Konya – Adana arasını 3 saate indirecek olan Hızlı Tren Projesi’nin temeli, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla bugün Karaman Gar’ında atılacak.
TCDD Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yolcu trenleri için saatte maksimum 120 kilometre, yük trenleri için saatte 65 kilometre hız yapılabilen 102 kilometrelik Konya- Karaman hattı, hızlı trenlere uygun olarak saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli hale getirilecek. Ayrıca 73 hemzemin geçit, 13 altgeçit ve 23 üstgeçit yapılarak güzergahın tamamı ihata altına alınacak.
Ankara-Konya, Eskişehir ve İstanbul ile devam eden Hızlı ve Yüksek Hızlı Tren projelerinin güney aksında yer alan Konya-Karaman hızlı tren hattı, Adana, Mersin, Osmaniye, Gaziantep ve Mardin'e kadar uzanacak hızlı tren ağının ilk halkası olarak kabul ediliyor. Tamamının 40 ayda tamamlanması planlanan projenin, ilk 16 aylık döneminde yeni yapılacak hattın hizmete açılması hedefleniyor.
İstanbul’dan Mersin’e kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığı
Güzergahtaki hızların artması, seyahat sürelerinin kısalmasıyla Kayseri üzerinden yapılan Ankara-Adana arasındaki yolcu taşımacılığı YHT bağlantı olarak Ankara-Konya-Karaman-Ulukışla üzerinden daha kısa sürede sağlanabilecek, İstanbul-Eskişehir-Afyonkarahisar-Konya-Adana-Mersin arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında da önemli artış sağlanacak.
Konya-Karaman arasında mevcut durumda DMU setleri ile 1 saat 13 dakika olan seyahat süresi yeni hattın devreye girmesiyle 40 dakikaya inecek. Ankara-Karaman 2 saat 10 dakika, Eskişehir-Karaman 2 saat 50 dakika, Eskişehir-İstanbul YHT hattı ile birlikte Karaman-İstanbul 4 saat olacak. Diğer yüksek hızlı ve hızlı tren projeleriyle entegre olan Konya-Karaman-Ulukışla-Yenice-Adana Hızlı Tren Projesi tamamlandığında ise Konya-Ulukışla arası 1 saat 30 dakika, Konya-Adana arası 3 saatte alınabilecek.
LOJİPORT