İskenderun Limanı 200 milyon dolara yenilendi

Ortadoğu'nun en önemli limanlarından biri olan Limakport İskenderun Limanı'nın gelişimini anlatmak, limanın Adana sanayisine sağlayacağı lojistik avantajları...

Ortadoğu'nun en önemli limanlarından biri olan Limakport İskenderun Limanı'nın gelişimini anlatmak, limanın Adana sanayisine sağlayacağı lojistik avantajları sunmak amacıyla AOSB Müdürlüğü Konferans Salonu'nda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sütçü, AOSB Genel Sekreteri Mustafa Keskin, yönetim ve denetim kurulu üyeleri ile sanayicilerin de katıldığı bilgilendirme toplantısının açılış konuşmasını yapan Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkam Ebru Özdemir "Limak'ın yeni yatırımlarıyla Limakport İskenderun, şu an 550 metre uzunluğundaki rıhtımı, 15,5 metre su derinliği, 200 bin metrekarelik istifleme sahası, kara ve demiryolu bağlantısına sahip kapalı ambarları ve modern ekipmanları ile konteynır elleçlemeye hazır hale geldi." dedi.

LİMANIN KAPASİTESİ YILLIK 1.3 MİLYON TEU'YA ULAŞACAK

İskenderun Limanı'na 1.5 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını belirten Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Cem Aysel ise, "Hepinizin bildiği üzere 2011 Aralık ayında İskenderun limanını devraldık. Uluslarası gemilerin konteynır alanı için uygun olmadığından limanı baştan aşağı yeniledik.” dedi. Cem Aysel, 3 adet mobil vinç ve konteynır hizmeti verilmeye başlanan limanda 2013 yılı sonunda hizmete açılacak 370 metre uzunluğundaki ikinci konteynır rıhtımı inşaatının hızla devam ettiğini bildirdi. Aysel, “Ayrıca, konteynır elleçlemesi için sipariş edilen STS ve RTG vinçler temmuz ayında işletmeye alınacak. İlk etap yatırımın tamamlanmasıyla birlikte, 2013 yılı sonunda limanın kapasitesi yıllık 1.3 milyon TEU'ya ulaşacak.” diye konuştu.

Adana OSB'nin İskenderun ile Mersin limanlarının tam ortasında bulunduğundan firmalar için daha ekonomik bir alternatif sunmuş olduklarını ifade eden Cem Aysel, şöyle devam etti: “Bizim ücret tarifemiz Mersin'e göre yüzde 25 daha düşük. Artık bölge ithalat ve ihracatçımızın bir alternatifi var. Yaptığımız 200 milyon dolarlık yatırım 120 milyon dolarlık kısmını sadece inşaata harcadık. İskenderun Limanı çok eski. 70'li yıllardan beri hiçbir şey yapılmamış. Yeni rıhtımlar ve değişiklikler yaparak alt yapısını sağlamlaştırdık ve büyük hacimli gemilerin yanaşabileceği hale getirdik.”

SOĞUK KONTEYNIRLAR İNŞA EDİLDİ

Getirilen bütün ekipmanların elektrikli ve çevre dostu ekipmanlar olduklarının altını çizen Cem Aysel, makine yatırımlarında 3 tane boş konteynır makinesinde hizmete sunduklarını belirtti. Öte yandan, yaş sebze ve meyve ihracatı için uzaktan izlenebilir ful otomatik konteynırların da limanlarında mevcut olduğunu ifade eden Aysel, şöyle konuştu; "Soğutucu tırlar ile limanımıza gelen konteynırlara aktarılacak olan mallar için soğuk konteynırlar inşa edildi. Konteynır için boşaltma ücretlendirmelerinde siz değerli sanayicilerimiz için yüzde 20 indirim uygulandı. Turunçgiller için ve narenciye için özel alanlar yapıldı bu da sizlere büyük yarar sağlıyor. Ayrıca Adana sanayisi için en kısa sürede ve en kaliteli şekilde son kullanıcıya ulaşması için sizlere avantajlar yaratmaya çalıştık. Bizim limanımız Mersin limanına göre bir çok avantaj sağlıyor. Tüm bu avantajlardan sonra Limanport İskenderun 1 milyon metrelik alanı ve modern çevreye duyarlı ekipmanları ile siz sanayicilerimizin hizmetindedir."

Toplantının sonunda, Pazarlama Direktörü Yaşar İnal, Lojistik Müdürü Gürkan Damar, Demiryolu Lojistik Müdürü Abdullah Karaturna ve Satış ve Pazarlama Müdürü Cenk Anıl sanayicilerin sorularını yanıtladı.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti