıca Türkiye açısından büyük öneme haiz otomotiv sektörünün yurtdışına daha iyi tanıtımına katkı sağlayacağımızı da düşünüyoruz.

 Innoway Danışmanlık Kurucusu Süheyl Baybalı 

Otomotiv sektöründe pandemi krizinden bağımsız, büyük bir teknolojik değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bu sürecin en az önümüzdeki on yıla damgasını vuracağını rahatlıkla ifade edebiliriz. Değişimin büyük ya da küçük tüm oyuncuları etkisi altına alması kaçınılmazdır ve yeni duruma adapte olmak için işletmelerin büyük ölçekli yatırımlar yapma ihtiyacı söz konusu olacaktır. Yatırımların bir kısmı makine, ekipman, donanım şeklinde sabit yatırım ve kalan kısmının da teknoloji transferi ile araştırma geliştirme yatırımları başta olmak üzere entelektüel sermaye şeklinde olmasını beklemekteyiz. Değişim sürecinin gerektireceği büyük ölçekteki yatırımları özellikle küçük ve orta boy işletmelerin tek başlarına gerçekleştirmeleri ve yeni ekonomide rekabet güçlerini koruyabilmeleri çoğu işletme için mümkün olamayacaktır. Bu nedenle daha büyük hacimlere ulaşarak ölçek ekonomisinden faydalanıp maliyetleri düşürmek, Ar-Ge maliyetlerinden tasarruf etmek, teknoloji transferi sağlamak, satış ile dağıtım kanallarını daha verimli yönetebilmek ve yeni pazarlara açılmak amacı ile şirket satın alma ve birleşme işlemlerinde önümüzdeki yıllarda global düzeyde önemli bir artış gerçekleşmesini beklemekteyiz.” dediler.

Dinamo Danışmanlık Kurucu Ortağı, Kamu Özel Ortaklığı ve Proje Finansmanı Uzmanı Fatih Kuran

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor