İkinci elde 5 milyon araç el değiştirdi

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Araç satış işlemlerini elektronik ortama taşıyan ASBİS Projesi, ikinci el pazarında satışları patlattı. 2010’a kadar...

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, Araç satış işlemlerini elektronik ortama taşıyan ASBİS Projesi, ikinci el pazarında satışları patlattı. 2010’a kadar yılda 2.3 milyon araç alınıp satılırken son 2 yılda 10 milyondan çok araç el değiştirdi. Bu sürede masraftan 4.1 milyar TL zamandan ise 30 bin gün tasarruf ettik. İkinci el araç satışı ve tescilinde bürokratik işlemleri kaldıran Araç ve Sürücü Bilgi Sistemi (ASBİS) ile milyarlarca lira vatandaşın cebinde kaldı. Mayıs 2010’da başlayan sistem ile şimdiye kadar 10 milyondan fazla araç el değiştirdi. Geçen 2 yıl 3 aylık dönemde araç alıp satanlar masraflardan 4.1 milyar lira, zamandan ise 30 bin gün tasarruf etti.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nce hayata geçirilen araç tescil ve sürücü belgesi işlemlerinin online olarak yapılmasını kapsayan ASBİS Projesi kapsamında, daha önce 450 lirayı bulan ikinci el araç satış masrafı 25.5 liraya düşünce yıllık alım-satım işlemi sayısı da 5 milyonu aştı. Emniyet Genel Müdürlüğü ikinci el araçların noterden satış ve elektronik ortamda tescil işlemleri yapılıp, araç tescil belgeleri araç sahibinin adresine posta ile gönderilme uygulamasını 1 Mayıs 2010’da başlatmıştı. Bu tarihten önce yılda ortalama 2 milyon 350 bin ikinci el araç satışı yapılıyordu. 2011 yılı sonu itibarıyla bu rakam 5 milyonu aşmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün son verileri alım-satım işlemlerinin her yıl katlanarak arttığını ortaya koydu. Mayıs 2010’dan Ağustos 2012’ye kadar yapılan işlem sayısı 10 milyonu geçti. Sadece bu yılın ilk 8 ayındaki işlem sayısı bile 4 milyonu aştı.

Emniyet’in verdiği bilgiye göre uygulamanın başladığı tarihten itibaren 10 milyon araç ile sağlanan tasarruf 4.1 milyar lira oldu. Ayrıca normalde 3 gün süren işlemlerin 5 dakikaya inmesi de vatandaşa 30 bin günlük zaman tasarrufu yaptırdı. Rakamların artmasında ikinci el satış işleminde masraf ve bürokratik işlemlerin azalması başrol oynadı. Daha önce işlemlerle uğraşmak istemeyenler aracın ruhsatını üzerine almıyor ve çeşitli sıkıntılarla karşılaşıyordu. ASBİS öncesinde satın aldığı aracı üzerine almak isteyen vatandaş vergi dairesi, sigorta şirketi, muayene istasyonu, şoförler odası, nüfus müdürlüğü, noter ve emniyet olmak üzere 7 kuruma giderek ortalama 450 TL harcıyordu. Sadece notere giderek yapılan alım-satım uygulaması ile işlemlerdeki kolaylık Avrupa ülkeleri ortalamasının üzerine çıktı. Proje Başbakanlık tarafından, kamu hizmetlerinde verimlilik ve etkinliği arttırmaya ve bürokratik işlemleri basitleştirmeye yönelik yapılan çalışmalar çerçevesinde 300’den fazla proje içerisinden seçilip önceliklendirilen 11 e-Devlet projesi içindeydi. ASBİS Projesi  TÜSİAD ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından da geçen yıl ‘Türkiye (eTR)’ ödülünü almıştı.

www.lojiport.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Otomotiv şirketleri arasında Kasım ayında en fazla kazandıran Otokar
Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez