Türkiye'nin 7 milyar dolarlık pazar payına sahip olduğu İtalya ile ticareti giderek düşüyor. Birçok AB ülkesiyle son sekiz yılda ticareti yüzde 80 artıran Türkiye'nin, İtalya'ya ticareti ise sadece yüzde 45'lik bir artış gösterdi. Son üç yıldır taşımaların serbest olduğu Almanya, Türkiye'ye ihracatını 1 milyar dolar arttırırken, aynı dönemde İtalya'nın Türkiye'ye olan ihracatı 1,3 milyar dolar azaldı. Yetkililer, bu düşüşün lojistikte yaşanan sorunlardan kaynaklandığına dikkat çekiyor.
SORUN TAŞIMA BELGESİ
2012 yılından beri Türkiye ile ticareti gerileyen tek AB ülkesi İtalya'nın taşıma belgelerini iki aylık dönemler halinde dağıtmasının ihracatı olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Her iki ayda 15 gün, bir yıl içinde ise toplamda 3 ay taşıma yapılamayan İtalya ile ticaretin bu yüzden kan kaybettiği vurgulanıyor. Tükenen kotaları rant haline getiren yabancı araçlar da daha yüksek navlun ücretleri ile Türkiye'den taşıma yapıyor. Yabancı plakalı araçlardan hizmet ithalatı yapılması ise Türkiye ekonomisine zarar veriyor.
ZEYBEKCİ DİLE GETİRDİ TARAFLAR GÖRÜŞECEK
İtalya'nın yük taşıma belge sayısını 6 yıldır sabit tutması bu durgunluğun en önemli nedeni olarak görülüyor. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Expo Milano'da kurulan Türkiye sergi alanının açılışı için gittiği İtalya'da konuyu mevkidaşına aktardı. Zeybekci, İtalyan Bakan'dan sektörün sorunlarının çözülmesi için 2 hafta içinde tarafların bir araya gelmesi sözünü aldı.
TIR'LAR YÜKLE BEKLİYOR
Konuyu Yeni Şafak'a değerlendiren Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, izin belgeleri biten taşımacıların sırtında yükle beklediğini söyledi. Ro Ro Gemileri ile İtalya'ya ulaşan TIR'ların limandan çıkarak Milano'ya kadar gittiğini ancak yükünü teslim edemediğini dile getiren Şener, “Yıllık 12 milyar dolar ithalat yaptığımız İtalya'ya 7 milyar dolar ihracat yapacağız onu da taşımamıza izin vermiyorlar. Dış ticaret açığımız olan İtalya ile izin sorunumuzun olması kabul edilemez" dedi.
Birlikte kaybediyoruz
Bu problemin İtalyan tarafına da zarar verdiğine dikkat çeken Şener, “15 Haziran'dan itibaren İtalya izin belgelerimiz yine bitti. Tekstil, otomotiv ve gıda dâhil bütün ürünler sorun yaşıyor. Sorun yaşayan şirketler arasında Türkiye'de yatırım yapmış İtalyan firmaları da var. Bu mesele bütün taraflara zarar veriyor” diye konuştu.
Kiraz belge beklemez
Her yıl 15 Haziran - 10 Temmuz arasında çok kısa sezonu olan kiraz taşımalarının büyük sorun yaşadığını aktaran Şener, “Yaklaşık 100 TIR dolusu kiraz ihracatı ile ülkemiz 7 milyon Euro gelir elde ediyor. Kiraz toplandıktan sonra 12 gün içerisinde tüketilmeli. Kiraz belge beklemez” dedi.
Yeni Şafak
LOJİPORT