Kabotaj Bayramı törenlerle kutlandı

Osmanlı Devleti'nin yabancılara tanıdığı imtiyazlar, 1 Temmuz 1926'da Kabotaj Kanunu ile ortadan kaldırıldığı için bu tarih Türkiye'de, Denizcilik Ve...

Osmanlı Devleti'nin yabancılara tanıdığı imtiyazlar, 1 Temmuz 1926'da Kabotaj Kanunu ile ortadan kaldırıldığı için bu tarih Türkiye'de, Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı.

TBMM'de 19 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen Kabotaj Kanunu 1 Temmuz'da yürürlüğe girdi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ekonomik temellerinin atıldığı 1. İzmir İktisat Kongresi'nde kabotaj konusu da gündeme geldi. Bu süreçte, kapitülasyonlarla yabancılara terk edilen deniz varlığına hakim olmak amacıyla bir yasa taslağı hazırlandı.

Kabotaj Kanunu 19 Nisan 1926'da TBMM'de kabul edildi ve 1 Temmuz 1926'da yürürlüğe girdi. ''Kurtuluş Savaşı'nın denizlerdeki zaferi'' olarak nitelenen düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle yabancıların deniz ticaretindeki hakimiyeti son buldu.

Vatandaşların ilgisi büyük oldu

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, çeşitli etkinlik ve törenlerle kutlandı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İstanbul Valiliği tarafından düzenlenen resmi tören, Beşiktaş Meydanı'nda gerçekleşti.

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürü Cemalettin Şevli, Türk denizciliğinin bağımsızlığı ve geleceği açısından büyük önemi  bulunan Kabotaj Kanunu'nun, 88 yıl önce 1 Temmuz'da yürürlüğe girdiğini söyledi.

Kabotaj Bayramı'nın her yıl ülkede coşkuyla kutlandığını belirten Şevli, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kabotaj Kanunu ile 'Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşıması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilere yapılır' hükmüne yer verildi. Böylece daha önce bu faaliyetlerden yararlanan devletler saf dışı bırakılarak, söz konusu faaliyetlerden yararlanma hakları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına verilmiştir. Köklü geleneği ve büyük tarihi geçmişi olan denizciliğimiz, Kabotaj Kanunu ile ekonomik özgürlüğüne kavuşarak, uluslararası alanda saygınlık kazanmaya başladı. Bu yüzden denizlerimiz 88 yıldır daha mavi ve coşkuludur."

Törende, İstanbul Vali Yardımcısı Emin Çolak şefer defterini imzaladı, Beşiktaş Belediyesi Bando Takımı konser verdi.

Deniz araçları ile İTÜ Denizcilik Fakültesi Trampet Takımı'nın gösteri yaptığı törene, vatandaşların ilgisi büyük oldu.

Gözünü uzak denizlere çeviren Türk denizciler hedef büyütüyor

Türkiye karasularındaki denizcilik faaliyetlerini millileştirmek için çıkarılan Kabotaj Kanunu'nun 88. yıl dönümünde, Türk denizcilik sektörü, kendine yeni hedefler koyarak yoluna devam ediyor. Dünyaya gemiadamı ihracatı yapmak, bölgenin bakım-onarım merkezi olmak, dünyanın en büyük 10 büyük armatörlük arasına girmek, dünyanın en büyük 10 limanından birine sahip olmak bu hedeflerden bazıları. Buna karşın yönünü yurtdışına çeviren Türkiye'nin sırtını da iç denizlere döndüğü ifade ediliyor. Ekonominin büyümesi ve tüketimin artmasına rağmen kabotaj taşımacılığının istenen ölçüde artmadığı belirtiliyor.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Ambarlı Limanı'nda konteyner gemisi battı
Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"