Türkiye’nin otomotiv üretimi hem ihracat pazarının canlılığını muhafaza etmesi hem de iç piyasadaki talep patlamasının etkisiyle 2010 yılında 1 milyon 100 bin adete yaklaşacak.
Bu artış, özellikle kriz döneminde işlerini kaybetmekle yüz yüze kalan otomotiv yan sanayicilerini sevindirdi.
Krizin başladığı 2008 yılı son aylarından, 2009 yılı ortalarına kadar küçülerek ya da işçi çıkartmak zorunda kalarak hayatta kalan yan sanayiciler bu yeni tablo karşısında yaz tatillerini iptal edip yeniden üç vardiya çalışmaya başladılar. Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) Başkanı Celal Kaya bugünden bakıldığında 2011 yılının da oldukça iyi göründüğünü, önemli ölçüde otomotiv yan sanayi firmasının eylül ayından itibaren öncelikle geçen yıl işten çıkardığı işçilerinin henüz bir başka işe yerleşmemişleri olmak üzere yeni işçi alımına başlayacaklarını söyledi. Kale Radyatör Yönetim Kurulu Üyesi ve TAYSAD Başkanı Celal Kaya, 540 kişinin çalıştığı fabrikalarında ağustos ayında sadece 10 kişinin izin kullanabildiğini, ana fabrikalar tatilde olmasına rağmen yan sanayinin tatil sonrası siparişler için çalıştığını belitti.
Tatiller bitiyor
Celal Kaya, Ford Otosan fabrikasındaki tatilin bu hafta, gelecek hafta ise Tofaş’ta sona ereceğini, Renault’un fabrikadaki düzenlemeler nedeniyle 4 haftalık tatil yaptığını ancak bütün bu önceden planlanmış tatillere rağmen, yan sanayinin aldığı siparişleri yetiştirmek için çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. OSD verilerine göre yılın ilk 6 ayında Türkiye’de yapılan ticari araç üretimi 333 bin adetle zirve yapan 2008 yılına ulaşamadıysa da, 235 bin adetle son 10 yılın en yüksek ikinci rakamını yakaladı. Tofaş’ın yeni Doblo ile birlikte belli pazarlar için önceki Doblo’nun üretimini sürdürmesi, Ford’un da Transit ve Transit Connect üreminde öngörülenin üzerine çıkması yan sanayideki canlılığının nedeni olarak açıklanıyor.
Üretim 1 milyon 200 bin adede kadar çıkabilir
TAYSAD’ın verilerine göre Türkiye’nin otomotiv üretimi 990 bin adet görünüyordu. Ancak özellikle faizlerin düşük seyretmesi ve üretici firmaların yürüttüğü kampanyalar iç pazarda, 2009 yılındaki ÖTV indirim teşvikinin bile yaratamadığı bir hareketlilik yarattı ve temmuz ayında binek ve hafif ticari araç satışları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 112.6 artarak 61 bin 345 adede ulaştı. Aynı dönemde otomobil satışları yüzde 148.8 artarak 41 bin 399 olarak gerçekleşirken; hafif ticari araç satışları ise geçtiğimiz yılın temmuz ayına göre yüzde 63.4 artışla 19 bin 946 adet oldu. Bu beklenmeyen hareketlilik, yan sanayii de uçuşa geçirdi. Derneğin yılbaşında topladığı verilere göre 2010 yılında toplam 997 bin araç üretilecekti. Ancak Otomotiv Sanayi Derneği’nin altı aylık üretim verilerinden yol çıkarak yaptığı öngörü bu rakamın yılsonunda toplam 1 milyon 23 bine çıkacağını gösteriyor. TAYSAD ise üretimin 1.2 milyon adede çıkmasının sürpriz olmayacağını belirtiyor.
Asıl sürpriz yurtdışından eylülde gelecek
Yan sanayi atağı bir Türk otomotiv yan sanayi firmasının eylül ayında Almanya ve Avusturya’da tamamlayacağı fabrika alımlarıyla devam edecek. İsmi, sektörü ve Almanya ile Avusturya’da satın alacağı fabrikaların neler olduğu şimdilik ‘çok gizli’ tutulan bu işlem tamamlandığında bu Türk firmasının dünyanın önde gelen markaları için üretim yapar hale geleceği belirtiliyor.
Renault elektrikliye hazırlanıyor
Dört haftalık tatile giren Oyak Renault’da fabrikada bambaşka bir çalışma sürdürülüyor. Geçen yıl sipariş alamadığı için zorunlu tatiller yapan fabrikalar, bu yıl yeni model hazırlıkları için tatil yapıyorlar. Renault 2011 yılından itibaren öncelikle İsrail ve Danimarka’ya ihraç edilecek olan elektrikli Fluence’ın mevcut Fluence ile aynı bantta üretilmesi için gerekli düzenlemeleri ağustos sonunda tamamlayıp deneme üretimlerine başlayacak.
LOJİPORT