Karadeniz ekonomisi "Asrın Projesi" ile şahlanacak

Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu projesi önümüzdeki yıl hayata geçecek. 28 tünelin bulunduğu ve 600 kilometre uzunluğa sahip asrın projesi ile Karadeniz ekonomisi şaha kalkacak.

Karadeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayacak Karadeniz-Akdeniz Yolu projesi önümüzdeki yıl hayata geçecek. 28 tünelin bulunduğu ve 600 kilometre uzunluğa sahip asrın projesi ile Karadeniz ekonomisi şaha kalkacak. Dev proje, Türkiye ihracatının alternatif pazarlara açılması açısından da büyük önem taşıyor. Rusya’ya yapılamayan narenciye ihracatı Ukrayna’ya Karadeniz üzerinden yapılabilecek.

Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz döneminde ilk kez dile getirilen, 2. Abdülhamid zamanında projesi çizilen 600 kilometrelik Karadeniz-Akdeniz Yolu 2017'de hizmete girecek. Karadeniz başta olmak üzere tüm Türkiye ekonomisini olumlu yönde etkileyecek olan asrın projesi Karadeniz'i İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Akdeniz'in ticaret limanı yapacak. Dev proje ile ilgili açıklamalarda bulunan Karadenizli İşadamları Derneği (KAİAD) Başkanı Murat Camadan “Dünya ticaretine yeni bir soluk getirecek, Türkiye’nin gücüne güç katacak, ülkemizi dünyanın en büyük 17. ekonomisinden ilk 10’a sokacak olan 140 yıllık hayalin gerçekleşmesine çok az kaldı” dedi.

Proje hakkında bilgi veren Camadan, toplam 28 tünelin yer alacağı Karadeniz-Akdeniz Yolu’nun 88 kilometrelik Ordu bölümünün bu yıl içinde, diğer etaplarının ise 2017 sonunda tamamlanacağını söyledi.

Murat Camadan “Asrın projelerinden birisi olacak bu yol GAP’ı Karadeniz’e bağlayarak sadece Karadeniz’in değil etkileyeceği 40 ille birlikte tüm Türkiye’nin ticaretini canlandıracağına inancım tamdır” dedi.

RUSYA KRİZİNE ÇARE OLACAK

Karadeniz-Akdeniz Yolu projesinin Rusya krizine de çare olabileceğini söyleyen Camadan “Proje bittiğinde bu güzergâh çok kazançlı bir seçenek olarak görülecektir. Örneğin Akdeniz'den Ukrayna ve komşu ülkelere ihraç edilecek narenciye sevkiyatı daha ucuz ve kolay olacaktır. Bu sayede son günlerde Rusya ile yaşanan krizin ticari sonuçları çok daha fazlası ile telafi edilebileceğini inanmaktayız” diye konuştu.

Ordu–İskenderun hattı dışında Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayacak diğer 17 ana karayolu güzergâhıyla ilgili yürütülen proje çalışmalarının da Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlandığını belirten Camadan “Toplam uzunluğu 11 bin 842 kilometre olacak projeler tamamlandığında iller arası ulaşım daha da kısalacak. İller arasındaki ticaretin çok gelişecek” dedi.

TÜM İLLER FAYDALANACAK

KAİAD Başkanı Camadan, Ulaştırma Bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı ve bir taraftan da inşaatına devam ettiği Karadeniz ile Akdeniz’i birleştirecek 18 ana karayolu koridorunun geçeceği güzergâhların belirlenmesinin memnuniyet verici olduğunu belirterek, ilk projede 12 olarak belirlenen güzergâh sayısının 18’e çıkarıldığını dikkat çekti. Böylece, kuzey-güney yönünde belirlenen 18 güzergâhın toplam uzunluğu da (tek ve duble yol) 11 bin 842 kilometre olacak ve proje tamamlandığında kuzey-güney yönünde 10 bin 453 kilometre duble yol, bin 299 kilometre de tek yol hizmete sunulacak” dedi.

LOJİPORT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Lojistik Haberleri

“Suriye’deki huzur lojistiğe doping olacak”
Talay Logistics, yeni yıla Doğu Avrupa’ya yatırımla başladı
Türkiye-İran ticareti kapıda kaldı:1000 TIR sınırda bekliyor
"Yeni şekillenen Suriye'nin lojistik üssü Hatay olacak"
Sektör temsilcilerinden lojistikte çıtayı yükseltebilecek öneriler