Kâğıt bilet dönemi sona eriyor

Artık biletler havayolu şirketlerinde olduğu gibi e-postaya gönderilecek. Böylece otobüslerde muavinlerin yolculara tek tek kâğıt biletlerini sorduğu ve...

Artık biletler havayolu şirketlerinde olduğu gibi e-postaya gönderilecek. Böylece otobüslerde muavinlerin yolculara tek tek kâğıt biletlerini sorduğu ve incelediği dönem de tarihe karışacak.

Kayıt dışı ekonomiyle etkin mücadele kapsamında denetimlerini artıran ekonomi yönetimi, yeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. Maliye Bakanlığı'nda verginin toplanmasından sorumlu Gelir İdaresi Başkanlığı elektronik bilet (e-bilet) uygulamasına başlıyor. e-bilet düzenlemesi ile yılda 10 milyon yolcu için düzenlenen 183 milyon adet bilet elektronik ortama taşınacak. Şehirlerarası ve uluslararası kara ve deniz seyahatlerinde kâğıt bilet dönemi kapanmış olacak. Ancak firmalar, yolcunun talep etmesi halinde kâğıt bilet düzenlemeye devam edecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in talimatıyla yürütülen çalışmalarda elektronik fatura uygulamasından sonra e-bilet de hayata geçirilmiş olacak. Konuya ilişkin hazırlanan tasarı kısa bir süre sonra Başbakanlık'a gönderilecek. Mevcut durumda yolcu bileti yolcu taşımacılığı yapan firmalar tarafından elektronik ortamda oluşturularak internet ortamında satılıyor. Ancak yasal mecburiyet gereğince, belge basım yönetmelikleri kapsamında kâğıda basılı olarak yolcunun eline veriliyor. Yine kâğıda basılan biletin ikinci nüshası ise mükellef tarafından yasal süresince saklanmak zorunda. Seyahat firmaları mevzuatın getirdiği yükümlülükler nedeniyle yüksek bilet basım ve arşivleme maliyetlerine, iş akışlarında acentelerden ikinci nüshaların toplanması ve konsolide edilmesi gibi süreçlere katlanmak mecburiyetinde kalıyor.

e-bilet izni alan mükellefler, oluşturdukları biletleri merkez, şube, acente ve çağrı merkezi gibi birimlerinin yanında internet aracılığıyla da yolcularına satabilecek. Biletlerini elektronik ortamda düzenlemek isteyenler şirket iseler mali mühür edinmek zorunda olacak. Şirketi olmayan gerçek kişi seyahat acentelerinin ise e-imzaya (güvenli elektronik sertifika) sahip olmaları gerekiyor. Eğer bir şirket adına yolculuk ediliyorsa bilet bedelinin adına seyahat edilen firma tarafından gider gösterilip gösterilmeyeceği yolcuya sorulacak. Yolcu tarafından gider göstereceği söylenirse bilet üzerinde gider gösterecek veya indirime konu edecek mükellefin vergi kimlik numarası ya da TC kimlik numarası da ayrıca yer alacak.

Seyahat firmaları, elektronik bilet ve yolcu listelerini Vergi Usul Kanunu'nun hükümlerine göre 5 yıl süreyle e-imzalı veya mali mühürlü olarak kendi bilgi işlem sisteminde saklamak zorunda. Saklanan bu e-bilet ve yolcu listesinin ibraz edilmesi istendiği zaman ise elektronik araçlar vasıtasıyla ibraz edilecek ve bu elektronik belgelerin kâğıt olarak saklanma hükmü olmayacak. e-biletleri firmalar mali mühürlü veya elektronik imzalı şekilde yolcunun e-mail adresine iletecek. Seyahat firmaları tarafından gün içerisinde kesilerek yolcuya teslim edilen e-biletlere ait belirli bilgiler günlük raporlar halinde takip eden günün gün sonunda 23.59'a kadar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine mali mühürle veya e-imzalı olarak yüklenecek. Uygulamadan faydalanmak isteyen mükelleflerin hazırlıkları tamamladıktan sonra istenen belgelerle Gelir İdaresi Başkanlığı'na başvuru yapması gerekiyor.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Karayolu Haberleri

Transit sistemin güncelleme kuyruğu 25 km'yi aştı
İki dev proje daha start aldı
TIR şoförlerinden grev kararı
DKV'den müjde: EURO 6 araçlar için Sırbistan’da %9,4 indirim olacak
Köprü ve otoyolların garanti tutarlarına kur zammı