Kapanmayı değerlendiren sektör temsilcileri, durumun fiyat karmaşasına yol açacağını savunarak, kazananın karaborsacı olacağına dikkat çekiyor.
40 yıllık bir gelenek sona ermek üzere. Her gün Sirkeci Tren Garı’nın yanında bir araya gelen 500 kamyoncu ve nakliyecinin buluşma noktasına kilit vuruluyor. Mülkiyeti TCDD’nin uhdesinde bulunan Ticari Eşya Ambarı, 40-45 bin YTL tutarındaki kira borcu ödenmediği gerekçesiyle boşaltıldı. Alışıldık şekilde haftanın ilk günü buluşma noktasına gelen kamyoncu ve nakliyeciler de, polis engeliyle karşılaştılar. Buluşma noktasının kapanmasını değerlendiren sektör temsilcileri, durumun fiyat karmaşasına yol açacağını savunarak, kazananın karaborsacı olacağına dikkat çekiyorlar.
Anadolu'nun dört bir yanına yük taşıyan yüzlerce kamyoncu ve nakliyeci, sabah saat 7.00'den akşam 17.00'ye kadar Ticari Eşya Ambar Müdürlüğü önünde bir araya gelir. Nakliyeciler ise yükün cinsi, miktarı ve hangi ile gitmesi gerektiğini, yazdıkları kağıtları ellerinde taşıyıp, bir yandan nara atarak şoförlerle pazarlığa girişirlerdi. Kamyon şoförü, aklına yatan iş olursa nakliyeciyle hemen pazarlığa tutuşur. Uzun süren pazarlık sonucunda genellikle orta yol da bulunurdu. Bu pazarlık kimi zaman ellerinde telsizleriyle "simsar" denilen aracılar tarafından yapılırdı. Elbette ki işin durumuna göre değişen belli bir komisyon karşılığı. İşte, yukarda yazılanlar eğer geri adım atılmaz, ya da bir alternatif yol bulunmazsa bir nostalji olarak kalacak.
“Karaborsa başlar”
Peki şimdi ne olacak? Diye sorduğumuz İstanbul Ticaret Odası Yurtiçi ve Yurtdışı Nakliyeciler, Kargocular ve Nakliyat Komisyoncuları Meslek Komitesi Üyesi Cihan Zafer, bir kaos ortamına doğru gidildiğinin altını çizerek, fiyatların kontrolden çıkacağını öne sürdü. TCDD’nin alacağına mahsuben yaptığı haklı uygulamadan haksızlığa uğrayarak çıkacak olanın kamyoncu ve nakliyeci esnafı olacağını belirten Cihan Zafer şöyle devam etti: “Söz konusu yerde bir kamu hizmeti görülüyordu. Burada birçoğuna iptidai gelen yöntemlerle bir fiyat istikrarı oluşuyor, bunun sonucunda yüz binlerce kişi ekmek yiyordu. Bundan sonra, sektöre bir başıbozukluk hakim olacaktır. Farklı yerlerde oluşan fiyatlar nedeniyle, istikrar yok olacak. Bu da karaborsanın doğmasına neden olacaktır. TCDD, davasında haklı olabilir. Ancak, buradaki insanların da mağduriyetini engelleyecek bir formül üretme zorunluluğu vardır.”
Selçuk ONUR