Pandemi sonrası hızla değişen lojistik ağlarında yeni ortaya çıkan trendler ve bununla beraber evrilmesi gereken işgücü, farklı yöntemlerle biçim değiştiriyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Lojistik Yönetimi, uluslararası geçerliliği olan bir sertifika için işbirliğine gitti. World Conference on Transportation Research Society (WCTRS) ile birlikte oluşturulan programın amacı, lojistik sektöründe de yaşanan nitelikli işgücü sıkıntısının giderilmesi ve lojistik alanındaki yükseköğrenimin araştırma ve sanayi gereksinimleri ile ilişkilendirilmesi olarak açıklanıyor.
Pandemi süreci nedeniyle bir webinar aracılığıyla programı basına duyrulan toplantı, Uluslararası Sertifika programı Başkanı Çetin Nuhoğlu ve İTÜ İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emre Çevikcan'nın ev sahipliğinde gerçekleşti.
Profesör Yücel Candemir ve akademisyen Dilay Çelebi'nin katılımı ile 19 Ağustos 2020 gerçekleştirilen ' Yeni Lojistik Ağlar ve Yeni İş Gücü' webinarında programın ayrıntıları paylaşıldı.
Programın içeriği İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü, Lizbon Teknik Üniversitesi / MIT Portugal, Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) ve sanayi temsilcilerini içeren bir uzman kadro ile üç seneyi aşan çalışmalar sonucunda oluşturuldu.
ITU Lojistik Yönetimi Uluslararası Sertifika programı yeryüzüne dağılmış akademisyenler ve öğrencileri bir araya getirme amacıyla ulaştırma ve lojistik alanında gerçek zamanlı uzaktan eğitim veren ilk yüksek lisans programı olarak, alanına uygulama teknikleri, içerik ve öğretim kapsamı açısından yeni bir soluk getirmeyi amaçlıyor.
Program İçeriği
Program her biri 8 kredilik dört adet temel ders ve her biri 10 kredilik dört adet uzmanlık dersinden oluşmaktadır. Temel derslerin amacı, farklı alanlardan gelen öğrencilerin uzmanlık alan derslerini sorunsuzca takip edebilmesi için öğrencilerin finans, muhasebe, bilgi sistemleri, istatistik ve yöneylem araştırması gibi temel konularda donanımını pekiştirmektir. Temel programda başarılı olan öğrenciler, WCTRS uzmanlık programına devam edebilmektedir. Uzmanlık dersleri, lojistik alanındaki güncel gelişmeler ve gelecekte ortaya çıkabilecek lojistik durumlar göz önüne alınarak oluşturulmuştur.
Uzmanlık programı dersleri öğrencilerin gelecekte karşılaşacakları sorunlara yaratıcı çözümler üretebilmeleri görüşüyle bütünleşik ve tamamlayıcı bir yapıda oluşturulmuştur. Program kapsamında bulunan dersler, temel lojistik sorunlar, üretim-ticaret-lojistik sistemleri, kusursuz tedarik zincirleri ve yönetsel karar verme ve pazarlama başlıkları altında, lojistik ve ulaştırma sistemlerinin bütüncül yapısının yönetimini içeren konuları kapsamaktadır.
Programın dili İngilizcedir.
Akademik kadro
http://www.logistics.itu.edu.tr/akademik/ogretim-uyeleri
Kabul Koşulları
Başvuru tüm adaylara açıktır; fakat adaylar iddialı bir öğretim programında başarılı olabilecek üstün bilimsel yetenek ve son teknolojiye uyan araştırmayı üstlenebilecek potansiyel gösteren adaylar arasından seçilecektir. Çok iyi İngilizce WCTRS-DL programında başarı için özel önem taşıyacaktır. Başvuruların gözden geçirilmesi ve başarılı adayların seçimi WCTRS topluluğunun önde gelen üyelerinden ve sanayideki ortaklardan oluşan bir Seçim Komisyonu tarafından yapılacaktır.
KATILIMCILARIN GÖRÜŞLERİ:
UND Yönetim Kurulu ve Uluslararası Sertifika Programı Başkanı Çetin Nuhoğlu
“Önümüzdeki yıllarda daha önce alıştığımız ticari sistemler geçerli olmayacak. UND ve İTÜ ile beraber ilerde ne yapabiliriz diye bir program başlattık. 4’ü Türkiye’de, ikisi Almanya, ikisi Portekiz, biri de Japonya’da konuşlanan bir oluşumla dünyadaki gelişmeleri Türkiye’ye daha hızlı duyurmak amacındayız. Turizmden sonra en fazla döviz getiren hizmet sektörü lojistiktir. Küresel bir pay almak istiyorsak, çok önemli 3 kuruluşun yan yana gelerek bilgi aktarması çok önemlidir. Örneğin Almanya, Çin’den alacağı hizmeti Türkiye’den alamaz mı? Tüm bu gelişmeleri yakinen takip edeceğiz. 30-35 yaşındaki arkadaşları bekliyoruz. Finansman UND tarafından sağlanacak. İlk 20 arkadaşı biz seçeceğiz. Lojistiğin sağladığı önemli avantajı biliyor ve bu işe çok inanıyoruz."
GENÇ UND'LİLER GELİYOR
UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, nitelikli ve genç çalışanların sektöre sağlayacağı katkının çok yüksek olacağını belirterek UND’nin kuracağı “GENÇ UND Çalışma Grubu”na ayrı bir parantez açtı. İki günde 100’nin üzerinde başvuru aldıklarını söyleyen Nuhoğlu, buradaki amaçlarının; sektördeki genç enerjiyi çalışma gruplarına katarak sorumluluk almaları sağlamak ve onları geleceğe hazırlamak olduğunu söyledi. Nuhoğlu, GENÇ UND Çalışma Grubu’nun UND Üyesi firma yetkililerinin çocukları veya birinci derece yakınları olan 20 ila 35 yaş aralığındaki gençlerden oluşturacağının bilgisini de paylaştı
İTÜ Dekanı Prof. Dr. Emre Çevikcan
“Türkiye’de lojistik 2019 verilerine göre 500 milyar lirayı aşan bir büyüklüğe sahiptir. Pandemi süreci, tedarik zincirinde önemli değişiklikler getirdi ve yeni proaktif iş modelleri ortaya çıktı. İTÜ, ülkemizin lojistik sektörüne akademik katkı sağlamaktadır. Lojistik yönetimi uluslararası sertifika programı, insan faktörünü esas alarak nitelikli iş gücünü artırmayı hedeflemektedir.”
Prof. Yücel Candemir
“Biz bir dönemi bitirip yeni bir döneme başlıyoruz. Covid 19 darbesi de bu geçişi hızlandırdı. Yeni döneme hazır olmak zorundayız. CEO’ları daha etkin hale getirmeliyiz. Bizim yöneldiğimiz sorun çözen, her şeyin kapısını açan insanlar değil, çünkü artık sorunların hiçbirisi birbirinin aynı değil.”
Dilay Çelebi
“10 yıllık bir çalışmadan söz ediyoruz. Bu yoğun çalışmalar sonucu ortaya çıkmış bir program. Ulaştırma ve lojistik alanındaki gerçek zamanlı, uzaktan eğitim veren ilk sertifika programı. Çift diplomayla mezun olacaklar. Program takvimi 14 Eylül’de başlayacak ve haftada iki gün soru-cevap şeklinde ilerleyebilecekler. Canlı oturuma katılamayan öğrenciler daha sonra katılabilecek. Her bir modül bir ay. Uzmanlık şubatta başlayacak, haziranda diplomaları alacaklar. Bizim uzun vadeli hedefimiz, bu alanda araştırmacı ve akademisyen yetiştirmektir. Uluslararası gelişmelerden haberdar olan ve sözü geçen akademisyenler yetiştirdiğimizde başarıya ulaşmış olacağız.”
Selçuk ONUR - LOJİPORT