Düşüş trendinde olan midibüs satışlarının, okulların servislerine olan talep nedeniyle yükselişe geçmesi midibüs üreticilerinin yüzünü güldürürken, "Karayolu Taşıma Kanunu"nun yük taşımalarına getirdiği sınırlama nedeni ile kamyon satışları azalmaya başladı. 300 bine ulaşan bireysel kamyoncunun, daha fazla yük taşımak için treylere yönlendirilmesi sonucunda 18 ton ve üzeri kamyon satışları, 2007'nin ilk sekiz ayında yüzde 48 azaldı. Ticari Araç İthalatçıları Derneği'nin (TAİD) raporuna göre, geçen yıl ilk sekiz ayda 8 bin 343 adet olan kamyon satış rakamı, bu yılın ilk sekiz ayında 4 bin 337 adet oldu. Otomotiv Sanayi Derneği'nin (OSD) rakamlarına göre ise, Temmuz ayında 621 adet olan midibüs satışı, okul servis araçlarına yönelik mevsimsel talep sonucunda, Ağustos'ta bin 546 adete çıktı. Yılbaşından bu yana sürekli düşüş eğilimi gösteren midibüs üretimi de Temmuz ayı rakamını ikiye katlayarak bin 101 adede çıktı.
Kamyon pazarında yeniden yapılanma
Yılbaşından bu yana yavaşlayan otomotiv pazarı, seçimlerden sonra rahat bir nefes aldı. OSD verilerine göre, Ağustos ayında toplam satışlar yüzde 15.5 artarken, sadece otomobil satışları yüzde 14.5 artış gösterdi. Ağustos ayında okul servis araçlarındaki talebin etkisi ile midibüs satışları yüzde 16.7 oranında artış gösterdi. Kamyon satışlarında ise gerileme yaşanıyor. TAİD raporuna göre ise kamyon satışları yılın ilk sekiz ayında yüzde 48 azaldı. 18 ton ve üzeri kamyon satışları, geçen yılın ilk sekiz ayında 8 bin 343 adet olurken, bu yılın ilk sekiz ayında 4 bin 337 adede geriledi. Tırsan Genel Müdürü Osman Sever, kamyon pazarında ciddi oranda yeniden yapılanma görüldüğünü ve kamyon yerine artık treylerin tercih edildiğini söyledi. Ayrıca taşıma belgesi alabilmek için, yük taşıyıcıların belli bir kapasiteye sahip olması gerektiğine dikkat çeken Sever, treylerde daha az araçla daha fazla yük taşınabildiğini belirterek, "Kamyonda 16-17 ton olan yük taşıma kapasitesinin treylerde 27 ton civarına çıkıyor" dedi.
300 bin kamyoncu treylere yönlendiriliyor
Tüm Kamyon Kooperatifleri Çalışma Grubu Başkanı Nizamettin Karadağ ise, Ulaştırma Bakanlığı'nın aşırı yüklemeye karşı ciddi tedbir almaya başladığını belirterek, bir kamyonun artık 15-16 ton kapasitenin üzerinde taşıyamayacağına işaret etti. Karadağ, "Eskiden 15 tonluk kamyona 25 tonluk yük yükleyebiliyorlardı. Şimdi bu yapılamayacak. Şayet, 25 ton yüklemek istiyorsa o zaman treyler alacak. Biz de üyelerimizi treylere yönlendiriyoruz. Çünkü treyler çok amaçlı kullanılabiliyor" açıklamasında bulundu. Kamyondan treylere geçişin ayrıca trafiği de rahatlatacağını söyleyen Karadağ, "Trafikte 3 tane kamyon yerine, 2 treylerin seyretmesi trafiği de rahatlatacaktır. Üyelerimizin treylere dönüş konusunda yoğun bir talebi var. Araç alacaksa kamyon değil, treyler tercih edecek" dedi.
Kamyoncu Halkbank'tan aracılık istiyor
Buna karşın sayısı 300 bini bulan bireysel kamyoncuların finansman konusunda şanssızlık yaşadığına değinen Karadağ, araç alımında yaşanan kredi sıkıntısından şikayet etti. Gerek bankalar gerekse araç satan firmaların kredi faizlerini yüksek tuttuğunu söyleyen Karadağ, "Tüketiciye inanılmaz düzeyde kredi verilirken, aracını değiştirecek olanlar ciddi zorlukla karşılaşıyor. Arsa gösteriyorsunuz fazla değeri olmadığı söyleniyor, aracı gösteriyorsunuz yaşı diyorlar. Yani ciddi zorluk yaşanıyor" dedi. İthalatçı firmaların finansman kuruluşlarının ise faizi birkaç puan yukarıda tuttuğunu belirten Karadağ, "Normalde banka faizleri 1.50 seviyesinde. Araç satan finansman şirketi krediyi 1.60 veya 1.65'ten veriyor. Ben bunu Kayseri de gördüm. 10'a yakın üyemiz 3-4 puan fazla faizle kredi aldı. Bu konuda esnaf bankası olan Halkbankası'nın aracı olmasını istiyoruz. En azından tüketicilere sağlanan kolaylıkların, kamyonculara da sağlanmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.
Midibüs üretimi
Firmalar Temmuz Ağustos
AIOS 117 132
Karsan 190 691
Otokar 101 135
Temsa 94 142
BMC - 1
Kaynak: Otomotiv Sanayi Derneği
Kamyon satışları geriliyor
2006 ilk 8 ay 2007 İlk 8 ay Değişim (%)
Kamyon satışları 8343 4337 -48.0
İnşaat aracı satışları 6605 4659 -29.5
Çekici satışları 6480 6882 6.2
Toplam 21428 15878 -25.9
Not: 18 ton üzeri satışlar
Kaynak: TAİD
BUS&TRUCK