Şu anda Hacıosman’a kadar uzanan Taksim hattında 32 vagonları olduğunu belirten Alstom Türkiye Genel Müdürü Arban Çitak, Olimpiyat Hattı’nda 80 metropolis tipi araç, kabataş’tan başlayan Sultanahmet tramvay hattında da 37 tane tramvayları olduğunu hatırlattı. Sinyalizasyon sistemi ve hızlı tren bakımlarında da yer aldıklarını anlatan Çitak, bu dönemde Türkiye’de hızla büyümek için adım atacaklarını kaydetti. Çitak, şunları söyledi:
İstihdam da yaratacak
Alstom’un, Türkiye’de yerlileştirme üzerine yaptığı çalışmaları son 3 yılda yoğunlaştırdığını ve Türkiye dışındaki Alstom projelerinde de Türk tedarikçi sistemini kullandığnı belirten Çitak, “Alstom, teknoloji transferini gerçekleştirerek, tedarikçi bazlı sistemi ve Türkiye’de kurulacak imalathaneleri sayesinde yerlileştirme gerekliliklerini karşılayacak ve demiryolu araç sözleşmesi için gerekli olan yerlileştirme oranına ulaşmış olacak” dedi. Türkiye’de yapılacak fabrikada Türk işçilerini istihdam edeceklerini anlatan Çitak, teknoloji transferi de sağlamış olacaklarını dile getirdi.
Ulaşım alanına odaklanmak istedikleri için bu satışı gerçekleştirdiklerini belirten Çitak, şunları söyledi:
“Ulaşımda dört kola ayrılıyoruz. Birincisi trenlerden hızlı trenlere metroya kadar araçlar, ikincisi sinyal sistemleri, üçüncüsü anahtar teslim projeler olan sistem, dördüncüsü ise bakım-yedek parça gibi çalışmaları içine alan servis. Dünyada 32 bin kişiyiz. Geçen yıl ciromuz 6.2 milyar euro. Şu anda ise elimizde rekor bir sipariş olarak 10 milyar euro var. Bunların içinde Sidney, Koçi, Riyad, Paris metroları; Toronto büyükşehir ve Danimarka’daki sinyalizasyon çözümleri; Rio de Janeiro, Lusail ve Sidney’deki tramvay sistemleri ile birlikte Güney Afrika için banliyö trenleri için yakın dönemde aldığımız projeler de yer alıyor.”
MİLLİYET
LOJİPORT