RO-RO Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacıları Derneği (RODER) Yönetim Kurulu üyesi Mehmet Yüksekgönül, Habur Sınır Kapısı'nda işlemlerin gerçekleştirilmesinde aksaklık yaşandığını ve bu durumun Irak ile ticarete ve bölge ekonomisi ile istihdama olumsuz yansıdığını belirtti.
Yüksekgönül, Irak'a yıllık ihracatın 2005 yılında 675 milyon, 2006 yılında ise yüzde 2 artışla 690 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, bunun Türkiye için önemli olduğunu vurguladı.
Anadolu İhracatçılar Birliği verilerine göre, geçen yıla göre Temmuz ayına kadarki dönemin karşılaştırılmasında Irak'a yönelik ihracatta yüzde 8,14 oranında bir gerileme gözlendiğini ifade eden Yüksekgönül, şöyle devam etti:
''Bu yıl Temmuz ayına kadarki dönemde ihracat 385 milyon dolar olarak gerçekleşti. Irak pazarını kaybetme endişesi taşıyoruz. Bunun nedenlerinden biri Habur Sınır Kapısı'nda işlemlerin gerçekleştirilmesinde yaşanan aksaklıklardır. Bu kapıdan umutlar tükeniyor.
Türkiye'nin birçok yöresindeki iş adamı, Habur üzerinden ihracat yapıyor. Irak, malların gecikmesi halinde ceza uyguluyor. Bu kapımızdaki işleyişin yavaş olması nedeniyle zamanında mal sevkıyatı yapılamıyor. Bu nedenle de Irak, mallarını artık Ürdün, Suriye ve İran'dan alıyor.
Irak ihalelerini Türk firmaları kazanmakta zorlanıyor. Zaho'ya eskiden gittiğinizde vitrinlerde Türk mallarını görürdünüz, şimdi Çin, İran malları dikkati çekiyor. Aç kalacak değiller elbette, ihtiyaçlarını bir şekilde karşılıyorlar. Çünkü, Türk firmalarının yapacakları işlerde nakliyedeki maliyet nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Bu da ticari ilişkilerde sorunlara yol açıyor. Akaryakıt taşıması zaten durdu. Habur Sınır Kapısı, bölge insanı açısından da son derece önemlidir. İnsanlar buradan geçim sağlıyor. Bu olumsuzluk sürerse insanlar göç etmekten başka çare bulamayacak.''
Yüksekgönül, şu an ortalama 500-600 aracın işleminin tamamlanabildiği Habur Sınır Kapısı'ndan günde en az 3 bin aracın geçmesi halinde ihracatın iki katına çıkacağını belirterek, yaşanılan sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini söyledi.
Suriye'ye açılan Hatay'ın Cilvegözü Sınır Kapısı'nın da yöre için önemli olduğunu vurgulayan Yüksekgönül, buradaki gelişmelerin olumlu olduğunu, yeni görevlilerle takviye sağlandığını kaydetti ve ''Bu kapımızdan da günde 300 TIR çıkış yaparsa, sorun kalmaz. Sıkı denetim elbette yapılmalı, ama hızlı geçiş de sağlanmalı'' şeklinde konuştu.
LOJİPORT