İnova Koltuk Sistemleri, büyük Ar-Ge yatırımı ile yeni tasarımları gün yüzüne çıkarıyor, koltukta ergonomi ve konforu inovasyon ile buluşturuyor.
2007 yılının Eylül ayında yolcu koltuğu pazarında uzun süre çalışmış dört arkadaş tarafından Bursa’da kurulan İnova Koltuk Sistemleri, ana sanayilerle direkt olarak 2008’in Nisan ayında çalışmaya başladı. M2, M3, N1, N2 sınıfı araçlar için yolcu, hostes, sürücü ve muavin koltukları tasarımı ve üretimi yapan firma, koltuk tasarımlarında aracın modeli, kullanım amacı, parkur, yolculuk süresi ve yolcu davranışları gibi kriterleri dikkate alıyor.
Firma hakkında bilgiler veren İnova Koltuk Sistemleri Dış Ticaret Müdürü Koray Uçar, İnova ürünlerinin kısa sürede beğenilmesinin en önemli nedenini ergonomik ve konforlu oluşları olarak gösterdi. Türkiye’de hala 20 saatin üzerinde süren otobüs yolculuklarının yapıldığına dikkat çeken Uçar, bu kadar uzun süren yolculuklarda yolcuların oturduğu koltuğun rahat olmasının büyük önem taşıdığına değinerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Koltuk üretiminde konfor kavramı kişiden kişiye değişiyor. Yolcuların fiziki durumları bu konuda önemli rol oynuyor. Tüm koltuk üreticileri genel ortalama yolcu profilini baz alarak tasarım yapıyorlar. Ancak bizim ürünlerimiz ise hem bu ortalama profile hem de boyları uzun olan yolcular için sağladığı konfor ve rahatlık ile ön plana çıkıyor. Örneğin Agile 4540 L modelimiz, piyasadaki en yüksek yolcu koltuğu olmaya adaydır. Bu sayede 1,80 cm ve hatta üzerindeki yolcular dahi kafalarını koltuğa dayayabilirler. Böylece bel boşluğu oluşmadan son derece rahat bir yolculuk yapma imkanları olur.”
‘YENİLİKTE İSMİMİZİN HAKKINI VERİYORUZ’
İnova Otomotiv’in kopya veya benzer ürünleri değil, yenilikçi ve farklı modelleri ortaya çıkararak diğer koltuk üreticilerinden farklılaştığını öne süren Uçar, “İnova isminin hakkını verecek şekilde birçok inovasyonu da müşterilerine sunuyor. Temsa için geliştirdiğimiz arka beşli koltuk grubu “Bedoseat” sadece Türkiye’de değil, dünya da bir ilkti. 2012 Busworld fuarında ise yeni VIP koltuğumuzu ve çocuk yolcuların güvenliği için geliştirilen yeni uygulamamızı ilk defa tanıtacağız” şeklinde konuştu.
‘KOPYA ÜRÜNE İTİBAR ETMEYİN!’
‘Özgün ürünler ortaya çıkarmak belirli bir tecrübe ve vizyon gerektiriyor’ diyen Uçar, “Ancak bazı rakiplerimiz Ar-Ge eksiklerini, ürünlerimizin kopyalarını ya da benzerlerini yaparak kapatmaya çalışıyor. Bu konularla ilgili hukuki mücadele veriyoruz. Şu an bu konularla ilgili açılmış davalar lehimize sonuçlanıyor. Bu sonuçları müşterilerimizle paylaşarak onları bilgilendiriyoruz. Tüm tasarımlarımız için gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında, tescil başvurusunda bulunuyoruz. Ayrıca patent başvurularımızda oluyor. Burada özellikle ana sanayi firmalara da büyük görev düşüyor. Ar-Ge yatırımı yapmadan, kopyalanarak üretilen, emek hırsızlığı sonucu olan ürünler elbette daha ucuz oluyor. Bu ürünler yerine, tasarımların gerçek sahipleri ile çalışılması gerekiyor” dedi.
‘KENDİ TEST MERKEZİMİZİ KURDUK’
Araçlarda kullanılan koltuklar için belirlenmiş Avrupa birliği regülasyonları olduğunu ve Türkiye’nin uyum çalışmaları kapsamında, bu regülasyonları aynen kabul ettiğini belirten Uçar, “Koltuklardaki emniyet kemerlerinin bağlantılarının test edildiği 76/115 ve kaza anında yolcuların koltuklara çarpmaları durumunu simüle eden 74/408 regülasyonları bizi direkt olarak ilgilendiriyor. Ayrıca emniyet kemerlerinin kendi regülasyonu ve kullanılan tüm komponentlerin 95/28 regülasyonuna göre alev dayanımı zorunluluğu vardır. Bu testler için yurtdışına gidilmesi gerekirken Inova Otomotiv geçen yıl yaptığı yatırımla kendi test merkezini oluşturdu. Artık 76/115 testlerini kendi bünyemizde yapabiliyoruz. Test laboratuvarımız yurtdışında ki onay kuruluşları tarafından da tanındı” diyerek sözlerine devam etti.
‘TREND YARATAN INNOVASYONLAR SUNUYORUZ’
Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda koltuk üreticisi firmalar bulunduğunu ve bu firmaların çeşitli kriterlerle birbirinden ayrıldığını kaydeden Uçar, piyasada iz bırakan firmaların özgün model geliştirme ve ana sanayilerle çalışma gibi özelliklerinin bulunduğunu vurguladı. Bu özellikler dikkate alındığında İnova’nın yurtiçindeki rakip sayısının ciddi oranda azaldığını ifade eden Uçar, “Ana sanayiler, yeni projeleri için tedarikçi ararken, özellikle ARGE alt yapısını göz önüne alıyor. Her firma kendi aracında pazarda olmayan, trend yaratan yenilikler istiyor. Koltuk üreticileri için teknik tecrübe ve yenilik geliştirme hızı çok önemli. Müşterilerimiz bizi rakiplerimizle kıyasladıklarında ilk sıraya hep bu özelliğimizi koyuyorlar. Ayrıca firma yönetim şeklimiz ve ekip olarak müşterilerle ilişkimiz rakiplerimize göre bize büyük avantaj sağlıyor” diye konuşmasına devam etti.
‘İHRACATA AĞIRLIK VERİYORUZ’
İnova Otomotiv’in cirosunun yüzde 15’ini ihraç eden bir firma olduğunun altını çizen Uçar, 2012 yılında ihracatta yüzde 50 oranında bir büyüme sağlamak istediklerini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Portekiz, İspanya, Almanya, Fransa, Polonya, Litvanya, Mısır, İsrail, Makedonya, Yunanistan ihracat yaptığımız ülkeler arasında. 2011 yılı başından beri Yeni Zelanda’ya ihracat yapmaktayız. Bu müşterimizle tahmin ediyorum ki en uzak noktaya ihracat yapan koltuk firmasıyızdır. Ürünün çok havaleli oluşu, nakliye maliyetlerinin yüksek olması ihracat operasyonlarında önemli bir handikap ama ürün kalitesi Yeni Zelanda gibi bir pazara girmemizi sağlıyor. 2012 yılında ihracat oranımızı yüzde 20-22 seviyelerine çıkarmayı hedefliyoruz.”
‘HEDEFLERİMİZİN ÜZERİNDE BİR YIL BEKLİYORUZ’
İnova Otomotiv olarak kuruldukları günden bu yana hedeflerini yakalayan ve bir sonraki yılda da çıtayı daha üste koyan bir firma olduklarını sözlerine ekleyen Uçar, “2011 yılı hedeflerimizin üzerinde tamamlandı. Firma olarak kendimize asla kolay hedefler belirlemiyoruz. Ama hedeflerinde hayal olmaması gerekir. Firma gelişimimizi destekleyecek, bize yeni tecrübeler kazandıracak, mantıklı ve kaynaklarımızı dikkate alarak yeni hedefler belirliyoruz. 2012 yılı aslında durgun başlamıştı. Ancak sonraki haftalarda mevcut müşterilerin siparişleri daha belirgin hale gelince görünüm de netleşti. Bu yıl 2011 hedeflerinin üzerinde bir yıl olacak. Özellikle yurtdışından gelen talepleri karşılamak için durmaksızın proje geliştiriyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
Hacı Yusuf ÖZER / LOJİSTİK EKİPMANLAR