İşte İzmir'in yeni gemileri

İzmir’in son teknolojiyle donatılmış yeni gemileri her türlü konfora sahip olacak. Çevreci özellikleriyle öne çıkan gemilerde TV yayını ve internet,...

İzmir’in son teknolojiyle donatılmış yeni gemileri her türlü konfora sahip olacak. Çevreci özellikleriyle öne çıkan gemilerde TV yayını ve internet, engelli tuvaletleri, görme engelliler için kabartmalı uyarı ve yönlendirmeler, bisiklet parkları, evcil hayvan kafesleri, rahat ve ergonomik koltuklar olacak. Gemiler, düşük yakıt tüketimi, işletme verimliliği, sürati ve yüksek ses-ısı izolasyonu ile dikkat çekecek.

Kentteki deniz ulaşımının geliştirilmesi ve ulaşımda deniz taşımacılığının payının artırılması için yaptığı çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Nisan 2012 tarihinde 15 adet yolcu gemisi için ihale gerçekleştirilecek. Ulusal ve uluslararası tüm isteklilere açık olarak yapılacak ihale, Kamu İhale Bülteni’nde bugün duyurulmasının ardından, 16 Mart tarihinden itibaren de Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde tam 22 dilde yayınlanacak. Büyükşehir’in ihale dökümanı ayrıca, 170’den fazla ülkenin ihale ilanları ile AB, Dünya Bankası ve diğer kalkınma bankalarının ihale ilanlarını yayınlayan dgmarket’te yer alacak.

Geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleştirdiği ilk ihaleyi, geçerli teklif kalmadığından iptal etmek zorunda kalan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ikinci ihale için de tıpkı ilk ihalede olduğu gibi titizlikle çalıştı ve 10’u yerli olmak üzere toplam 16 üretici firmanın görüşlerini alarak hazırlandı.

Katamaran farkı

İhalenin gerçekleştirilip sözleşmenin imzalanmasının ardından ilk gemi 550 gün sonra, diğer gemiler ise her 90 günde bir gemi olmak üzere teslim edilecek.

Yeni alınacak gemiler hafif özgül malzeme (karbon kompozit) ile üretilerek yüksek hızda yakıt tasarrufu sağlayabilecek katamaran gövde tipinde olacak ve böylece işletme verimliliği sağlanarak yakıt vb. maliyetler azaltılacak. Katamaran gövde tipi, yüksek ve konforlu manevra kabiliyeti ile yolcu salonlarının ferahlığı, konforu ve iniş-biniş kolaylığı sağlaması gibi ergonomik kriterleri ile de öne çıkıyor.

Çelik ve alüminyuma göre daha avantajlı

Gemilerde kullanılacak karbon kompozit malzeme ise bir çok üstün özelliği ile dikkat çekiyor. Kendini kanıtlamış son teknoloji malzeme olan karbon kompozit, ağırlığa bağlı olarak yakıt sarfiyatını düşürüyor, bakım-tutum-onarım masraflarını azaltıyor ve gemilerin kullanım ömrünü uzatıyor. Karbon kompozit malzemede ayrıca metal yapı materyallerinde olduğu gibi korozyon oluşmuyor, ses ve ısı izolasyonu yüksek oranda sağlanabiliyor ve karbondioksit salınımı yakıt tüketimine bağlı olarak daha az gerçekleşiyor. Hammaddesi Türkiye’de üretilen karbon kompozit imalatı, bu özellikleriyle çelik ve alüminyuma göre daha avantajlı olacak. Yeni gemilerde bu malzemenin kullanılması, sektördeki yerli üretimin de desteklenmesini sağlayacak.

Sessiz ve çevreci

İhale kapsamında inşası gerçekleştirecek yeni gemilerin, özellikle çevreci ve engelli dostu olması, yolcu konfor ve güvenliğinin en üst düzeyde tutulması ve işletme-bakım-onarım maliyetleri ile yakıt sarfiyatının düşük olması planlandı. Gemiler, günümüzün en ileri teknolojisi kullanılarak üretilecek. Gemi yapım malzemesi olarak karbon kompozit kullanımı ve ses izolasyonunda mükemmelliyetin çok yüksek tutulması ile yeni gemiler,  mevcut gemilere göre daha “sessiz” olarak çalışacak.  Gemilerde internet erişimi ve TV yayını da bulunacak.  Gemilerdeki koltukların ergonomisi ve konforu ile uçak koltuğu rahatlığı sunulacak. Egzoz gazı emisyonu minimum düzeyde olacak. Engelli vatandaşlar da gemilerden rahatça faydalanabilecek. İskeleler, alınacak yeni gemilere göre yeniden yapılandırılarak modernize edilecek.

Bu gemilerde yok yok!

Yeni gemiler katamaran gövde tipinde olacak.

Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden olacak.

13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işleme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili)

Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek.

Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı.

Gemilerin boyları en az 37 metre, enleri ise en az  11,5 metre olacak

Konforlu ve ergonomik oturma koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi (diz mesafesi) olacak.

Gemiler en az 400 kişi kapasiteli olacak

Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) bulunacak

Gemilerin ön tarafında yolcuların hızlı iniş-binişlerini sağlayacak genişlikte, engelli vatandaşların yardımsız olarak kullanımına uygun, kaptan tarafından otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak.

Gemilerde bebek bakım masası da bulunacak.

Normal tuvaletler ve engelli tuvaleti bulunacak

Gemi ergonomisi, engelli vatandaşlar ve çocuk arabalarının kullanımına uygun olarak yapılandırılacak

Gemilerde gerekli yerlerde, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı (Braille Alfabesinde yazılmış)  uyarı ve yönlendirme işaretleri olacak.

Gemiler iki katlı olacak. Birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve en az 90 kişi kapasiteli açık alanlı olacak.

Gemide bisiklet parkları bulunacak. Böylece bisiklet kullanıcıları da gemilerde daha rahat bir yolculuk yapabilecek.

Gemiye binecek yolcuların evcil hayvanlarını taşıyabilmeleri için en az 3 adet birbirinden bağımsız evcil hayvan kafesi bulunacak.

Yolcuların bavul ve çantalarını koyabilecekleri bavul rafı ve alanları olacak

Yazın terletmeyecek, kışın üşütmeyecek derecede iklimlendirilmiş (klimalı) kapalı yolcu salonları oluşturulacak.

Gemiler, kurulacak bir merkezden  ‘Filo işletme Sistemi’ ile kontrol ve denetim sağlanarak yönetilecek. Aynı sistem aracılığıyla gemideki ve kıyı birimlerinde bulunan ekranlar vasıtasıyla yolcuların bilgilendirilmesi sağlanacak.  Gemide ayrıca TV yayınları da izlenebilecek.

Gemilerde kablosuz internet donanımı bulunacak.

Konak-Karşıyaka 10 dakikaya düşecek

Mevcut durumda kullanılan yolcu gemileriyle Konak-Karşıyaka/Konak-Bostanlı arası yanaşma ve ayrılma manevraları dahil 18-20 dakikada katediliyor. Yolcu iniş-binişinin 5 dakika olarak eklenmesiyle toplam 25 dakikada sefer tamamlanıyor. Yeni gemilerde ise yanaşma ve ayrılma manevraları dahil en çok 10 dakika ve 5 dakikada yolcu iniş-biniş süreleri ile birlikte her seferin 15 dakikada tamamlanması hedefleniyor.



Ünal BENLİALPER / İZMİR - LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı