Türkiye’nin doğu sınır komşularından biri olan İran ile ihracat, ithalat ve transit kapsamlı yük taşımacılık hizmetleri komple tır, parsiyel nakliye, gabari dışı ağır nakliyat, frigo tır nakliyesi ve konteyner nakliyesi şeklinde kesintisiz bir şekilde devam etmektedir. Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerinde üretimi yapılmakta olan yüzlerle ifade edilen ürün çeşidinin İran’ın başta başkent Tahran olmak üzere kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına kadar uzanan tüm şehir ve bölgelerine ihracatı genel itibarı ile standart dorseli tırlar vasıtası ile sevk edilmektedir.
Türkiye ile İran arasında yapılan dış ticaret kapsamında yük taşımacılığı genellikle karayolu ile tır olarak adlandırılan kara nakliye araçları tarafından sağlanıyor olsa da demiryolu ile vagon taşımacılığı da önemli oranda talep görmektedir. İran nakliye firmaları yapmakta oldukları çalışmalar kapsamında hem kara hem de demiryolu nakliye alanlarında destek hizmeti sunmaktadırlar.
İki ülke arasında süreklilik arz etmekte olan ikili anlaşmalara bağlı olarak yapılan lojistik servis hizmetleri ağırlıklı olarak ihracat anlamında seyretse de İran’dan Türkiye’ye ithalat çalışmaları da azımsanamayacak boyutlara ulaşmıştır. Türkiye-İran arası yapılan lojistik çalışmalarında karayolu nakliye araçlarının geneli Gürbulak sınır kapısı üzerinden giriş çıkışlar yapmaktadır.
Türkiye’den İran’a parsiyel nakliye talepleri son zamanlarda önemli ölçüde artış gösteren taşıma kollarından biri olması münasebetiyle İran’a nakliye ve lojistik çalışmaları yapmakta olan bir çok taşıma şirketi tarafından düzenli olarak gerçekleştirilmektedir. Parsiyel nakliye hizmetleri ülkemizde İstanbul ilimizde bulunan parsiyel depolarında toplanmak sureti ile yapılmaktadır. İstanbul dışında bulunan illerimizden İstanbul parça yük depolarına iç nakliye ile sevk edilen parsiyel ve kargo kapsamlı yük grupları İran nakliye kapsamında yine İstanbul’da bulunan gümrük noktalarından gümrükleme işlemlerinin yapılmasını müteakip yola çıkarılmaktadır.
İran’a standart tıra uygun yük kapsamında taşınmakta olan ürün grupları için izin verilen taşıma tonaj limiti 24 ton ile sınırlıdır. 24 ton ağırlığı aşan yük grupları gabari dışı yük durumunda bulunuyor olup lowbed tarzı ağır nakliyat araçları ile karayolu izin belgesi ve eskort nezaretinde sevk edilmektedir. İran çalışan lojistik firmalarının önemli bir bölümü bu tür ağır nakliyat çalışmaları içerisinde de bulunmaktadırlar.
Haber: Mehmet Ali BAL
Haber kaynağı: İstanbul lojistik firmaları