Boeing ile Türkiye’nin yenilikçilik, AR-GE, havacılık ve uzay teknolojilerinde lider kurumu İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) bugün, havacılık ve uzay araştırması alanında tüm yolcuların faydalanacağı yeni bir işbirliğini duyurdu.
Boeing Türkiye Başkanı Bernard J. Dunn ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca, ortak araştırma ve geliştirme programlarını başlatacak olan anlaşmayı kutlamak için üniversite kampüsünde bir imza töreni düzenledi. Törene Türk Hava Yolları yöneticileri Dr. Temel Kotil ve Dr. İsmail Demir katıldı. Türk Hava Yolları’nın Genel Müdürü Dr. Temel Kotil daha önce Üniversitenin Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı ve Fakülte Dekan Yardımcısı görevlerinde bulunmuştu. Ayrıca THY Teknik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Dr. İsmail Demir İTÜ mezunudur.
Boeing ve İTÜ ilk ortak projelerini, yolcular için ticari uçakların kabin ortamında hava kalitesini iyileştirecek ileri bir hava filtreleme sistemini araştırmak ve geliştirmek için bir yıllık bir çalışma olarak açıkladı.
Dunn, yaptığı açıklamada “Türkiye’nin en iyi yüksek eğitim kurumlarından biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi ile yeni bir araştırma ortaklığı kurduğumuz için çok mutluyuz” dedi. “Boeing, teknolojik üstünlüğü ile tanımlanır, İTÜ ile kurduğumuz işbirliğinin şirketimize yenilikçi fikirler getireceğine ve Türkiye’nin ekonomik ve teknolojik gelişimindeki hedeflerini destekleyeceğine inanıyoruz” diye belirtti.
İTÜ Rektörü Prof. Dr. Karaca “Bugün, Boeing ve İTÜ arasında, Havacılık ve Uzay sektöründe yenilikçi tasarım ve araştırmalar konusunda güçlü bir ortaklığın başlangıcıdır. Boeing’in yanı sıra milli bayrağımızı taşıyan Türk Hava Yolları ve THY Teknik’i de Sivil Havacılık alanında böylesi ileri bir AR-GE konusunda güçlü destekçilerimiz ve ortaklarımız arasında görmekten çok mutluyuz” dedi.
Günümüz ticari uçaklarındaki çevresel kontrol sistemi, kimyasal kirleticilerin konsantrasyonunu son derece düşük seviyelere indiriyor. Boeing ve İTÜ, araştırmalarında uçucu organik bileşenleri uçak kabininden daha fazla uzaklaştırmak için özel işlem görmüş nano-fiberlerin verimliliğini inceleyecek.
Boeing Araştırma ve Teknoloji, Küresel Araştırma ve Geliştirme Stratejisi Kıdemli Teknik Direktörü Mike Friend, “Bu proje Boeing’in ticari uçak yolcu deneyimini geliştirmek için sürekli çalıştığının bir örneğidir, uzay ve havacılık uygulamalarında nano malzemelerle ilgili çok güçlü bir araştırma programı olan İTÜ’nün yetenekli öğretim üyeleri ve öğrencileri ile birlikte çalışmak için sabırsızlanıyoruz” dedi.
Boeing 70 yıla yakın süredir Türkiye ile uzun süreli ve karşılıklı fayda sağlayan bir ilişki sürdürmektedir. Boeing hâlihazırda Türk ticari havacılık ve savunma sektörlerindeki müşterilere uçak ve hizmet sağlayan, Türk uzay ve havacılık sanayisinin güvenilir bir ortağıdır.
Merkezi ABD Chicago Illinois’de bulunan Boeing, dünyanın lider ticari yolcu uçağı, savunma, uzay ve güvenlik sistemleri üreticisidir. Boeing Research & Technology (Boeing Araştırma ve Teknoloji) müşterilerle, tedarikçilerle, üniversiteler ve AR-GE kurumlarıyla dünya çapında işbirlikleri yaparak Boeing’in işletme birimlerine geniş tabanlı, yenilikçi ve uygun fiyatlı teknolojiler sunmaktadır. Daha fazla bilgi için www.boeing.com sitesini ziyaret ediniz.
240 yıllık köklü bir tarihe, yenilikçi bir eğitim ortamına ve yetkin öğretim üyelerine sahip olan İstanbul Teknik Üniversitesi, mühendislik eğitimi ve bilimsel araştırmalarıyla Türkiye’nin en seçkin kurumlardan biridir. İstanbul Teknik Üniversitesi, Osmanlı İmparatorluğu’nda reform hareketlerine öncülük etmiş, Cumhuriyet Dönemi’nde ulusun yeniden inşası, modernleşmesi ve yönetilmesinde çok değerli katkıları olmuştur. İTÜ, uluslararası kurumlarla güçlü ilişkiler kurarak, öğrencilerini yalnızca ülke çapında değil uluslararası çevrelerde de geleceğin öncü mühendisleri olarak eğitmektedir. Daha fazla bilgi için www.itu.edu.tr sitesini ziyaret ediniz.
LOJİPORT