İşler hiç iyi değil!!!Yabancılar yerli taşımacılığı solladı!

Lojistik ve taşımacılık sektöründe son iki yıldır yaşanan siyasi krizler 2016 yılında Türkiye’nin pazar payını düşürdü.

2015 yılı sonunda Rusya ile başlayan uçak krizi ve ardından Suriye’nin tamamı ve kısmen Irak pazarında yaşanan kan kaybı lojistik sektörünü olumsuz etkiledi. Türkiye’nin en başarılı olduğu sektörlerden biri olan lojistik, 2016 yılında ihraç taşıma sayılarında yüzde 2 düşüş yaşadı. Diğer yandan yabancı taşımacılar ise yüzde 7 büyüme sağladı ve Türkiye’den yapılan ihracat taşımalarındaki payları yüzde 20’den yüzde 21’e çıktı.

Irak ve Suriye bölgesinde ihracat trafiğinde düşüş

Irak ve Suriye bölgesinde ihracat trafiğinde düşüş yaşanması Avrupa ülkelerine olan yönelimi artırdı. Avrupa ülkelerine yapılan taşımacılık sayısı yüzde 12 artış gösterdi. Avrupa ülkelerindeki artış eğilimine bakıldığında Baltık ülkelerine yapılan taşıma sayıları geçen yıla göre yüzde 50’den fazla büyüdü. Kuzey Avrupa ve Doğu Avrupa’ya taşıma sayılarında da artış gözlemlendi. BDT ve Orta Asya ülkelerinde ise Hazar koridorunun aktif olarak kullanılmasının etkisiyle yüzde 12’lik büyüme sağlandı. Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna’ya yapılan taşımalar her yıl olduğu gibi artış eğiliminde. Azerbaycan’a yapılan taşımalar yüzde 25, Gürcistan’a yüzde 25, Ukrayna’ya ise yüzde 180 arttı.
 
Türkiye Lojistik Performans Endeksi


Dünya Bankası tarafından her iki yılda bir hazırlanan Küresel Lojistik Performans Endeksi’nin 2016 verilerine göre, Türkiye performansta geriledi.  (2014-2015 sıralaması: 30)
2016
Sıra      Ülke    Lojistik Performans Puanı
1          Almanya         4,23
2          Lüksemburg    4,20
3          İsveç   4,20
4          Hollanda         4,19
5          Singapur         4,14
***
34        Türkiye           3,42
 

UTİKAD BAŞKANI EMRE ELDENER: 2017 ZORLU GEÇECEK


“Rusya ile yaşanan siyasi kriz, güney sınırındaki çatışma ortamı, dövizdeki dalgalanma ve mülteciler nedeniyle AB’nin sınır geçişlerini zorlaştırması sebebiyle lojistik sektörü 2016’yı daralma ile tamamladı. 2017’de de önceki yıla paralel bir görünüm sergilenecek. Ancak 2017’de demiryolu taşımacılığının serbestleşmesi, devreye girmesi beklenen Kars-Tiflis demiryolu hattı ve Suriye’de oluşabilecek olası barış ortamının getireceği iş hacminin sektörü olumlu etkileyebileceği öngörülüyor. Artan taşımacılık maliyetleri ise sektörün uluslararası rekabet gücünü olumsuz etkilerken; yabancı yatırımcı ilgisindeki düşüş sürüyor. 2017 zor bir yıl olacak. Rusya ile ilişkiler düzeldi ama mal sevkiyatındaki sınırlamalar henüz tam olarak kalkmadı.. 2017,  2016’ya benzer geçecek.”
 
100 MİLYAR DOLAR


Türkiye’de taşımacılık, lojistik, depoculuk faaliyetlerini içeren lojistik sektöründe 2016  yılında gerçekleşen ciro. 
 
Agility 2016 Lojistik Endeksi’nde Türkiye geriledi
Yedi yıldır yayınlanan ve 45 ülkeyi büyüklük, iş ortamı, altyapı ve diğer lojistik cazibe faktörleri açısından değerlendiren “Agility 2016 Emerging Markets Logistics Index” (2016 Yeni Gelişen Pazarlar Lojistik Endeksi) kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya katılan bin 100 lojistik sektörü yöneticisinin yüzde 61’i, 2017’de küresel ekonomide belirsizlik ve kırılganlık öngörüyor. 2016’da en fazla büyüme vaat eden ülke Hindistan oldu. Türkiye cazip pazarlar sıralamasında endekste 10’uncu sırada yer aldı. “Pazarın Dış Dünya ile Bağlanabilirliği Endeksi”nde ilk üç ülke BAE, Malezya ve Çin oldu. Türkiye önceki endekse göre üç sıra gerileyerek 18’inci sırada yer aldı. Türkiye, “Geleceğin En Önemli Lojistik Pazarları” sıralamasında da bir basamak geriledi ve 11. oldu. 

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Almark Logistics, denizden aldığı Rusya yüklerini kapısına kadar ulaştırıyor
2024’ün en sıra dışı DHL teslimatları
Türkiye yüzyılı lojistiğin de yüzyılı olacak
8. LOJİ&TED Konferansı İstanbul’da Sektör Devlerini Buluşturuyor!
Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı