Irak lojistik hizmetlerinde Türk firmaları başarı çıtasını yükseltiyor

Irak’a ağırlıklı olarak yapılmakta olan taşıma şekli her ne kadar komple tır bazında bulunuyor olsa da son dönemlerde artan parsiyel yük nakliye talepleri de önemli boyutlara ulaştı.

Uluslararası ticaret çalışmalarımızı tamamen karayolu üzerinden sağladığımız ülkelerden biri olan ve aynı zamanda güney sınır komşularımız arasında yer alan Irak ile genel hareketliliği ihracat anlamında bulunan düzenli ticaretimiz geçmişten günümüze kadar uzanan süreçte kesintisiz olarak devam etmektedir.

Ülkemizin tüm şehirlerinden Irak’ın başta kuzey illeri olmak üzere tüm bölgelerine yapılan ihracat yükü sevkiyatlarında Türk nakliye şirketleri boy göstermektedir. Irak nakliye firmaları ile koordineli olarak hareket etmek sureti ile lojistik çalışmalarına başarılı bir şekilde imza atmakta olan nakliye kuruluşlarımız sahip oldukları yük taşıma yetki belgesi (C2, L2) bünyesinde kayıtlı bulunan Türk plakalı tırlar ile sevkiyatlar yapmaktadırlar.

Türkiye-Irak arasında yapılmakta olan sevkiyatlarda 24-25 tona kadar ağırlığı bulunan ticari içerikli her türlü ürünün ihracatı söz konusudur. Irak’a ağırlıklı olarak yapılmakta olan taşıma şekli her ne kadar komple tır bazında bulunuyor olsa da son dönemlerde artan parsiyel yük nakliye talepleri de önemli boyutlara ulaşmış olup komple tır nakliyesi yapmakta olan bir çok taşıma şirketi aynı zamanda düzenli olarak parsiyel nakliye hizmetleri de sunmaktadır.

Türkiye’den Irak’a yapılan parsiyel taşıma çalışmaları aynen diğer ülkelere yapılan taşımalarda olduğu gibi İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarından haftanın belirli günleri çıkışlar yapmak sureti ile gerçekleştirilmektedir. Irak nakliye çalışmaları kapsamında yürütülmekte olan parsiyel nakliye hizmetlerinde 1360 standart dorse tırlar kullanıldığı gibi aciliyeti ve önceliği bulunan ürün gruplarının nakliyesinde kullanılmak üzere panelvan tarzı ekspres araçlarla da hizmet verilmektedir.

Irak nakliyesinde yapılan çalışmalar genel itibarı ile ülkemizden gönderilen ihracat ürünlerinin taşınması olsa da birçok Avrupa ülkesinden Irak’a nakledilmesi planlanan ürün gruplarının taşınması işlemleri de yüne Türk nakliye şirketleri tarafından sağlanmaktadır. Transit taşıma olarak adlandırılan bu tür üçüncü ülke kapsamlı yük gruplarının taşınması yine Türkiye üzerinden yapılmakta olduğu gibi müşteri tercihine göre aktarmalı veya direkt servis hizmeti şeklinde ilerleme kaydedilmektedir.

Kuzey Irak şehirlerinden Zakho, Duhok, Erbil, Süleymaniye ve Kerkük’e yapılan gönderiler direkt adrese teslim olarak sağlanıyorken, Bağdat, Basra, Felluce gibi güneyde kalan Arap illerine yapılan komple veya parsiyel yük gönderileri güvenlik gerekçesi ile aktarmalı veya dorse gönderme olacak şekilde sağlanıyor.

Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: Mersin nakliyeciler sitesi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı