Tasarıyla, kaçakçılıkla ilgili cezalar artırılıyor, örgütlü kaçakçılık suçları, pişmanlık hükümleri dışında tutuluyor. Kaçak mal ya da eşyayı yakalayan veya yakalatanlara verilecek ödüller de tasarıyla yeniden düzenleniyor.
Kaçağı alan da suçlu
Eşyayı gümrük işlemlerine tabi tutmaksızın ithal edenler 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 10 bin güne kadar adli para cezasına çarptırılacak. Eşyayı sahte belge kullanarak ithal edenlere de aynı ceza uygulanacak. Söz konusu kaçak eşyayı alan, satan, taşıyan ve saklayanlara da 2 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilecek.
Belediyeye mazot affı
Kendilerine teslim edilen kaçak akaryakıtı kullanan kamu kuruluşları ve belediyelerin borçları da affedilecek. Kamu kurum ve kuruluşları ile mahalli idarelerce muhafaza edilmekte olan akaryakıtlardan kanun yürürlüğe girdiği tarihte tasfiyesi yapılmamış olanlar, bunları muhafaza eden kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere tahsis edilmiş sayılacak.
Kaçakla yakalanan araçlar
İlk kez kaçak mal veya eşya ile yakalanan araçlar kayıtlı bulunduğu sicile şerh düşülerek sahibine verilecek. Ancak bu araçlar ikinci kez kaçak mal ve eşyayla yakalanırlarsa bu durumda araçları alıkonulacak. Araç sahibi aracın değeri kadar parayı 30 gün içinde gümrük idaresine teslim ederse aracını geri alabilecek. Ancak araçta kaçak mal veya eşya için özel bölümlerin bulunması halinde ilk yakalanmada araçlar alıkonulacak.
Yakalatana da ödül var!
Kaçak mal veya eşyayı yakalatan muhbir ve kamu görevlilerine verilecek ikramiyeler de artırılıyor. Buna göre yakalanan silah ve mermiler için Milli Savunma Bakanlığına her yıl belirlenen değer esas alınarak, sahipli yakalanması halinde değerinin yüzde 25?i kamu davasının açılmasını, yüzde 75?i de mahkumiyet kararından itibaren 3 ay içinde ödül olarak verilecek. Sahipsiz yakalanmışsa yakalanan eşya değerinin yüzde 50?si müsadere kararının kesinleşmesini takip eden 3 ay içinde ödenecek. Kaçakçılığı önleme, izleme ve soruşturmakla yükümlü olanlara ise muhbir ikramiyesi ödenmeyecek.
TÜRKİYE