İstanbullines, İstanbul trafiğini rahatlatmaya talip

Eskihisar-Tavşanlı ve Ambarlı-Bandırma arası hatlarda feribot işletmeciliği yapan İstanbullines, Boğaz’da açılabilecek ve İstanbul trafiğinin rahatlatacak yeni hatlara talip.

İstanbulles Genel Müdürü Kemal Gündüz, Marmara’da birçok hatla ilgilendiklerini, İstanbul Boğazı’ndaki hatlarla daha da yakından ilgilendiklerini söyledi.  Yakın zamanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Çubuklu-İstinye arası için bir duyurusu olduğunu kaydeden Gündüz, “Bu hat başlangıç olarak bizim için çok önemli. O hatla ilgileniyoruz. Aslında bütün hatlara talibiz. Bu hatları işletecek gerekli altyapıya ve eğitimli kadroya sahibiz. Ancak önemli olan etkili olan yerlere bu hatların açılmasıdır. Maksimum fayda sağlayacak hatların hayata geçirilmesi gerekir” dedi.

İstanbul Boğazı’nda iki yakayı birbirine bağlayan 2 tane köprümüz var diyen Gündüz, “Karşı yakaya geçmek isteyen bütün araçlar bu iki köprüye mahkum kalıyorlar. Ya da Sirkeci-Harem arasında bir tane feribot var. Onu kullanıyorlar. Bunların haricinde karşıya geçmek için başka bir yol yok. Manzarayı gözünüzün önüne getirdiğinizde kuzeyden güneye bütün araçları 2 köprünün ayağına topluyorsunuz ve karşıya geçmelerini istiyorsunuz. Birçok araç da kuzeyden güneye gelip köprüyü geçtikten sonra tekrar şehrin kuzeyine doğru gidiyor. Bu noktada İstanbul boğazında birçok yatay hat olması gerekiyor. Boğazda en az 10 tane yatay hat olması gerekiyor. Bu hatlarda liman veya binek rampası olmasına gerek yok. Her iki tarafta da sahil yolumuz var. Feribot yola yaklaşıp kapağı atıp yoldaki araçları alabilir. İnerken de aynı şekilde feribotun kapağı açılarak rampa yapılıp araçlar yola katılabilirler. Sahil yolunda feribotun yanaşabildiği her yer bu şekilde kullanılabilir. Bunun çok büyük bir önemi var. Boğazın her iki yakasında oturanlar köprüyü geçmek için köprülere yönelmeyecekler. Köprüleri sadece transit geçmek isteyen araçlar kullanacaklar. Bu köprü trafiğine önemli bir rahatlık getirecektir” ifadelerini kullandı.

Bu hatların açılması için hiçbir engelin olmadığı vurgulayan Gündüz, “Sadece bürokratik işlemler var. Bürokrasi deniz taşımacılığıyla çok fazla ilgilenmiyor. Trafiğe çözüm aranırken tünel geçişlerinde çare aranıyor. Feribot burada hızlı ve en ucuz maliyetli yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Bu konunun üzerinde durulmalı ve en kısa zamanda hayata geçirilmeli diye düşünüyorum. İstenirse 1 yıl içerisinde bir sürü hat açılabilir. Zaten boğazdaki mesafe kısa. Bir feribotun karşıya geçmesi 10 dakika sürer” dedi.

“MARMARA’DA KUZEY GÜNEY AKSINDA DAHA FAZLA HATTA İHTİYAÇ VAR”
Feribot taşımacılığında Eskihisar-Tavşanlı arasında son derece genç bir filoyla taşıma yaptıklarını belirten Kemal Gündüz, “Marmara Denizi’nin kuzeyinde ve güneyinde İstanbul ve Bursa olmak üzere iki tane büyük şehir bulunuyor. İkisi de ticari olarak yoğun şehirler. Maalesef ikisi arasında bağlantıyı sağlayan yeterli miktarda deniz hattı yok. İki şehir arasındaki ulaşım karayoluyla yoğun bir şekilde yapılıyor. Araçlar için burada iki alternatif var. Ya İzmit Körfezi’ni dolaşacaklar ya da şuan mevcut olan hatlardan, Yalova-Kartal veya Eskihisar-Topçular arasındaki feribotları kullanacaklar. Özellikle bayram ve resmi tatillerde buralarda ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. Aynı şekilde yollarda da bir yoğunluk yaşanıyor. Dolayısıyla kuzey güney dikey hattında çok daha fazla hat olması gerekiyor. Zaten 2006 yılında Ambarlı-Bandırma hattında başlamış olduğumuz RO-RO hattına ilave olarak Eskihisar-Topçular arasında bir hat açmaya karar verdik. Bu hatta çok büyük bir araç ve yolcu potansiyeli var. Yaptığımız istatistik çalışmalarında Körfez üzerinden ve deniz yoluyla günde yaklaşık 40 bin araç geçişi yapılıyor. Bu 40 bin aracın yaklaşık yüzde 45’i de karayoluyla geçmeye devam ediyor.  Bizim hattımız Eskihisar-Tavşanlı arasıdır. Limanımız Topçula’a yaklaşık 700 metre mesafede yer alıyor. Yaklaşık 2 yıldır 3 feribotla çalışıyorduk. Filomuza yeni inşa bir feribot daha kattık. Bu 4 feribotla günde 90’a yakın sefer düzenliyoruz. Filomuza katılan son feribotumuz 2013 model ve körfezin en genç feribotu unvanına sahip. 13 buçuk knot hız yapıyor. 20 dakikada seferini tamamlıyor. Şuanda bu 4 feribot bizim ihtiyacımızı karşılıyor. Şimdilik yeni yatırım düşünmüyoruz. Zaten bizim anlayışımız daha çok feribot yerine daha hızlı nasıl seferleri tamamlarız düşüncesi üzerine kurulu. Feribotların büyüklükleri de en ideal boyutta. Çünkü daha büyük olduğu zaman yükleme ve boşaltma sürelerinin uzamasından dolayı sefer sürelerinde de artış oluyor” şeklinde konuştu.

“ESKİHİSAR TAVŞANLI HATTINDAKİ EN EKONOMİK FİYATLARI BİZ SUNUYORUZ”
Eskihisar-Topçular arasında yapımı devam eden köprünün kendilerini etkilemeyeceğini söyleyen Gündüz, “Yap işlet devret modeliyle yapılan köprünün geçiş fiyatı otomobil bazında araç başına 35 Dolar +KDV’dir. Bir otomobilin geçiş fiyatı bizde 60 TL. Gidiş dönüş bilet alınırsa bu fiyat 50 TL’ye düşüyor.  Aynı şekilde ticari araçlarda da feribotla geçişte çok ciddi bir fiyat farkı oluşuyor. Biz geçiş yapan araç sahipleriyle bir anket çalışması yaptık. Onlara sorduğumuz soru, ‘6 dakikada 35 dolar artı KDV fiyatına mı geçiş yapmak istersiniz, yoksa 60 TL’ye ortalama 30 dakikada mı geçiş yapmak istersiniz’ diye. Verilen cevapların yüzde 95’i 30 dakikada geçme yönündeydi. Özellikle ticari araç sınıfında bu oran daha da artabiliyor. Çünkü ticari araçlar için maliyet zamandan daha önemli. Binek araçlar daha çok yolu tercih edeceğini söylüyor. Zaten köprü yap işlet devret modeliyle yapıldığı için devletin firma ile yaptığı anlaşmada günlük 40 bin araç geçiş taahhüdü var. O gün o köprüden kaç araç geçerse geçsin devlet üstünü 40 bine tamamlayarak aradaki farkı kendisi ödüyor. O bakımdan köprü geçiş fiyatlarının düşme olasılığı yok. Bizdeki fiyatlar ise yakıt fiyatlarındaki değişime bağlı olarak köprü açıldığında bir miktar esneme yaşayabilir. Bizim köprü hakkındaki düşüncemiz de ticari araçların feribotları kullanmaya devam edeceğidir. Ama binek ve arazi sınıfı dediğimiz araçlar köprüyü kullanabilir” ifadesinde bulundu.

Ambarlı-Bandırma arasında çalışan 80 araç kapasiteli 2 tane RoRo gemilerinin olduğunu hatırlatan Gündüz, “Orada binek araç taşımıyoruz. Taşıdığımız araçların tamamı ticari araçlardan oluşuyor. 2014 yılını o hattımız karla kapattı. Yine Eskhisar-Tavşanlı hattımız 2014 yılını iyi bir karla kapattı. 2015 yılından beklentimiz ise filomuza yeni kattığımız gemimizle ciromuzun daha da artması olacak. Fiyatları artırmayı düşünmüyoruz ki, şu an hattaki en ekonomik fiyatları biz sunuyoruz. Kampanyalarımız var. Geçtiğimiz aylarda başlattığımız Eskihisar gece indirimi kampanyamız başladı. Burada hedefimiz araçların körfezi dolaşmamasıdır. Çünkü araçlar İzmit Körfezi’ni dolaştığında; yollarda trafik oluşuyor, kaza riski artıyor, havayı kirletiyorlar. Mümkün olduğunca körfez dolaşma fiyatlarında maliyetleri indirip bu araçları feribota çekiyoruz. Bütün bunlara ek olarak şoförler feribota bindiği zaman dinlenme imkanı buluyorlar. Ayrıca maliyet sadece yakıt değil, aracın bakım maliyetleri de işin içine katılmalı. Araçların çevreye, yola ve trafiğe yaptıkları olumsuz etkilerden dolayı devletin feribotla ulaşımı daha çok desteklemesini bekliyoruz” dedi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti