HAYKOP HAYDARPAŞA MOTORLU TAŞ.KOOP; ÖZNAKLİYAT, MERİT GEMİCİLİK ve BALKAN DENİZCİLİK'ten sitemize gönderilen açıklama aynen şöyle:
Bugün tüm dünyanın üzerinde durduğu birçok ülkenin hükümet programlarında öncelik teşkil eden Dış ticarete maalesef ülkemizde yeterli destek verilmemektedir.
Yaklaşık bir aydır UKOME kararlarının uygulanması adına İstanbul’daki Konteyner Terminallerinde ithalat ve ihracat taşımaları gerçekleştirilememektedir.
Türkiye’deki konteyner hareketinin %50 si İstanbul’da yapılmaktadır. Limana gelen ithalat ve ihracat yükleri kamyonlarla yük sahiplerine ulaştırılmaktadır. Ancak, İstanbul’daki trafik çilesini çeken, saatlerini yollarda ve liman kapılarında geçiren Karayolu taşımacıları olan bizler, büyük sıkıntılar yaşamaktayız. Araçlarımız yollarda bekletilmekte, trafikten men edilmektedir.
Liman kapılarında sahipsiz bırakılan, yollarda karşılaştığımız sorunlarda kaderimizle baş başa kalan bizler, her gün yeni bir linç girişiminin mağduru olarak yaşam savası vermekteyiz. İ.B.B (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) UKOME (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi) sektörümüzün görüşlerini almadan başlattığı bir uygulama ile naklıyecılere büyük sıkıntı yaşatmaktadır.
Bu uygulamaya göre saat 10.00 – 16.00 arasında kamyon ve çekicilerimizin karayollarındaki seyrine izin verilmekte bu saatlerin dışında yasak uygulanmakta, bu saatlere uymayan araçlarımız 5 gün süreyle ticaretten men edilerek bağlanmaktadır.
Limanlar, Gümrük idareleri 24 saat çalışmaktadır. Buna karşın globalleşmenin etkisiyle limanlarımıza gelen ve binlerce konteyner hareketi yapan gemilere 5 saatte nasıl konteyner yetiştireceğiz?
Trafiğin yoğunluğu için çözüm olarak sunulan bu uygulama dış ticaretimizi baltalamaktadır.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü 24/02/2004 den itibaren Türkiye de Kara Nakliye yapabilmek için bizlere yetki belgelerini 250.000YTL’ den başlayan daha sonra odeme durumlarına gore 50.000 ile 60.000 YTL ye kadar varan bedel’lerle surec içinde sattı. Devletimiz dolaylı vergi toplamak adına mazota zam yaptı. Şimdi de sadece 5 saat çalışmamıza müsade ediliyor. Zaten mazot zamlarıyla mevcut navlunlar cercevesinde caresiz kalan bizler kontak acamaz hale gelme noktasına dogru gidiyoruz.
Sektorümüz farkında olmadan yok edilmektedir. Her yıl artan dış ticaret nedeniyle taşımaların 5 saat içinde yapılması mümkün değildir. Yapılan sadece iş ve ücret kaybına yol açmak değil, bizlerin bu işi yapamaz hale gelmesiyle birlikte yarın fabrikalarda bantların ve üretimin durması, limanlardaki yığılma ve yoğunlukların artması gibi sonuçlar doğuracak bir noktaya gelmemesi için yol yasağı uygulamasının derhal durdurulmasını talep ediyoruz.
Sektörümüzle yapılacak istişare ile belli sanayi bölgeleri, depolama bölgeleri ve limanlardan çevre yolu bağlantılarına kadar olan güzergâhlarda uygulamanın kaldırılmasının daha yapıcı ve çözüme yönelik olacağına inanıyoruz.
Yürürlükteki Karayolu Taşıma Mevzuatı hükümlerinin yeterince denetlenmemesinden yetki belgesiz faaliyetlerini sürdürenler haksız rekabetlerine devam etmekte böylece zamanında yükümlülüklerini yerine getirenler hem belge süreleri hem de uğratıldıkları maddi kayıplar ile cezalandırılmaktadır
Aynı zamanda sektördeki düzensizliğin önlenmesi, sadece yol yasaklarının değil ilgili Karayolları Kanunu gereği yapılması gerekli denetimlerin de yapılmasını, Ulaştırma bakanlığı Kara Ulastırması Genel Müdürlüğü nün yürüttüğü Karayolları Kanunu gereği firmaları belirli standarta sokarak belge ile çalışmasının denetlenmesinin yapılmasını, Maliye Bakanlığı ve İstanbul Defterdarlığı ilgili birimlerinin düzenli mali denetim yapmasını (ozellikle liman kapılarında ), trafik ,karayolları bolge mudurluklerı ve gerekli yerlerde jandarma’nın Tonaj uygulamasını muhakkak surette denetlemelerini talep ediyoruz.
HAYKOP HAYDARPAŞA
MOTORLU TAŞ.KOOP. ÖZNAKLİYAT A.Ş
Koop.Baskanı Selım Ok Gn. Mudur Levent Cengız
MERİT GEMİCİLİK A.Ş. BALKAN DENİZCİLİK LTD.
Gn.Mudur IbrahımSaclı NaklıyeMuduru Mehmet Turan