İnci Akü, krizde de hız kesmedi

Referans'ın büyük ödüllü hızlı balığı İnci Akü, krize rağmen hız kesmiyor. 2005 yılında 4 olan ihracat pazarı sayısını 2008 yılında 50'ye...

Referans'ın büyük ödüllü hızlı balığı İnci Akü, krize rağmen hız kesmiyor. 2005 yılında 4 olan ihracat pazarı sayısını 2008 yılında 50'ye çıkaran İnci Akü, kriz yılı olan 2009'da yüzde 20 büyüme hedefinde. Yönetim Kurulu Başkanı Şerife İnci Eren, yıllardır yürüttükleri istikrarlı kriz politikaları ve tedbirli yatırımlar sayesinde önemli bir satış kaybına uğramadıklarını belirterek, "İşimize konsantre olup, moralimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz" dedi.

Geçen yıl "Hızlı Balık Ödülleri"nde hem "Otomotiv Yan Sanayi" hem de "Büyük Ödül" kategorisinde ipi göğüsleyen İnci Akü, 55 yıl önce jant üretme amacıyla kurulan Ege Bölgesi'nin ilk sanayi kuruluşlarından biri olan İnci Holding'in 13 şirketinden biri. Kurucu Cevdet İnci'nin ölümünden sonra kısa bir süre sıkıntı yaşayan grup, yönetimi alan Emel, Ümit, Şerife, Meral ve Perihan isimli 5 kızkardeşin şirket kültürünü revize etmesiyle yeniden doğuyor. İnci Akü ise grubun en hızlı gelişen şirketi oluyor.

İhracatta Suudi Arabistan, İspanya, İsveç, Bulgaristan, Moldova ve Kenya gibi ülkeleri de portföyüne ekleyerek 60 ülkeye çıkmayı planlayan İnci Akü, 2009 cirosunun yüzde 65'ini yurtdışından elde ederek Doğu Avrupa ve Ortadoğu'nun lider akü üreticisi olmayı amaçlıyor.

 

Krizde satış kaybımız yok

Halen Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüten Şerife İnci Eren, şirketin geçmiş yıllarda gösterdiği performansın önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söylüyor. Ekonomik krizin 2008 yılının son çeyreğinde belirginleştiğini ve tüm sektörlere olumsuz yansımaları olduğunu söyleyen Eren, yıllardır yürüttükleri istikrarlı kriz politikaları ve tedbirli yatırımları sayesinde önemli bir satış kaybına uğramadıklarını kaydediyor. Krize rağmen Ar-Ge yatırımlarına ve yeni ürün çalışmalarına hızla devam ettiklerini açıklayan Eren, eğitim, kariyer planlaması ve insan kaynağı gibi konulara da yatırım yapmaya devam edeceklerini belirtiyor.

Eren, şirkette müşteri risklerini kontrol edebilecekleri, döviz pozisyonlarını tehlikeye sokmadan yönetebilecekleri ve ani kur hareketlerinden etkilenmeyecekleri bir yapı kurduklarını ifade ederek şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Kriz dönemlerinden kaliteli üretim yaparak, teknolojiyi sürekli geliştirerek, yarınlara güvenle bakan şirketlerin kazançlı çıkacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bu dönemi fırsat olarak görüp, iş süreçlerimizi yeniden gözden geçiriyoruz. Maksimum verimlilik yaklaşımımızı koruyarak, rekabetçi yönümüzü güçlendirecek alanlar üzerinde çalışıyoruz. Üretim kapasitemizi artırmak zorundayız. En önemli değerimiz olan çalışanlarımızın her zamankinden daha fazla kendini güvende hissetmeye ihtiyacı var. Motivasyonu yüksek tutmak için iç eğitim ve kariyer planlaması alanlarındaki mevcut projelerimizi durdurmadan sürdürüyoruz. Krize karşı, dikkatli ama çekingen olmayan ve paylaşımcı bir karar yapısı içindeyiz. Tüm paydaşlarımızın düşüncelerini alarak, piyasaları yakından izleyerek kararlar geliştiriyoruz. Kararlarımızı değiştirmemiz gerektiğinde ise her zaman B ve C planlarımız var ve bu nedenle farklı uygulamalara geçebiliyoruz."

2011 yılı sonuna kadar Manisa'daki kapasitelerini 5 milyon adet aküye çıkaracaklarını dile getiren Eren, yurtdışındaki üretimleriyle de birlikte toplam kapasitelerini de yaklaşık 5 milyon 500 bin adede ulaştırmayı planladıklarını iletiyor. Bu kapasitenin bir kısmını da üzerinde çalıştıkları yeni ürünlere ayıracaklarını belirten Eren, ar-ge çalışmalarını yürüttükleri hibrid araç aküleriyle ilgili karar aşamasına yaklaştıklarını da belirtiyor.

Bugün yaşanan krizi çok dikkatli takip ettiklerini ifade eden Eren, "İşimize konsantre olup, moralimizi yüksek tutmaya çalışıyoruz. Yetenekli ve dinamik çalışanlarımızla beraber krizin üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz ve bu doğrultuda müşterilerimize en iyisini sunmak için özveriyle uğraşıyoruz. Kriz dönemine rağmen yapmayı planladığımız yatırımlar da var. Yeni ürün çalışmalarına ve mevcut ürünleri geliştirici çalışmalara ağırlık vereceğiz. Süreçlerimizde verimliliği iyileştirip, rekabetçiliğimizi artıracak konularda yatırımlara devam edeceğiz. Üretim ekipmanları, lojistik, müşteri ilişkileri, müşteri iletişimi ve pazarlama konularına yatırımlarımız da devam edecek" diye konuştu.


  1 YILDA NELER YAPTI

* 2008 yılını yüzde 25 büyümeyle kapattı

* İhracat pazarlarını 40 ülkeden 53 ülkeye çıkardı

* Pazarlama faaliyetlerine ağırlık verdi

* Yıl içinde 22 adet ürün, faydalı model ve endüstriyel tasarım patenti başvurusu yaptı

* Ar-ge, yeni ürün, ekipman gibi yatırımlara ağırlık verdi

*Ohsas 18001 iş sağlığı ve güvenliği belgesini aldı

*Akü sektörü ihracatının yaklaşık yüzde 50'sini tek başına gerçekleştirdi


 

İnci Akü'nün kriz dönemindeki yatırım planları

*Maksimum verimlilikle rekabetçi yönlerini güçlendirecek çalışmalar yapacak

*Üretim kapasitesini artıracak, 2011'e kadar toplam 5 milyon 500 bin üretim kapasitesine kavuşacak

*Çalışanların kendini güvende hissetmesine yönelik motivasyon çalışmaları yapacak

*İç eğitim ve kariyer planlaması çalışmalarını devam ettirecek

*Yeni ürün ve mevcut ürünü geliştirme çalışmalarına ağırlık verecek

*Üretim ekipmanları, lojistik, müşteri ilişkileri ve müşteri iletişimi yatırımlarını aralıksız sürdürecek

REFERANS

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı