İstanbullu'ya metro vergisi

Yerel seçimlere 'Hayatım İstanbul, yine birlikteyiz' sloganı ile hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metro geçen yerden şerefiye...

Yerel seçimlere 'Hayatım İstanbul, yine birlikteyiz' sloganı ile hazırlanan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, metro geçen yerden şerefiye bedeli alınabileceği mesajı verdi. Deprem güçlendirme kapsamına girmeyen binalara ilişkin yeni bir düzenleme üzerinde çalışıldığını da açıklayan Topbaş, raylı sistemde günlük yolcu kapasitesinin 2012 yılında 1 milyon 300 binden, 7 milyona çıkacağını vurguladı. 
23 şirket ve 17.7 milyar liralık bütçeyi yöneten İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde seçim yarışı hızlandı. AKP'nin başkanlık için yeniden aday gösterdiği Kadir Topbaş önceki gün gazetecilerle buluşarak, kendi döneminde yaptıklarını ve hedeflerini anlattı. 5 yıl içinde konsolide bütçeden yapılan yatırım tutarının 25 milyar lira olduğunu söyleyen Topbaş, 50 yılda İstanbul'un 12 milyon göç aldığını kaydetti. İptal edilen 1/100.000'lik planları yeniden hazırladıklarını ve şubat ayında belediye meclisine getireceklerini belirten Topbaş, İstanbul'un moda, kültür, spor ve kongre turizm merkezi olması gerektiğini kaydetti. İstanbul'un nüfusunun 17 milyona çıkması durumunda şehirde sıkıntı olabileceğine vurgu yapan Topbaş, kente yeni göç almamak için eşikler oluşturmak istediklerini, bu çerçevede Kartal, Gebze ve Silivri'de merkezler oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.

Raylı sistem günde 1.3 milyon kişi taşıyacak

Göreve geldikleri dönemde İstanbul'un raylı sisteminin 44 kilometre olduğunu, günlük 402 bin kişi taşındığını söyleyen Kadir Topbaş, şöyle konuştu: "Mevcut raylı sistemi yüzde 65 artırarak 72.8 kilometreye çıkardık. Günlük yolcu sayısı 1 milyon 9 bine çıktı. Bugün açılacak Şişhane-Levent hattı ile günlük yolcu sayısı 1 milyon 300 bine çıkacak. Şu anda 54.4 kilometrelik raylı sistem inşaatımız devam ediyor. 45 kilometrelik yer ihale aşamasında. Hedefimiz 2023 yılında 618 kilometreye çıkmak. 2012 yılında raylı sistemi 7 milyon kişi kullanacak". Metrobüs hattını Söğütlüçeşme'ye getirdikleri zaman günlük yolcu taşıma kapasitesinin 1 milyona ulaşacağını kaydeden Topbaş, 139 bin otopark inşaatı devraldıklarını, 8 bin araçlık otoparkı kente kazandıklarını söyledi. Başkan Topbaş, "Otopark mafyalarının cebine yılda 90 milyon YTL giriyordu. Onu önledik" dedi.

Metro geçen yere şerefiye

CHP'den karşısına aday olarak çıkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yılda 80 kilometre metro yapacağına yönelik sözlerine, "Yılda 4 milyar dolar eder. Hayal saçmak kolay" diye yanıt veren Topbaş, metronun geçtiği yerlerden, belli bir yerdeki taşınmaz malların artan değerleri üzerinden yerel yönetimlerin aldığı bir tür taşınmaz vergisi olarak adlandırılan şerefiye bedeli alınması için yasal düzenleme yapılabileceği mesajını verdi. Topbaş, kamuoyunda "2-B Yasası" olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerle ilgili düzenlemenin imar rantına dönüştürülmeyeceğini söyledi. Başkan Topbaş, son günlerde imar problemiyle ilgili gündeme gelen Türkiye'nin en büyük binası Sapphire ile ilgili olarak da "Oranın imarı bizim değil, Nurettin Sözen'in belediye başkanlığı döneminde verildi" dedi. 2010 yılında İstanbul'a gelen turist sayısını 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini, her yıl buna 2 milyon ilave yapılabileceğini kaydeden Topbaş, kendi döneminde İstanbul'a 168 kavşak ve 302 kilometrelik yol kazandırdıklarını da söyledi.
Başkanlığı döneminde 13 bin civarında gecekondu yıkımı yapıldığını söyleyen Topbaş, Unesco Heyeti Başkanı Francesco Bandarin'in projeyle ilgili kendilerine destek verdiğini anlatarak, şöyle dedi: "Başkan geldiğinde, 'Burada koruma amaçlı imar planı yapılanması koşuluyla 600 birim yapabiliyorsunuz. 1000 bina yapma şansınız yok. Birçok aile kaçak yaşıyor. Yaşam şartları çok kötü, kalabalık, bir evde 8-10 kişi var. İnsanlar leğende yıkanıyor' diye anlattım. Kendisi de projemize hak verdi."

Kaçak binalara düzenleme geliyor

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, seçilmesi durumunda ikinci döneminde kentsel ve deprem dönüşüm projesi başlatacaklarını açıkladı. Zeytinburnu'nda başlatılan deprem dönüşüm projesiyle ilgili bilgi veren Topbaş, "İnsanları 3 yıldır ikna etmeye çalışıyoruz. 'Kaç daire vereceksiniz' diyorlar. Bize sürekli 'deprem ile ilgili ne yapıldı' diye soruluyor. Hiçbir ülkede belediyeler bu konuda kaynak vermiyor. Biz Avrupa Yatırım Bankası üzerinden konutunu yenilemek isteyenlere köprü oluyoruz" dedi. Bir milyon 600 bin binanın, yüzde 70'inin imara aykırılıkları bulunduğuna işaret eden Topbaş, "Kaçak binaların belediyede kayıtları dahi yoktur. Bu yapıları deprem güçlendirme kapsamına istesek de alamıyoruz. Bu konuda yeni bir düzenleme yapmak için Başbakanımız'la görüştük. Af değil ama, bir düzenleme gelecek" şeklinde konuştu.

Dilek GÜNGÖR - DÜNYA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede