Kanal İstanbul projesi yıl sonunda başlıyor

İstanbul’un büyük bir kısmını adaya dönüştürecek Kanal İstanbul projesinde yıl sonuna kadar inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 15 milyar dolara mal olacak projenin fizibilite çalışmaları tamamlandı.

İstanbul’un büyük bir kısmını adaya dönüştürecek Kanal İstanbul projesinde yıl sonuna kadar inşaat çalışmalarının başlaması bekleniyor. 15 milyar dolara mal olacak projenin fizibilite çalışmaları tamamlandı. Daha önceki planlarda 1.2 milyon olarak yer alan nüfus yoğunluk gerekçesiyle 500 bine çekildi. Karadeniz ve Marmara’nın yapay bir boğazla bağlanacağı Kanal İstanbul için Çinli, İtalyan ve Rus şirketlerle ön görüşmeler yapıldı.

Geçen yıl Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı çıkan Kanal İstanbul projesinde geri sayım başlıyor. 2011 yılında dönemin Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan projede fizibilite hazırlıkları tamamlanırken, projede ilk kazmanın yıl sonuna kadar atılması bekleniyor. Kendi kendini finanse edebilecek Kanal İstanbul, parça parça ihale edilecek. İhale duyurusuyla birlikte, projenin detaylarının netleşmesi ve müteahhitlik sektörünün hareketlenmesi bekleniyor. 15 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı Kanal İstanbul için daha önce hazırlanan kentsel tasarım projeleri tekrar ele alınırken, sonrasında imar planı yapılacak. Proje kapsamında daha önce 1.2 milyon nüfusun yer alması planlanırken, yoğunluk gerekçesiyle sayı 500 bine çekildi. 250 bin+250 bin kişi veya 300 bin+200 binlik bir şehir, kanalın iki yakasına konumlandırılacak. Entegre projelerle Kanal İstanbul’un maliyetinin 50 milyar doları bulacağı hesaplanırken, inşaatında 15 bin kişilik istihdam oluşturulacak.

RUS, ÇİNLİ VE İTALYAN ŞİRKETLER İLGİLENİYOR
Kanal İstanbul projesini yerli ve yabancı birçok şirket yakından takip ediyor. Panama Kanalı Projesi'ni gerçekleştiren MWH Global ve Çinli birçok şirket ihaleye ilgi duyarken, TAV da ortağı CCC ile yakından takip ediyor. Bu arada, proje için Rus ve İtalyan firmalarıla da bazı ön görüşmeler yapıldı. Hatta İstanbul’daki deniz trafiğine çözüm için çok büyük bir Rus firmasının kanalın inşasını üstlenebileceğini aktardığı öğrenildi.

KANAL İSTANBUL ‘V’ HARFİ BİÇİMİNDE İNŞA EDİLECEK
15 milyar dolara mal olacak Kanal İstanbul'un, 25 metre derinliğinde ve 150 metre genişliğinde olması planlanıyor. 5.5 milyar TL olarak hesaplanan inşaat işleri kapsamında İstanbul Boğazı ile Silivri arasındaki doğu- batı ekseninde, proje ile çakışacak en az 5 otoyolu, karayolu ve demiryolunun deplase edilmesi (başka noktaya taşınması) planlanıyor. Kanal üzerine en az 8, en çok 11 köprü inşa edilmesi planlanıyor. Toplamda 10 milyar dolara mal olacak proje, parça parça ihale edilecek. Kanal İstanbul, alttan kesik ‘V’ harfi biçiminde inşa edilecek. Alt bölümünün genişliğinin 100 metreye, V harfinin iki ucu arasındaki mesafe ise 520 metreye kadar ulaşabilecek. Kanalın derinliği 20 metre olacak.

ARAZİ FİYATLARI TAVAN YAPTI
Kanal İstanbul Projesi, güzergahının açıklanacağı tarihten itibaren gayrimenkul piyasasına büyük hareketlilik getirecek. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Çılgın Proje’ olarak tanımladığı Kanal İstanbul’un yeri henüz açıklanmadı ancak güzergahta olacağı tahmin edilen yerlerde arazi fiyatları tavan yaptı. Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy'ün 3 alternatif bölge olduğu projede, bu rotanın seçilmesinin en önemli nedeni, kanal aksındaki arazilerin yüzde 80'e yakınının Hazine'ye ait olması. Projenin yerinin şu an tam olarak belli olmadığını, çalışmalar yaptıklarını belirten yetkililer, “En kısa yol, en uygun yer neresidir araştırıyoruz. İstanbul Boğazı’na alternatif olacak güzergahı belirleme gayretindeyiz” dedi. Kanal İstanbul’dan günde 150-160 geminin geçmesi hedefleniyor.
(Dünya)

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Deniz Ticareti Haberleri

Bankalar Galataport'a ortak oldu
Med Marine, filosuna yeni bir römorkör daha ekledi
Erkport, Çin’den İstanbul’a yeni bir dönemi başlatıyor
"Gemiler, sac kalınlıkları uygun olmadığı için Karadeniz'de batıyor"
Türkiye’nin ilk Ro-Ro’larını inşa eden Alman tersanesi iflas etti