Kanser artıyorsa, bir nedeni de tam temizlenmeyen kimyasal tanklardır

Başlık belki size abartılı gelebilir. Ancak, Kimyasal Taşıma Araçları Temizleyicileri Derneği (KTTD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Özekin’in açıklamalarından sonra, siz de altını çizdiğimiz gerçeğin çok da olasılık dışı olmadığını anlayacaksınız.

Kimyasal tankların uygar koşullarda modern yöntemlerle temizlenmesi ve buradan çıkan atığın, suyun doğaya karıştırılmadan birtakım filtrasyonlardan geçirilerek atılmasının çok önemli olduğunu belirten Özekin,  “Buna sadece sektörel anlamda bakmamak lazım. Sektörün çok dışında bir boyutu var. Bunu ne iş dünyası, ne de başka STK’lar konuşuyor ama gerçekten çok önemli bir konu. Ülkemizde bu kadar kanser hastalığı varsa, özellikle sanayileşmiş bölgelerde yeni yeni gelişen, farkında bile olmadığımız hastalıklardan insanlar ölüyorsa, nedenlerinden biri de kimyasal tankların düzgün olarak temizlenmemesidir. Kimyasal maddelerin tanklarla taşınması sonucunda siz tankı ne kadar boşaltırsanız boşaltın %100 arınması mümkün değildir. Bir boşaltma hortumuyla tankın içindeki kimyasalı bir fabrikanın üretim bandına basabilirsiniz ama muhakkak dibinde bir tortu, bulaşıklık kalacaktır. Bunun gerçekten çok iyi yıkanması lazım. En son taşınan malzeme ne ise onu arıtacak başka bir malzemeyle yıkanma zorunluluğu vardır. Yani sadece içine su tutarak tank temizleyemezsiniz. Örneğin yağlanmış gömleğinizin üzerine tuz dökersiniz yağı alır ama is lekesini de başka bir yöntem çıkartır gibi iptidai uygulamalar vardır ama bu yöntemler aslında doğrudur ve işe yarar. Bir önceki taşıdığınız ürün asitik bazlı bir ürün ise onu başka bir reçete uygulayarak temizlemeniz lazım” açıklamasını yapıyor.

“Doğru yıkamazsanız, bir sonraki ürünü bozabilirsiniz”

KTTD Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra, Alışan Lojistik İcra Kurulu Üyeliği şapkası da taşıyan Ayhan Özekin,şöyle devam ediyor: “Siz eğer doğru reçete ve formülü kullanarak bu aracı yıkamazsanız, bundan sonra taşıyacağınız ürüne, bir önce taşıdığınız ürünün özellikleri nüfuz eder ve bozulmasına yol açar. Çünkü bu işin bir de gıda boyutu var. Gıda taşıdığınız bir araçla bir süre sonra başka ürün taşıyor olabilirsiniz. Doğru reçeteyle temizlemek ve tam arındırmak işin birinci boyutu. Bunu gerçekten Türkiye’de yapabilecek tesis çok az. Alışan olarak Hollandalılar’la 2005 yılında kurduğumuz Alışan Den Hartogh, Türkiye’deki ilk ve en iyi örneğidir. Şu anda bir başkasını Hollandalılar’dan bağımsız olarak Konya’da yaptık. Birkaç tane daha var ama bunların dışında modern yöntemler uygulayarak, bilgisayardan bir reçete alarak uygun su basıncını, uygun beslemeyi yapan çok fazla tesis yok.

İkinci olarak ise, eğer siz o tankerin içini diyelim doğru malzemeyi verip arıttınız. Ancak oradan çıkan atık suyu mazgaldan doğaya veriyorsanız konu kapanmıştır. Siz, o tankın içindeki kimyasal maddelerin doğaya karışmasına ön ayak olmuşsunuz demektir. Atığınız bir yerde gölet oluşturabilir, içme ya da sulama suyuna karışabilir. Bunun etkileri şüphesiz çok daha büyük olur.”

“Alışan, tank temizlemede küresel bir know how’a ulaştı”

Alışan Den Hartogh’un kurulma kararını ticari nedenlerle verdiklerini açık yüreklilikle ifade eden Özekin şöyle devam ediyor: “Aslında bu işe giriş nedeni biraz da küresel ölçekli firmaların dayatmasıyla oldu. Onlar bu pazarın niş bir iş olduğunu, fakat yarın bu tankların yıkanabilmesi için bizden belge isteyeceklerini bildirdiler. Böylece bizim yönetimimiz de vizyon sahibi bir girişimle Avrupa’daki örneklerini incelemiş, birtakım uluslararası konferanslara katılmış ve Alışan Den Hartogh’u kurmuşlar. Yüzde 50, 50 joint venture olarak kurulan bu ortaklık hala sorunsuz sürmektedir. Biz emeğimizi, Türkiye bilgimizi, sektör tecrübemizi koyuyoruz; onlar da know how’larını koydu. Ama gelinen noktada bizim know how’ımız da onlarınki aşmış ve gelişmiştir.”

KTTD’nin kuruluş öyküsü

KTTD’nin çiçeği burnunda Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Özekin, derneklerinin kuruluş öyküsünü de şu sözlerle aktarıyor: “2009 yılında Çevre Bakanlığı bir tanker yıkama tebliği çıkardı. Bu tebliği çıkarırken, hem uluslararası çevreler, hem de Çevre Bakanlığı bize Türkiye’de bu işin bir organizatörü olmadığını söylediler. Bu organizatörün Avrupa ülkelerinde dernekler olduğunu öğrenmemizin ardından Alışan Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Alışan’ın da yoğun gayretleriyle KTTD kuruldu. 7 üyenin katılımıyla kurulan bu derneğin şu an 80 üyesi bulunmaktadır. Çevre Bakanlığı herhangi bir kimyasal ekipmanın yıkanması için yıkama tesisi ruhsatı verecekse, KTTD üyeliğini şart koşar. 2009 yılında KTTD ile Bakanlık arasında imzalanan işbirliği protokolüyle de derneğimiz yetkilendirilmiş kuruluş olarak kabul edildi. Türkiye’de tanker, IBC, varil temizleyen herkesin  Türkiye Temizleme Belgesi adı altında bir belge basması öngörüldü.  Bu belgenin basım hakkı da, yalnızca KTTD’ye verildi. Bu, web tabanlı bir sistem üzerinden takip edilir, kontür verme mantığından yola çıkılmıştır. Bir yıkama tesisi tanker yıkayacaksa, ‘sisteme 50 tanker taşıma belgesi tanımla’ der.  Bir başka firma 100 adet varil yıkama ve IBC belgesi tanımlamamızı isteyebilir. Bunlar farklı format ve içerikte belgelerdir. Müşteri web tabanında hakkını görür ve basacağı belgeleri seçerek basar. Bu belgeler, söz konusu ürünün sağlıklı bir yıkama tesisinde tüm gerekleri yerine getirilerek yıkandığının ispatı özelliğini taşır. İkinci olarak da eğer bir raporlama yapılmak istenirse o sistem üzerinden gidilerek bunun gerçekleştirilmesi sağlanır. Örneğin, geçen yıl kaç varil, kaç tanker yıkanmış; içindeki kimyasallar nedir; hangi bölgede yıkanmış gibi istatistiki veriler de elde ediyoruz. Şu anda 80 üyemize bunun hizmetini veriyoruz. 6 ay öncesine kadar derneğin başkanlığını Damla Alışan üstlenmişti. Ancak Damla Hanım’ın uluslararası organizasyonlarda yoğun iş temposu nedeniyle göreve ben talip oldum ve yapılan seçimde de 3 yıllığına başkanlığa getirildim.

Derneğimize üye 80 firma bulunuyor. Bu aslında yeterli bir sayı ama artabilir. Çünkü hala lisanslı olmayan birçok firma var. Aslında niş bir alanda çalışıyoruz. Yani oto kuaför gibi her yere açamazsınız. Kaç tanker var? Kaç tanker yıkama tesisine ihtiyaç var, bunları göz önünde bulundurmak lazım. Bu işi herkes yapamasın, yalnızca icrayı hak eden kuruluşlar yapsın. Ben 3 milyon Euro harcayıp entegre bir tesis kurmuşum. Bir başka yerde bir başka kişi, benzin istasyonunun arkasını çevirip ‘burası yıkama istasyonudur’ derse bu olmaz. Bir yeri lisanslı yıkama tesisi yapmak için birçok kritere ihtiyaç var.”

“Denetimde sorunlar var ama zamanla aşılacağına inanıyoruz”

Ortada bu kadar önemli bir konu olduğu halde denetim olgusunun henüz yeterince yaygınlaşmadığını ifade eden Özekin, “Eğer denetim yaygınlaşırsa, bu tür ekipmanların temizliğinde belge varlığı aranırsa, olmayan taşıma araçlarına cezalar kesilirse, o zaman Türkiye’de uygulama daha oturmuş olur. Ve belgeyi vermeyenler vermeye başlar, almayanlar da almak zorunda kalır. Yollarda kontroller yapıldığı için bilinç artar, herkes daha dikkatli davranmak zorunda hisseder. Zaten yıllarca çevreye yeteri kadar zarar vermişiz. Ama zararın neresinden dönersek kardır” diye konuştu.

Çocuklara “geleceklerini kazandırmak” için yola çıkıyorlar

KTTD’nin önümüzdeki günlerde ses getirecek bir proje başlatacağını vurgulayan Ayhan Özekin, henüz onay aşamalarından geçmeyen projelerini çok ayrıntılarıyla paylaşmasa da, ana hatlarıyla şöyle özetledi: “Biz KTTD’yi çevre bilinçlenmesine katkı veren bir kuruluş olarak da kurguluyoruz. Bu amaçla “GELECEĞİNİZİ KAZANIN” adlı bir eğitim projesi planlıyoruz. Görüşmelere başlanmadığı ve bazı onay ve izinler alınmadığı için henüz lansmanını yapmadık. Ancak, Türkiye’nin gerçekten geleceğini kurtarmak için önemli bir adım olarak görüyoruz. Özellikle sanayinin yoğun olduğu, kimyasal atığın zarar verdiği Kocaeli-Körfez bölgesinden başlamayı hedefledik. Bir gezici araçla o civardaki okullarda bilgilendirme toplantıları yapmak arzusundayız. Olgunlaştığında projeyi geniş kitlelerle de paylaşacağız.”

Temizleme İşlemi sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

  • Temizlenecek araç ya da ekipmanda en son taşınan kimyasalın cinsine uygun temizleme yöntemi seçilerek aracın ya da ekipmanın kimyasallardan tamamen arındırılması sağlanmaktadır.Bu işlemler sonucunda açığa çıkan atıksuyun  ise;  tesisin arıtma tesisinde arıtılarak ya da en yakın arıtma tesisine iletilerek bertarafı sağlanmaktadır.
  • Taşınacak ürünün bir önceki ürünle aynı olması veya sürekli aynı ürünü taşıyan araçlar için temizleme zorunluluğu, taşınan ürünün ve taşıyan aracın özelliğine bağlı olarak taşıyıcı ve üretici tarafından belirlenir. Taşınan ürünün değişmesi halinde temizleme zorunludur.

Selçuk ONUR - LOJİSTİK &EKİPMANLARI

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Yeminli tercüme bürosu ve Rusça Tercüman
Gelir İdaresi'nden Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi uyarısı
Tesla, V4 Supercharger ile rekor hızda şarj edecek
Güvenlik İçin Telefona Casus Program Yükleme Yapılabilir mi?
“Ulaşımda Mükemmellik Ödülü” Türkiye'nin