Daha önce İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Projesi'ni sunan Ege-Koop Proje Merkezi, ikinci projesini de açıkladı. İzmir trafiğinde kangren haline gelen Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında iki kat ve toplam 12 şeritten oluşan ATAYOL Projesi’nin sunumunu Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan gerçekleştirdi.
Proje sunumunu gerçekleştiren Aslan ulaşımın kent için önemine vurgu yaparak, "İzmir’in güney aksı yani Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi arasında bölüm ileri mühendislik teknikleri kullanılarak çağdaş bir anlayışla yeniden düzenlenmeye muhtaçtır. Çünkü bu bölge aynı zamanda kentin aynasıdır, vitrinidir. Gaziemir, Karabağlar’da trafikteki kargaşa, düzensizliğe ek olarak; çarpık kentleşme, yol standartının düşük olması, AVM’lerle tatil yörelerine doğru yoğun araç trafiği maalesef bu bölgede trafiği çileye dönüştürmüş, İzmir’i ilkel bir hale sokmuştur. Bir de bunlara ek olarak havalimanının yolcu kapasitesinin 25 milyona çıkarılması, günlük yolcu sayısının 50 bine yükseltilmesi, EXPO 2020 adaylığı da dahil edildiğinde hazırladığımız projenin önemi çok daha net ortaya çıkacaktır” dedi.
“18 AYDA BİTİRİLECEK, 90 MİLYON LİRAYA MALOLACAK…”
ATAYOL Projesi’nin İzmir‘in güney aksında kesintisiz ulaşım sağlayacağını kaydeden Aslan, “ATAYOL Projesi, uygulanabilir ve alternatif bir projedir. İzmir-Aydın Otoyol kavşağında yapılacak bir düzenleme ile yol bir “üst kota”a alınacak, 3 gidiş, 3 geliş şeklinde Akçay Caddesi üzerinden şehir merkezine, şehir merkezinden de havalimanı istikametine trafik rahatlıkla akabilecektir. İzmir-Aydın Otoyol Kavşağı ile Konak Tüneli arasındaki uzaklık 5.8 kilometredir. Proje de bu kısmı kapsamakta ve 12 ile 18 ayda tamamlanması planlanmaktadır. Maliyeti yaklaşık 50 milyon dolar yani 90 milyon lira. Bu rakamın üstü olmaz ama altında da maledilebilir. Atayol Projesi ile İzmir trafiği rahat bir nefes alacak, Ulaştırma Bakanlığı’nın Konak Tüneli Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Uçan Yol Projesi’ne entegre olacak. Proje, çevre dostu ve bölge için en uygun çözüm olacak, kent girişlerinde kente ilişkin ilk izlenimin olumlu olmasını sağlayacak, ileri mühendislik teknikleri kullanılacak, estetik özellik taşıyacak, hızlı ve kesintisiz ulaşımı sağlayıp aynı zamanda protokol yolu olarak da İzmir’e prestij kazandıracaktır” diye konuştu.
ATAYOL, İZMİRLİ’NİN PROJESİDİR…
Aslan, “Hazırladığımız her proje aslında İzmir’in projesidir. Fikri, tasarımı, fizibilitesi Ege-Koop Proje Merkezi’ne ait olsa da amaç İzmir’i en az 50 ya da 100 yıllık projelerle modern ve dünyanın sayılı kentleri arasına sokabilmektir. ATAYOL Projesi de yine İzmir’in projesidir. İzmir halkının projesidir. Tıpkı Sağlık Serbest Bölgesi Projemizde olduğu gibi bu projemizin de büyük destek göreceğinden, sivil toplum kuruluşlarından iş dünyasına ve sokaktaki vatandaşımıza kadar hemen herkesin projeyi sahipleneceğinden şüphem yok. Sonuçta trafik sorununu yediden yetmişe her İzmirli yaşıyor” dedi.
“PROJEYİ BAKANLIĞA, BELEDİYE’YE SUNACAĞIZ…”
Projenin gerek Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gerekse de İzmir Büyükşehir Belediyesi ile de paylaşılacağını da dile getiren Aslan, “Aslolan İzmir’i marka kent yapmak, İzmirlileri modern, rahat ve huzur içinde bir yaşam sürdürecekleri kent oluşturmak. Bunun için de ilgili mercilerin üzerine düşeni yapacağı inancını taşıyorum. Ayrıca kentsel dönüşümü konuştuğumuz şu günlerde altını özellikle çiziyorum ki; bu proje aynı zamanda harika bir kentsel dönüşüm örneği de olacak.” dedi.
ATAYOL PROJESİ NEDİR?
Proje, İzmir trafiğinde kangren haline gelen Adnan Menderes Havalimanı ile şehir merkezi güzergahındaki 5.8 kilometrelik alanı kapsıyor. İzmir-Aydın Otoyolu Kavşağı’ndan, Buca – Hatay Kavşağı ve Konak Tüneli’ne kadar olan bölüme uzanıyor.
Otoyol kavşağı ile Buca–Hatay Kavşağı arasında sırasıyla bin 200, 600, 330, 600, 200, 640, 480, 420 metre uzunluklarında 8 adet kavşak bulunuyor. 700 metre ileride yer alan Konak Tüneli’ne bağlantı düşünüldüğünde ise kavşak sayısı 9’a çıkıyor. Normalde söz konusu kavşaktan Buca-Hatay Kavşağı’na ya da Konak Tüneli’ne ulaşmak isteyen taşıtlar toplam dokuz kez durmak zorunda kalırken proje ile bu durumun ortadan kalkması planlanıyor.
ATAYOL Projesi’nde alt ve üst yollarda toplam 12 şerit yeralıyor. Otoyol Kavşağı’ndan Konak Tüneli’ne kadar olan yolun üst kotu 3 gidiş 3 geliş olarak öngörülüyor. Proje ile hiçbir katılım ve ayrılım olmaksızın kesintisiz sürüş gerçekleşiyor.
Bölgede sorunun giderilerek ATAYOL Projesi’nin uygulanmasıyla trafik sıkışlığı önlemenin yanı sıra şu hizmetlerin de vatandaşlara sunulması hedefleniyor:
2 bin araçlık otopark,
Yeşil alanlar,
Kent mobilyaları (süs havuzları, heykeller),
Şehir meydan düzenlemeleri,
Oturma alanları,
Bisiklet yolu,
Güvenlik şeridi,
Kafeterya alanları.