İlk çeyrekte 'ihracat artacak' beklentisi zayıfladı

İhracat Beklenti Endeksi, ilk çeyrekte, 2016'nın son çeyreğine göre 0,7 puan azalarak 109,7 puan oldu. İthalat Beklenti Endeksi ise geçen çeyreğe göre 1,2 puan artış göstererek 110,3 değerini aldı.

Ekonomi Bakanlığı, ihracat ve ithalatta beklenti endekslerini duyurdu. Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2016 yılının 4. çeyreğinde 109,7 olan İhracat Beklenti Endeks, 2017 yılının 1. çeyreğinde 109 seviyesinde gerçekleşti. 100’ün üzerinde gerçekleşen İhracat Beklenti Endeksi, Türkiye’nin önde gelen ihracatçı firmalarının 2017 yılının 1. çeyreğinde ihracatın artacağı yönünde beklentilere sahip olduğuna işaret ediyor. Öte yandan İthalat Beklenti Endeksi ise geçen çeyreğe göre 1,2 puan artış göstererek 110,3 oldu.

Geçen yılın aynı çeyreğine göre arttı

Açıklamada şöyle denildi: "2017 yılının 1. çeyreğinde, 2016 yılı 4. çeyreğine göre, İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aya ilişkin ihracat ve ihracat sipariş beklentilerine ilişkin soruların Endeksi azalış yönünde etkilediği son 3 aydaki ve şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlenmektedir. Bununla birlikte, Endekse dahil edilen tüm soruların yayılma endekslerinin bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyrettiği görülmektedir. Bu etkilerin sonucunda, İhracat Beklenti Endeksi 2017 yılının 1.çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 9,1 puan artmıştır. 2017 yılının 1. çeyreğinde İthalat Beklenti Endeksi 110,3 olarak gerçekleşti. İthalat Beklenti Endeksi, 2017 yılının 1. çeyreğinde, 2016 yılının 4. çeyreğine göre 1,2 puan arttı. 2016 yılının 4. çeyreğinde 109,1 olan Endeks, 2017 yılının 1. çeyreğinde 110,3 seviyesinde gerçekleşti. 2017 yılının 1. çeyreğinde, 2016 yılı 4. çeyreğine göre, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentileri ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi azalış yönünde etkilediği birim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise Endeksi artış yönünde etkilediği gözlenmektedir. Diğer taraftan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisine ilişkin yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanda iken birim ithalat fiyatı beklentileri ile mevcut ithalat ve son 3 aydaki ithalat sipariş düzeylerine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretmektedir. Bu etkilerin sonucunda, İthalat Beklenti Endeksi 2017 yılının 1. çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre 12,4 puan artmıştır. "

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Solmaz, eğitim üssüyle ürünleri daha etkili ticarileştirmeyi hedefliyor
"Atlas Lojistik Ödülleri, limanlarımızın tanıtımı için iyi bir fırsat"
Parsiyel Yük Nedir? Parsiyel Yük Taşımacılığı Hakkında
Japonya, şoför açığını 'konveyör bant' yolu ile aşma hedefinde
Nakliyeci, istasyondan yakıt temini şartına tepkili