Türkiye'nin hızlı tren hayali adım adım gerçekleşiyor. 40 yıldır konuşulan projede dün tarihî bir gün yaşandı. Ankara-Eskişehir hattında sefer yapacak son teknoloji ürünü ilk hızlı tren seti (6'lı vagon), üretildiği İspanya'dan teslim alındı. Beasain kasabasında TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'a resmen teslim edilen tren seti, 8 Kasım'da Türkiye'ye giriş yapacak. İspanya'dan yola çıkan tren, önce TIR'larla Fransa'ya, oradan tren yoluyla İsviçre, Avusturya, Macaristan, Sırbistan ve Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye gelecek.
Saatte 250 km hız yapabiliyor
TCDD'ye teslim edilen Türkiye'nin ilk hızlı treninin üretiminde son teknolojiler kullanıldı. Saatte 250 kilometre hız yapabilen bu trenlerin her biri 17,5 milyon euroya mal olacak. Trenler dağıtılmış 8 motor tarafından çekiliyor. Böylece motor arızalarından dolayı yolculuklarda herhangi bir aksamaya meydan verilmeyecek.
TCDD'nin ilk treninde, işletmeyi temsil eden kurumsal renkler olan mavi ve kırmızı renkler kullanıldı. 6 setten oluşan vagonlar, busines ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi. Busines vagonların oturma düzeni 2 artı 1 şeklinde, ekonomi vagonlar ise 2 artı 2 koltuk şeklinde sağlandı. Tek seferde Toplam 419 yolcuyu taşıyabilen trenin koltukları 55 busines, 354 birinci sınıf, 2 özürlü, 8'i de kafeterya için monte edildi.
Busines bölümümdeki koltuklar deri, diğer bölümlerdeki koltuklar ise kumaşla kaplandı. Busines bölümündeki tüm koltukların arka bölümlerine 4 ayrı kanaldan yayın yapılabilecek şeklide LCD ekran görsel yayın sistemleri konuldu. Taşınabilir bilgisayarlar için güç kaynağının bulunduğu trende ortak kullanım için ayrıca LCD ekranlar tavanlara yerleştirildi.
Hızlı tren setinde, geleneksel trenlerin aksine vagonların üst bölümlerindeki bagajlar kapalı hale getirildi. Bagajlar için ayrıca vagon girişlerinde bölümler oluşturuldu. Yolculukta maksimum konforun sağlanması amacıyla hızlı trenin ses yalıtım düzeyi yükseltildi. Bu sayede dışarıdan düşük gürültü gelmesi sağlandı.
Tünellerde ve karşılıklı tren geçişlerinde yolcuların basınçtan etkilenmemesi için basınç dengeleme sistemi kuruldu. Bu sayede yolcuların olası kulak rahatsızlıkları önlenecek.
Dijital göstergelerle yolcuların bilgilendirildiği vagonda, çağrı butonları, vakumlu tuvaletler de bulunuyor.
Hızlı tren, olası kazalara karşı maksimum güvenlik önlemleriyle donatıldı. Hız ve mesafe kontrolü için iki sinyal ekipmanı konulurken, olası kazalarda vagonların üst üste tırmanmalarını önleyen dizayn kullanıldı.
Makinistlerin bulunduğu bölüm de dahil olmak üzere 16 kameranın yerleştirildiği trene, uçaklardakine benzer şekilde "Hadise Kaydedici" konuldu. 4 kamerayla trenin dışından da görüntü toplanacak.
Makinistlerin bayılması ya da ani ölümlere karşı treni durduran "Totman" cihazı konulurken, arızaları anında tespit edecek SICAS bilgisayarı monte edildi. Tren hareket ettikten sonra giriş kapılarını otomatik olarak kilitleyen sistem, kızaklama önleme sistemi, acil durum freni, arıza ve bilgi aktarımı için GPRS modülü, giriş kapılarında sıkışmayı önleyen engel tespit sistemi, yangın tespit sistemi, trendeki diğer donanımlar arasında yer alıyor.
Trenin teknik özellikleri
Hız: 250 km/saat
Hat açıklığı: 1,435 mm
Azami cer gücü: 4800 kW
Toplam uzunluk: 158.52 m
Genişlik: 2.92 m
Yolcu kapasitesi: 419
Koltuk düzeni: 2+2
LOJİPORT