İpek Yolu'na son adım

Çin'den çıkan bir yük gemisi Avrupa'ya 45 günde ulaşırken, Demir İpekyolu projesiyle 12 güne inecek. Pekin'den Londra'ya kadar uzanacak Demir İpekyolu...

Çin'den çıkan bir yük gemisi Avrupa'ya 45 günde ulaşırken, Demir İpekyolu projesiyle 12 güne inecek.

Pekin'den Londra'ya kadar uzanacak Demir İpekyolu hayali gerçek oluyor. Asya ve Avrupa'ya boğazın altından birleştiren Marmaray'ın açılmasıyla bu alandaki en büyük engel geçilirken, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) demiryolunda son viraja girildi. Hattın 2015 yılında açılmasıyla Türkiye yeni İpekyolu'nun merkezi haline gelecek. 2008'de temeli atılan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattında çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 600 milyonluk dev projenin Türkiye sınırları içindeki 76 km'si neredeyse tamamlandı. Azerbaycan ise yıl sonuna kadar test aşamasını tamamlamayı planlıyor. 2015 yılında faaliyete geçmesi planlanan projeyle ilk etapta 1 milyon yolcu ve 6,5 ton yük taşınabilecek. 2034 yılına gelindiğinde 16 milyon 500 bin ton yük ile 1 milyon 500 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Projenin en büyük özelliği ise doğu ile batıyı demir yolu hattı üzerinden birbirine bağlaması. Çünkü hattın devreye girmesiyle Londra ile Pekin arasında kesintisiz ulaşım sağlanacak. Yani Londra'dan kalkan bir tren, Marmaray'dan geçerek Bakü-Tiflis-Kars demiryoluyla Hazar Denizi'nden Pekin'e ulaşacak. Örneğin, ülkenin kuzeybatısından çıkacak Çin ürünleri Avrupa'ya 12 günde ulaşacak. Bu da Çin için taşımacılıkta denizyoluna göre bir aylık avantaj anlamına geliyor. Çin, hâlihazırda yılda 10.000 gönderimi garanti etmiş durumda. Aynı şekilde Kazakistan da yük taşımacılığı anlamında hatta katkıda bulanacağını taahhüt eden ülkeler arasında yer alıyor.  Demir İpekyolu'nun yeniden canlandırılmasıyla ticaret hacminin önümüzdeki 5-6 yıl zarfında iki katına çıkması bekleniyor. Asya Kalkınma Bankası'nın verilerine göre ise Hazar Transit Koridoru, 2020 yılına kadar bölgedeki GSYİH miktarında yüzde 50 oranında büyüme sağlayacak.

AZERİ BAKAN MEMMEDOV:

Tünel engeli aşılıyor

Projenin Azerbaycan ve Gürcistan ayakları tamamlanmak üzere. Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Memmedov projenin planlandığı gibi devam ettiğini belirterek, “2014 sonunda Türkiye sınırına kadar olan güzergahta testler gerçekleştireceğiz. 2015'in ikinci yarısında ise demiryolu tam olarak faaliyetine başlayacak. En büyük sorunumuz Türkiye-Gürcistan sınırındaki 400 metrelik tünelin yapımıyla bağlıydı. Orada da çalışmalar devam ediyor ve işin büyük bölümü tamamlandı. 2015 yazına kadar tünel yapımı tamamlanacak” diye konuştu. Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Georgi Kvirikaşvili de projenin Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan için stratejik önem taşıdığına dikkati çekti. Kvirikaşvili, “Bu proje, ülkelerimiz arasındaki komşuluk, dostluk ve ticaret ilişkilerini pekiştirecektir. Orta Asya ülkelerinden ve Çin'den de projeye büyük ilgi var. BTK'nin başarılı bir proje olacağına eminim. Çalışmaların zamanında tamamlanması için Gürcistan olarak ne gerekiyorsa yapacağız” dedi.

LOJİPORT

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Demiryolu Haberleri

Acarlar Vagon'da üst düzey atama
Çin-Türkiye Lojistik Hattı Pasifik Eurasia ile Güçleniyor
Eurasia Rail, 11. kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak
Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler