“Kalkınma Yolu, ülkemize her yıl 20-30 milyar dolar kazandıracak”

Kalkınma Yolu Projesi, Asya’yı Basra Körfezi ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak. USİAD Başkanı Nevaf Kılıç, ‘Proje başladığında ülkemizin yıllık 20-30 milyar dolar kazancı olacak’ dedi.

Türkiye, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan arasında imzalanan Kalkınma Yolu Projesi, Asya’yı Basra Körfezi ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayacak. Basra Körfezi’nden başlayan güzergah, Irak’ın önemli şehirlerinden geçerek Türkiye’ye varacak. Güzergahın tamamlanması ile de Asya’dan Avrupa’ya gidecek olan ürünlerin ulaştırma maliyetleri ve süresi oldukça düşecek.

Bölgenin iş dünyası temsilcileri, aynı zamanda Irak ve Körfez ülkeleri ile de ticareti geliştirecek projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyor. Irak ile önemli temasları olan Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, projeden sağlanacak kazançları Aydınlık’a anlattı.

YILLIK 20-30 MİLYAR DOLAR

Proje ile Irak içerisinde 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol yapılacağını hatırlatan Kılıç, şunları söyledi:

“2030 yılında bitirilmesi hedefleniyor. Bölgedeki iş dünyası için önemli. Japonya, Çin, Hindistan'dan gelen yükler Irak ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya hem daha erken hem de daha ucuz maliyetle ulaşacak. Proje başladığında ülkemizin yıllık 20-30 milyar dolar kazancı olacak.”

Irak’ta yapılacak olan otoyolun Türkiye’nin lojistik ve taşımacılık sektörü için de çok önemli olduğunu kaydeden Kılıç, şöyle devam etti:

“Bizim tırlarımız sadece Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) kadar gidiyor. Güney tarafına inemiyor. Yapılacak otoyol ile birlikte bütün Irak'a, Basra'ya kadar araçlarımız gidecek. Suriye’deki iç savaşın ardından Arap Yarımadası'na kara yolu taşımacılığı da durmuştu. O hat kullanılarak Arap Yarımadası'nın bütün ülkelerine taşımalarımız artacak ve ihracatımız yükselecek. Türkiye’de zaten Urfa'dan itibaren Kapıkule'ye kadar otoyolumuz hazır. Urfa-Habur arası için de proje yapılacak. Kısa zamanda o hattın tamamlanması da bizim için çok önemli.”

GÜNDE 2 BİN ARAÇ

Türkiye’den Irak’a günde günde 2 bin aracın gittiğinin bilgisini veren Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

“Bu 2 bin araç boş dönüyor ve araçlarımız sadece IKBY’ye kadar gidebiliyor. Zaho, Duhok, Erbil ve Süleymaniye’ye ulaşıyorlar ancak güney tarafa inemiyorlar. Şimdi kuzey Basra'ya kadar girecekler. Irak komşu ülkeler içerisinde en önemli ticaret partnerimiz. 2023 yılı ihracatımız 12 milyar 789 milyon dolar. En çok ihracat yaptığımız dördüncü ülke. Neden ilk ikiye girmesin? Irak 45 milyonluk bir nüfusa sahip. Üretim yok denilecek kadar az ve petrol zengini bir ülke. Irak pazarından Türk firmaları olarak daha fazla yararlanmamız lazım.”

Proje ile yapılacak olan yolları sağlayacağı katkıları sıralayan Kılıç, şunları kaydetti:

“Bir, Kalkınma Yolu Projesi’nden dolayı Türkiye'nin yıllık 20-30 milyar dolar aralığında geliri olacak. İki, Irak'a yaptığımız ihracat artacak. Üç, Irak'a ve Irak üzerinden bölgeye yaptığımız taşımacılık artacak. Dört, Arap Yarımadası'ndaki ülkelere ihracatımız artacak. Bize birçok yönden katkı sağlayacak.”

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

Murat Lojistik, Yolda.com’u satın aldı
İmsan Group, karayolu ve Ro-Ro taşımacılığıyla büyüyor
Talay Logistics, kontrat lojistiğinde büyümeyi sürdürüyor
'5 yılda 5 bin kadın sürücü projesi' 2025’e damga vuracak
TLS Lojistik, yeni deposunda ABD operasyonlarına başladı