İlk elektrikli otobüs kampüslerde

Otokar tarafından tasarlanıp üretilen Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, belediyelerden sonra şimdi de üniversitelerdeki öğrencileri taşıyor...

Otokar tarafından tasarlanıp üretilen Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, belediyelerden sonra şimdi de üniversitelerdeki öğrencileri taşıyor

Koç Topluluğu Şirketleri’nden Otokar’ın ürettiği Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsü Doruk Electra, üniversite kampüslerine de girdi. Daha önce İstanbul, İzmir, Samsun ve Antalya büyükşehir belediyeleri tarafından test edilen elektrikli otobüs, şimdi de üniversite kampüslerinde öğrencilere taşıma hizmeti veriyor. 2 ile 4 Aralık tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Avcılar kampüsündeki öğrencilerin kullanımına sunulan Otokar Doruk Electra, 3 günde yaklaşık 140 kilometre yol yaparak, 60 tur attı ve 3 bin civarında kişi taşıdı. Elektrikli otobüs, 9-10- 11 Aralık tarihlerinde Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü, 15-16-17 Aralık tarihlerinde ise İstanbul Teknik Üniversitesi Ayazağa Kampüsü’nde öğrencilerle buluşacak. 25 oturan ve 24 ayakta yolcu veya 25 oturan, 20 ayakta ve 1 engelli yolcu taşıma kapasitesine sahip Doruk Electra, 6 ile 8 saat arasında tam şarj olabiliyor. Aracı bir kaç gündür İstanbul Üniversitesi öğrencileri ile buluşturduklarını aktaran Otokar Uzman Mühendisi Kürşad Gökce, bunun dışında İstanbul Teknik Üniversitesi ile Yıldız Teknik Üniversite öğrencilerine de tanıtacaklarını kaydetti. Elektrikli otobüsün dizel muadili bir otobüse göre yakıtta 5-6 kat daha tasarruflu olduğunu, 100 kilometrede 30 liralık bir enerji tükettiğini anlatan Gökce, elektrikli otobüsün aynı zamanda sıfır emisyon özelliğine sahip olduğunu ve çok sessiz çalıştığını dile getirdi.

Elektrikli otobüs için özel bir şarj alt yapısına gerek olmadığı bilgisini veren Gökce, trifaze olarak adlandırılan sanayi elektriğinin olduğu her yerde şarj edilebildiğini, otobüsün boş pilinin yaklaşık 60 liraya tam doldurulabildiğini ifade etti.

MENZİLİ 280 KİLOMETRE

Otobüsün ideal şartlar altında 280 kilometreye kadar menzili olduğunu bildiren Gökce, kullanım alışkanlıkları, çevresel koşullar ve gün içerisinde kısa süreli ekstra şarj olmasıyla menzilin yüzde 30-40 arasında uzayabileceğinin altını çizdi.

Gökce, Otokar’ın her yıl cirosunun yaklaşık yüzde 4.4’lük kısmını Ar-Ge’ye ayırdığını söyledi. 2010 yılından bu yana elektrikli otobüs üzerinde çalıştıklarını bildiren Gökce, Doruk Electra’yı Otokar bünyesinde tasarlayıp geliştirdiklerini kaydetti. Özellikle Amerika ve Çin’de elektrikli otobüs kullanımının yaygın olduğu bilgisini veren Gökce, ancak total araç parkı içerisinde elektrikli otobüs sayısının az olduğunu, henüz istenilen seviyelerde olmadığını dile getirdi.

Gökce, ülkelerin artık stratejik kalkınma planlarında elektrikli mobilite çözümlerine yer vermeye başladığının altını çizdi ve talep geldiği takdirde seri üretime geçebileceklerini bildirdi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi
TÜSİAD, Türkiye’nin e-ticaret lojistiği profilini çıkardı
TotalEnergies’ten yeni distribütörlük anlaşması
Ağır ticari araçlar sektöründe sürdürülebilirlik; çevresel etkiler