Otomotiv Sanayi Derneği’nin (OSD) aktif üyesi ve YönetimKurulu Başkan Yardımcısı olduğu “Uluslararası Otomotiv Sanayicileri Birliği-OICA” yıllık olağan Genel Kurul Toplantısı için İstanbul’da bir araya geldi. Küresel sanayinin temsilcileri İstanbul'da ‘Dünya Otomotiv Sanayii’nin Gelecek 10 Yılı’nı değerlendirdi. Yaklaşık 25 ülkeden 45 temsilcinin katılımı ile gerçekleştirilen toplantıda tüm ülke temsilcileri; “Dünya Otomotiv Sanayiinin Gelecek 10 Yılı” ana başlığı altında “Ekonomik gelişmeler ve ülke stratejileri”, “Dünyada tüketici tercihlerinin değişimi” ve “Dünyada bireysel ulaşımve gelecek 10 yıl içinde karşılaşılacak riskler ve fırsatlar” konu başlıklarında görüşlerini ve değerlendirmelerini paylaştılar.
‘VERİMLİ OLAN YAŞAYACAK’
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan, OICA Başkanı Patrick Blain, Avrupa'da krizin bir süre daha devamedeceğini, üreticilerin katma değeri yüksek ürünleri ülkelerinde tutup, seri üretimlerini ülke dışına taşımalarının sadece krizi aşmak için değil, aynı zamanda büyüyen yeni pazarların taleplerini karşılamak için olduğunu söyledi. Avrupa'da talebin düşük olmasından ötürü, üretimin de düşük düzeyde devamedeceğini anlatan Blain verimlilik ve kalite açısından daha iyi şirketlerin bu süreci daha kolay atlatacaklarını ifade etti. Blain, “Türkiye iyi bir konumda iken, İspanya gibi birtakımbaşka ülkelerde ise özellikle esneklikle ilgili birtakımmüzakereler devamediyor. Şu an herkes biliyor ki Türkiye dahil olmak üzere Avrupa'da çok sayıda fabrika var. Gereğinden fazla fabrika var. Bunların içindemaliyet, verimlilik ve kalite açısından kötü durumda olanlar varsa kapanacak” diye konuştu.
‘DEVLET DESTEKLEMEK ZORUNDA’
2008 yılında yaşanan global krizin hemen ardından, Avrupa'nın bu kez bir de Euro krizine girdiğini belirten Blain bu gibi ortamlarda devletlerin şirketlere gerek üretimi, gerek satışı gerekse kredi kolaylaştırıcı destekler vermesinin normal olduğunu söyledi. Bunu 'Avrupa prensiplerine' ya da 'liberal ekonominin' ruhuna aykırı bulmadığını dile getiren Blain “Bunu Amerika bile şirketleri zora girince hiç düşünmeden yaptı” diyerek PSA'ya 7 milyar Euro kredi için garantör olan Fransız hükümetine destek çıktı. Hatırlanacağı gibi bu destek özellikle Almanya tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti.
TEPKİLER GERİ DÖNÜYOR
Blain, üretimini Avrupa dışına çıkaran bazı markaların İtalya ve Fransa gibi ülkelerdeki toplumsal tepkiyi azaltmak için bir kısmını bu ülkelere taşımalarının tartışıldığını söyledi.