Kaplama lastikler tehlike saçıyor

Özellikle kamyon ve traktör lastiklerinde uygulanan bu yöntem, gerekli kalite standartlarına uyulmadığı zaman tehlikeyi de beraberinde getiriyor.Kaplanan...

Özellikle kamyon ve traktör lastiklerinde uygulanan bu yöntem, gerekli kalite standartlarına uyulmadığı zaman tehlikeyi de beraberinde getiriyor.

Kaplanan parçanın bir süre sonra lastikten ayrılarak yolda kalması kazalara davetiye çıkarıyor. Yolda kalan lastik parçalarını temizlemeyen sürücülere 'yola çöp atmak' suçundan ceza yazılabileceğini ifade eden uzmanlar, polislerin kontroller sırasında kamyon lastiklerini denetlemesi gerektiğini belirtiyor.

Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği Başkanı Hitay Güner, daha ucuza geldiği için tercih edilen lastik kaplatma yönteminin dünyanın birçok ülkesinde uygulandığını ifade etti. Kalite standartlarına uygun yapılmayan kaplamaların kazalara yol açtığını dile getiren Güner, sürücülerden bu yönde çok sayıda şikâyet geldiğini vurguladı.

Kalitesiz kaplamaların diğerlerine göre daha çabuk bozulduğunu bildiren Güner, "Lastikten kabuk gibi ayrılan bu parça yolda kalıyor. Kamyon sürücüsü bunu fark ettiği halde yoluna devam edebiliyor. Öncelikle burada görev kamyonu kullanan kişiye düşüyor. Böyle bir durum yaşandığında durup lastiğini kontrol etmesi gerekiyor. Ayrıca yola düşen parçayı bariyer dışına çıkarması lazım." dedi.

Karayollarındaki denetimlerde lastiklerin durumunun trafik polislerince kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çeken Hitay Güner, kaplamaları kopmak üzere olan araçların trafikten men edilmesinin bile düşünülebileceğinin altını çizdi.

Hızlı giden veya viraj dönen araçların yoldaki lastik parçasını geç fark edebildiğini vurgulayan Hitay Güner, tehlikenin geceleri daha da arttığını dile getirdi.

Yolda lastiğinden çıkan kaplamayı kaldırmayan sürücülere ceza yazılabileceğini belirten Güner, "Yola çöp atmak Trafik Kanunu'na göre suçtur. Kopan kaplamaları temizlememek yola çöp atma kapsamında değerlendirilip, polis tarafından cezai işlem uygulanabilir." diye konuştu.

Güner, lastik kaplama işi yapanların da mutlaka denetlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Konya'da lastik ticareti yapan Nedim Tokkacı ise kamyon lastiklerinin tanesinin 600 TL olduğunu, kamyoncuların ise 300 TL vererek eski lastiklerini kaplattığını anlattı.

Yeni lastiklerin ortalama 200 bin kilometre yola dayandığını söyleyen Tokkacı, iyi yapılan kaplama lastiklerin 150 bin kilometre gittiğini, iyi yapılmayan kaplamaların ise 100 bin kilometre yola bile dayanmayacağını kaydetti.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Ruhi Duman, Hakk'ın rahmetine kavuştu
Avrupa’ya Açılan En Kolay Yol: Yunanistan ve Letonya Golden Vize Programları
Mercedes, meme kanseriyle mücadelede farkındalık için Travego ile yola çıktı
Ticari araçların trafik sigorta primleri yüzde 10 arttı
İstanbul ve Kocaeli’de Lojistik Depolama Alanları En Yüksek Seviyede