İslamabad-Tahran-İstanbul demiryolu hattında yük taşımacılığı yeniden başlıyor

Pakistan, İran ve Türkiye arasında gerçekleştirilen ve 6 bin 543 kilometrelik "İslamabad-Tahran-İstanbul Yük Treni Projesi" İslamabad’dan bugün kalkan trenle yeniden başladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, bu gelişmeyi tarihi olarak nitelendirerek, bu adımın bölgede ticaret ve iş alanında yeni yollar açacağını söyledi.

Pakistan, İran ve Türkiye arasında gerçekleştirilen "İslamabad-Tahran-İstanbul Yük Treni Projesi" İslamabad’dan bugün kalkan trenle yeniden başladı.

İslamabad-Tahran-İstanbul Yük Treni Projesi için Pakistan’ın başkenti İslamabad’da Margalla Tren İstasyonu’nda tören düzenlendi.

Törene, Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Demiryolları Bakanı Muhammed Azam Han Swati, Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi İhsan Mustafa Yurdakul, İran’ın İslamabad Büyükelçisi Muhammed Ali Hüseyni, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’ndan yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.

Kureyşi, burada yaptığı açıklamada, bu gelişmeyi tarihi olarak nitelendirerek, bu adımın bölgede ticaret ve iş alanında yeni yollar açacağını söyledi.

Projenin sadece üç ülke arasındaki ticareti teşvik etmekle kalmayacağına dikkati çeken Kureyşi, Avrupa ile de yeni ticaret yolları açılabileceğine işaret etti.

Yolcular için seferler başlayacak

Demiryolları Bakanı Muhammed Azam Han Swati de yaptığı açıklamada, "Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki bu bağlantı benim ve hükümetim için çok önemli.” dedi.

Swati, bu yol ile taşımacılık maliyetinin deniz yolundan yüzde 50 daha uygun olduğunu ifade ederek, şimdilik İslamabad’dan kalkan trenin 10 günde İstanbul’a varacağını, altyapının iyileştirilmesiyle bunun 3 güne düşebileceğini anlattı.

Swati, nakliye treninin ardından yolcular için de tren seferlerinin başlayacağını aktardı.

Avrupa'ya bağlantı vurgusu

Türkiye’nin İslamabad Büyükelçisi Yurdakul ise Ekonomik İşbirliği Teşkilatı çerçevesinde bugün çok önemli bir adım atıldığını vurgulayarak, "Bu proje uzun zamandır gündemdeydi. Ülkeler arasındaki ikili iş birliğini, ekonomik ve ticari alışverişi geliştiren bir adım olacak." diye konuştu.

Yurdakul, İslamabad'dan hareket eden trenin İstanbul’da durmaması gerektiğine işaret ederek, Avrupa’ya bağlanması gerektiğini dile getirdi.

Üç ülke arasında 2009'da hayata geçirilen projeye Pakistan'da yaşanan gecikmeler sebebiyle 2011'de son verilmişti.

KAYNAK: AA
ALINTI: GZT.COM

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Demiryolu Haberleri

Adaray Treni ilk seferine çıktı
Haydarpaşa ve Sirkeci garları boşaltılıyor: 7 gün süre verdiler
Pasifik Eurasia DTİ, yılda 750 bin ton ihraç yükü taşımayı hedefliyor
Raylar, OSB’lere bağlanacak; Türkiye’nin ihracatı katlanacak
"Süper hızlı trenle Ankara-İstanbul 80 dakika olacak"