Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Koç Holding ve Fiat Chrysler'in uzun yıllara dayanan ortaklığı ve Tofaş'a duyduğu güven sayesinde yeni modellere yaptığımız yatırım miktarı, 1,5 milyar doları aşmış durumda" dedi.
Türkiye otomotiv tarihinin en önemli otomotiv projelerinden birini, şirket tarihinin ise en yüksek yatırımının yapıldığı otomobil projesini hayata geçiren Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasında üretilen ilk "Fiat Egea" banttan törenle indirildi.
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, "Fiat Egea Üretim Başlangıç Töreni"nde yaptığı konuşmada, Fiat Egea'nın üretimine başlanacağı bu önemli günün heyecanını paylaşmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Yaklaşık bir yıl önce yine burada Doblo modelinin, Amerika'ya ihracatı vesilesiyle bir araya geldiklerini hatırlatan Koç, "Doblo'nun yenilenmesiyle başlayan yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Türkiye'nin istikrarlı büyümesi için kalıcı sanayi projelerine ihtiyacı var" dedi.
Sanayi yatırımlarının artması ve bu alandaki adımların çok boyutlu düşünülerek atılmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Koç, "Sanayi projelerinin, iç pazarın yanı sıra ihracata yönelik olarak geliştirilmesi, bunlarla birlikte ilave istihdam da yaratması gerekiyor. Bugün de bu modele örnek niteliğinde olan Türkiye'nin en büyük sanayi yatırımlarından biri için buradayız. Ortağımız Fiat Chrysler ile birlikte geliştirdiğimiz Egea projesinin ilk modelinin üretimini birlikte başlatacağız" diye konuştu.
"40 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLECEK"
Koç, Fiat Egea'yı "akıllı bir proje" olarak değerlendirdiğini belirterek, şöyle devam etti: "Akıllı çünkü, çok sayıda araştırma yapılarak, Türkiye'nin beklentilerine uygun ve geniş kitlelerin ulaşabileceği bir otomobil olarak geliştirildi. Türk tüketicisini odağına alarak tasarlanan yeni modelimize isim verirken, Ege Denizi'nden esinlenildi. Akıllı bir araç çünkü, iç pazarın yanı sıra Batı ve Doğu Avrupa müşterisine de hitap ediyor. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 40 ülkeye ihraç edilecek. Aynı platformla sedan dışında hatchback ve station wagon olmak üzere bu büyük oranını ihraç edeceğimiz, iki ayrı araç daha üretilecek. Bu da projemizi akıllı kılan diğer bir unsuru. Türkiye'nin dünyaya açılan bu çaptaki ilk binek araç projesi Egea'nın her anlamda çok başarılı olacağına yürekten inanıyorum."
Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Üst Yöneticisi (CEO) Sergio Marchionne ile Egea'yı birkaç hafta önce test ettiklerini ve çok memnun kaldıklarını anlatan Koç, iç ve dış tasarımı mükemmel aracın, geniş iç hacme sahip tam bir aile otomobili olduğunu ifade etti.
"YENİ MODELLERE YATIRIM 1,5 MİLYAR DOLARI AŞTI"
Koç, projeye başından beri destek veren Marchionne'ye teşekkür ederek, şunları kaydetti: "Koç Holding ve Fiat Chrysler'in uzun yıllara dayanan ortaklığı ve Tofaş'a duyduğu güven sayesinde yeni modellere yaptığımız yatırım miktarı, 1,5 milyar doları aşmış durumda. Bu yatırımların önemli bir bölümünün Ar-Ge ve inovasyona ayrılmış olmasını da ayrıca çok değerli buluyorum. Koç Topluluğu olarak teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak, ülkemiz için yarattığımız katma değeri sürekli artırıyor ve rekabet gücümüzü de pekiştiriyoruz. Egea projesini de topluluğumuzun bu yaklaşımının en güçlü örneği de sayabiliriz. Egea'nın Türkiye'de üretilmesi, Tofaş'ın hem Ar-Ge'ye hem de dünya klasında üretime yaptığı yatırımın ve böylelikle kazandığın yetkinliklerin sonucudur. Gururla belirtmek istiyorum ki, Egea projesi, Tofaş mühendisliğinin ve işçiliğinin, küresel arenadaki başarısını ortaya koymaktadır. Bu yatırım, Tofaş'a olduğu kadar Türk otomotiv sanayine de çok önemli bir katma değer sağlayacaktır."
Tofaş fabrikasına her geldiğinde gördüğü gelişim ve yeniliklerden fevkalade etkilendiğini dile getiren Koç, "Tofaş bugün örnek bir oyuncu, aynı zamanda Fiat Chrysler dünyasında örnek gösterilen bir fabrika durumunda" ifadelerini kullandı.
Koç, bu farkı yaratanların işçiler, mühendisler ve yöneticiler olduğunu vurgulayarak, başarılarını daimi kılan tüm çalışanlarına ve ürünlerini tercih eden müşterilerine, markalarını temsil eden bayilerine, yan sanayiye ve tüm iş ortaklarına teşekkür etti.
"ŞİMDİDEN DÜNYANIN ÇEVRESİNİ 200 DEFA DÖNMÜŞ OLDU"
Tofaş CEO'su Cengiz Eroldu da Egea üretiminin başlamasının Tofaş tarihinde yeni bir dönüm noktası olduğunu ifade ederek, projenin yarım asırlık üretim tecrübelerinin bir eseri olduğunu söyledi.
Eroldu, kuruluşundan bu yana Türkiye için değer yaratan bir şirket olarak, güçlü ortakları Koç Holding ve Fiat Chrysler'in destekleriyle bu çabalarını çok daha büyük ölçeklere taşımanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını dile getirerek, bu dönemece uzun yıllardır hazırlandıklarını anlattı.
Ar-Ge'ye 1990'lı yılların başından beri yaptıkları yatırımların, Tofaş'ı Fiat Chrysler'in Avrupa'daki ikinci büyük Ar-Ge merkezi konumuna getirdiğini belirten Eroldu, otomobilin anavatanı kabul edilen ülkelere araç geliştirip üreten bir oyuncu olduklarını söyledi.
Eroldu, 2006 yılında başladıkları bu yolculukta, Fiat Chrysler Grubu'nda ilk "gümüş fabrika" olma başarısını elde ettiklerini, 2012 yılında da "altın" seviyeyle bu başarılarını taçlandırdıklarını hatırlatarak, ürün geliştirme ve üretim alanında artan yetkinliklerinin, bu küresel projelerin Tofaş'a gelmesinde çok büyük rolü olduğunu vurguladı.
Egea projesinin üretim sürecine değinen Eroldu, şunları kaydetti: "Egea, başından sonuna Tofaş imzası taşıyan bir proje olarak, şirket tarihimizde ve Türkiye otomotiv sanayinde şimdiden özel bir yere sahip oldu. Ürün geliştirme sürecinde 2 bin Tofaş ve Fiat Chrysler mühendisi görev aldı. Tofaş mühendisleri bu 3 yıl boyunca etkin rol oynadılar. Projede görev alan arkadaşlarımız kalite, maliyet, yatırım ve zaman planlarına uyum konularında örnek teşkil edecek başarılara imza attılar. Yüzde 40'ı yıl testleri olmak üzere 3 bin 700'ü aşkın test gerçekleştirildi, onlarca prototip Güney Amerika'dan kutuplara, dünyanın birçok yerinde denendi. 40'tan fazla ülkeye ihraç edilecek olan Egea, bu testler sırasında 8,7 milyon kilometre yol katederek şimdiden dünyanın çevresini 200 defa dönmüş oldu."
"TÜRK OTOMOTİV SANAYİNİN LOKOMOTİFİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Ürün geliştirme aşamasında, mühendislik çalışmaları ve testlerin ön plana çıktığını, şimdi ise bayrağı 5 bin kişilik üretim ekibine devrettiklerini belirten Eroldu, belirlenen kalite standartlarına ve üretim hacmine, bu ekibin özeni, dikkati ve emeğiyle ulaşacaklarını söyledi.
Eroldu, Egea projesinde en önemli hedeflerinin müşterilerini memnun etmek ve onların markalarına olan bağlılığını artırmak olacağını vurgulayarak, günümüzde müşteri beklentilerinin hiç olmadığı kadar yükseldiğine dikkati çekti.
Eroldu, şöyle devam etti: "Müşterilerimiz artık bizi yalnızca rakip otomobil firmalarıyla karşılaştırmamakta, bir banka, kahve dükkanı veya bir havayolu şirketi de verdiği hizmet seviyesiyle rakibimiz durumuna gelmiş bulunuyor. Dolayısıyla müşterinin teveccühünü kazanmak, hiç de kolay bir iş değil. Müşterinin sesine ne kadar önem verdiğimiz ve önceliklerimizi ne kadar hızla müşterilerimize göre belirlediğimiz ürünlerimizin başarısında da en önemli rolü oynayacaktır. Kendimizi sürekli yenileyerek, müşterilerimize ve paydaşlarımıza daha çok değer yaratmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de aynı inanç ve kararlılıkla yatırımlar yapmaya ve Türk otomotiv sanayinin lokomotifi olmaya devam edeceğiz. Başarımızı işini heyecanla yapan Tofaşlıların azmi ve bu kuruma olan bağlılıklarına borçluyuz."
Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Koç ve Tofaş CEO'su Eroldu, daha sonra işçilerin alkışları eşliğinde banttan indirilen ilk Fiat Egea'nın önünde poz verdi. Koç, kırmızı Egea'ya binerek aracı bir süre kullandı.
LOJİPORT