Irak'ta ucuz İran otomobilleri artıyor

10 yıl öncesine kadar daha çok Japon ve Alman markalarının ilgi gördüğü Irak'ta, şimdilerde İran otomobilleri revaçta. Irak'ta, Maliki hükümetinin...

10 yıl öncesine kadar daha çok Japon ve Alman markalarının ilgi gördüğü Irak'ta, şimdilerde İran otomobilleri revaçta. Irak'ta, Maliki hükümetinin ithaline kolaylık sağladığı ve satışlarını teşvik ettiği iddia edilen İran otomobillerinin sayısı hızla artıyor.  Irak'a, İran'dan 2012 yılında 31 bin otomobil, ihraç edilirken; bu yılın Nisan ayına kadar Tahran'dan Bağdat'a 170 milyon dolarlık satış yapıldığı bildirildi. 10 yıl öncesine kadar ülkede, daha çok Japon ve Alman otomobilleri ilgi görüyordu. Ancak ABD'nin 2003 işgalinden sonra Irak, siyasi olarak İran'a yaklaştı. Siyasetteki yakınlığın, ekonomiye de yansıması üzerine kısa zamanda, Irak çarşı-pazarları İran mallarıyla doldu. Özellikle otomobil pazarında, İran'ın etkisi her geçen gün artıyor. Başkent Bağdat caddeleri, İran otomobillerinden geçilmiyor.

 

"IRAK KALİTESİZ ARAÇLARIN MEZARI OLDU"

İran'dan ithal edilen otomobillerin fiyatları 7 bin dolardan başlıyor. Ekonomi Uzmanı Antoni, İran'dan otomobil almanın yanlış bir politika olduğunu savunarak, "İran'dan gelen arabalar yüzünden Irak, kalitesiz araçların mezarlığı haline geldi. Arabaların uzun ömürlü olması için uluslararası standartlarda olması gerekiyor. 2003'den sonra Irak pazarı, kötü araçlarla doldu. Irak, maalesef İran otomobil sektörünün açık pazarı oldu" dedi.

 

"HIZLI YOL ALAMIYOR, ANCAK ŞEHİR İÇİNDE İDEAL"

İran Otomobilleri İthalat Sorumlusu Haydar Şebley de fiyatların ucuz olması nedeniyle İran otomobillerinin tercih edildiğini belirterek, "Araçlarımızla çok hızlı yol alınamıyor ve bazı özellikler bulunmuyor. Ayrıca arabanın kasasında kullanılan metal kalınlığı daha ince" diye konuştu. Araç Genel Müdürlüğü'nün ısrarı üzerine İran arabalarının ithalatına karar verdiklerini aktaran Şebley, 18 Ağustos'tan itibaren parça halinde gelen araçların, İskenderiye fabrikasında montajlandığını kaydetti. Şabley, İran araçlarının halkın gönlünde yer edindiğini, şehir içinde kısa yol için ideal olduğunu sözlerine ekledi.

 

UZUN YOLA GELMİYOR

Otomobil bayisi sahibi Ali Kasım ise ülkedeki yetkililerin gereğinden fazla İran otomobili ithal edilmesine izin verdiğine dikkat çekerek, "İran arabasından ziyade Kore araçları ithal edilmeli. Çünkü Kore araçlarının hem fiyatı uygun hem de daha kaliteli" ifadesini kullandı. İran araçlarının, ucuz ve az yakıt harcaması nedeniyle yaygın olarak kullanıldığını aktaran Kasım, bu arabaların sadece şehir içi kullanımlara uygun olduğunu, şehirler arası yolculuklarda kullanımının zorlaştığını kaydetti.

 

ALANLARIN BİR KISMI, ELDEN ÇIKARTMAK İSTİYOR

İran otomobili satın alan bazı Iraklılar, bir süre sonra elden çıkarmanın yollarını arıyor. Bağdat'taki taksi şoförü Rasul Alevi, "Fiyatı daha ucuz olduğu için İran aracı satın aldım. Ancak motorunda soğutma sistemi olmadığı için sıcak havalarda çalıştıramadım. Çoğu zaman aracın motorunu kapatıp, soğumasını beklemek zorunda kaldım. Oysaki diğer arabalarda soğutma sistemi olduğu için böyle bir sorun yaşanmıyor" dedi.  Kerim Ümran isimli taksi şoförü de, "Arabayı alır almaz birçok defa arıza yaptı, tamirine çok para ödedim. Bu yüzden İran arabasını satıp üstüne 7 bin dolar borçlandığım başka bir araba satın aldım" diye konuştu.  Muhammed Abdullah isimli vatandaş ise 2000'li yıllara kadar Irak'ta, coğrafya şartlarına ve 50 derece sıcaklara göre üretilmiş Japon arabalarının ilk sırada yer aldığını hatırlatarak, "Son zamanlarda İran arabaları göze çarpıyor. Kalitenin yerini başka şeyler aldı" sözlerini kullandı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Otomotiv Haberleri

Erkport, Yalova Limanı’na 8 bin araçlık otomotiv terminali kurdu
"Kamyon ihracatı sert düştü, otomotivde kriz kapıda"
Alman devi ZF, üretimini Türkiye’ye kaydırmaya karar verdi
Mercedes'ten Gebze'ye lojistik merkez
Financial Times: Çinli markalar limanları otoparkları gibi kullanıyor