İstanbul"u vuran sel felaketinin üzerinden 10 gün geçmesine karşın, Ayamama Deresi sınırları içinde yaşam normale dönemedi. 50 bin kişinin istihdam edildiği bölgede, işyerlerinin yüzde 70"i elektrik, su, telefon ve doğal gaz gibi temel ihtiyaçlardan yoksun yaşıyor.
Ekonomik büyüklüğü milyar dolarları bulan bir bölge, 10 gündür doğanın yaptığı hasarı onarmaya çalışıyor. Özellikle eğimi aşağıda kalan alanlar tam bir mezbelelik içinde. İnanılmaz bir kokunun hakim olduğu bölgede, salgın riskini önlemek için çalışanların aşılanması ve bölgenin ilaçlanmasına önceki gün başlandı. Durum böyleyken, işyeri sahipleri bir yandan da yıkım korkusu yaşıyor. Başbakan ve Çevre Bakanı"nın ?dere kenarlarındaki binalar yıkılacak? açıklamaları herkesi tedirgin etmiş. İşveren yerinden, çalışan da işinden olacağı endişesinde.
Özellikle muhalefetin siyasi rant kaygısıyla yangına körükle gittiğini savunan Yenibosna Sanayici ve İşadamları Derneği (YESİAD) İkinci Başkanı Zahit Sağlık, ?Bölgede 50 bin kişi çalışıyor. Şu an bu kişiler işsiz, yüzde 70"i elektriksiz ve susuz bir halde yaşıyor. Yapılması gereken siyasi rant çıkarmaya çalışmak değil, dayanışmadır. Yaraları nasıl sarabiliriz onun yanıtlarını bulmalıyız. Muhalefetten öyle açıklamalar geldi ki, Başbakan "dere kıyısındaki tüm yerleşim alanları yıkılacak" demeye başladı. Bir şeyi onaracaklarına yangına körükle gidiyorlar. Uzlaşı ve diyalog yolu varken, niçin bu yöntemi seçtiklerini CHP"ye sorduk. Bizi çok iyi dinlediler. Ve bir daha bu tip açıklama yapmama sözü verdiler. Daha sonra Ak Parti"ye gittik. Oradaki insanlara dayanışma yoluyla destek olmalarını istedik. Yollarımıza girilmiyor, doğal gaz yok, telefon, elektrik, su yok. Yaralarımızı ne kadar çabuk sararsanız, oradaki 50 bin kişi için yaşam yeniden başlar dedik. Onlar da takipçi olacaklarını söylediler. O andan itibaren araç ve ekipmanlar sevk edildi? dedi.
?Dereler, turistik bölge haline bile getirilebilir?
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş"a gitmeden önce selden mağdur olmalarının yanı sıra, "başımıza ne gelecek kaygısı taşıyorduk" diyen Sağlık, şöyle devam etti; ?Bu görüşmeden sonra çok rahatladık. Başkanımız, Ayamama Deresi ve İkitelli arasındaki insanlara çok yakın olacağını gerekirse kazma kürek alıp çalışacağını söyledi. Biz de, derenin artık kapasiteyi kaldırmadığını teslim ediyoruz. Ancak, bu kapasiteyi genişletmenin de demokratik yolları vardır. Bunu, kimseyi acıtmadan yapmak gerekir. 50 bin kişi istihdam ediliyor, programlasınlar. Yıkacağız deyip, insanları bir kere daha yıkmasınlar. Bu dereler turistik bölge haline bile getirilebilir. Herkesin kazanacağı bir çözüm bulmak mümkün.?
?Bizi 6 kara noktadaki su bombaları vurdu?
Ayamama Deresi"nin "günah keçisi" ilan edildiğini ifade eden Sağlık, felaketin Ayamama Deresi"nin taşması ile başlamadığını savundu. Dere ile ilgili 17 kamu kurum ve kuruluşundan bilgi aldıklarını belirten Zahit Sağlık, ?Çünkü, Ayamama taştığında bize sular Ayamama"dan gelir. Bu kez, Basın Ekspres yolundan geldi. Dere, İstoç"tan başlayan ve havaalanına kadar devam eden 10.5 kilometrelik bir mesafeyi izler. Ayamama Deresi"nde 6 kara nokta var. Birincisi, E 6"nın hemen altındaki Osmanlı garajının bulunduğu yer. Dere, 30 metre genişlikle geliyor, orada 17 metreden geçmeye çalışıyor. İkincisi, yeni açılan 212"nin bulunduğu yerde daralarak Basın Ekspres yolunun altından geçiyor. Üçüncü nokta Papaz köprüsü. Dördüncüsü Coca Cola"nın hemen yanında, burada da dere 30 metreden 10 metreye düşüyor. Beşincisi E 5 karayolunun altı, Orman Fidanlığı"nın bulunduğu alan. Altıncısı da, CNR Fuarcılık"tan havayoluna giden yolun hemen altı. Ayamama deresini ne kadar büyütürseniz büyütün kör noktaları genişletmedikten sonra çözüm mümkün değil. Bu altı kara nokta rehabilite edilmeli. Başakşehir"deki göletin de tetikleyici etkisi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü, kimi 150, kimi 250 kilometre hızdaki bir su patlamasından söz ediyor. 45 tondaki treylerleri bile havaya kaldırıp üst üste koyan bir güçten söz ediyoruz? diye konuştu.
İTO sel mağduru firmalara 20 milyon TL ayırdı
Afet bölgesini gezen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, yaşanan felaketin büyük zararlar verdiğini dile getirerek, ?Bir felaket yaşandı, olan oldu. Şimdi sıra, bu felaketin bir daha yaşanmaması ve yaraların sarılması için yapılacaklardadır. Biz İTO olarak kendi bütçemizden 20 milyon TL"lik kaynağı, burada zarar görenlerin yararlanması için ayırdık. Ayrıca mağdur arkadaşlarımızın Oda ile ilgili borcu veya başka yükümlülükleri olanları yeniden yapılandırdık? diye konuştu.
Bölgede faaliyet gösteren firmaların 4 tane acil talebi olduğunu dile getiren Yalçıntaş, ?Burada zarar gören firmaların devlete olan borçlarının ertelenmesi ihtiyacı doğdu. Zarar gören firmaların kendini toparlayabilmesi için en azından 3 aya ihtiyacı var. Dolayısıyla bu 3 ay içinde devlet tarafından bu firmalara alacak tahakkuk ettirilmemesi gerekir. Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gerek Bahçelievler Belediyesi bu felaket sonrası tüm imkanlarını seferber ettiler. Ancak yine de, bu belediyelerin desteğe ihtiyacı var. Dolayısıyla Ankara"dan ve çevre belediyelerden buraya hem malzeme konusunda, hem de altyapı konusunda destek sağlanması gerekiyor. Bu konuda Ankara"yı uyardık. Gezdik, gördük. Buradaki arkadaşlarımızın çok ağır hasarları var. Yurtdışıyla çalışan firmalar bunlar. Devletin zarar gören firmalara uzun vadeli çok düşük faizli kredi imkanı sunmasını talep ettik. Bu taleplerimizin çok geciktirilmeden karşılanmasına ihtiyaç var? dedi.
Sel sonrası yağmacıları, porselen takımları aldıktan sonra kolilerini de bu şekilde bırakmışlar.
Citroen servisindeki bu araçlar, sahipleri tarafından tamir amacıyla bırakılmışlardı. Şimdi, 10 gündür çamur ve taş yığınının içinde yatıyorlar.
Taşkın sular Coca Cola fabrikasını da vurmuş.
Ayamama Deresi"nin 6 kör noktasından biri de selden en çok zarar gören firmalardan Evkur ve Karaca"nın hemen önünde yer alıyor. Çekilen bir duvarla dizginlenmeye çalışılan dere, dar noktayı geçtikten sonra, vurduğu duvarı işte böyle parçalamış. Bu duruma da galiba en çok yağmacılar sevinmiş.
İşte, Ayamama Deresi'nin 6 kara noktasından birinin tam karşısında bulunan Mars Logistics de, azgın sulardan nasibini almış. Zarar gören 20'den fazla çekicinin Haramidere'deki Renault servisinde bakımda olduğu söyleniyor.
Sel zararı boyutlarının büyümesini işte bu arka arkaya koyduğumuz iki fotoğraf yanıtlıyor. Geniş bir alanda ilerleyen dere, tam bu noktada köprüye giriyor.
Derenin çıktığı nokta 1-2 metreye kadar daralıyor. 10-15 metre eninde yol alan Ayamama, işte bu noktada birikerek, bir su topu gibi önüne kattığını yıkıyor. Bu noktanın solunda Coca Cola, önünde de yine 20"den fazla çekici treyleri zarar gördüğü söylenen Mars Logistics var.
Haber ve Fotoğraflar: Selçuk ONUR - DÜNYA