Karamehmet en zengin Türk

Forbes'in hazırladığı listenin ilk sırasında, 4 milyar dolarla Çukurova Holding'in patronu M.Emin Karamehmet yer alıyor. Karamehmet'in servetindeki artışta...

Forbes'in hazırladığı listenin ilk sırasında, 4 milyar dolarla Çukurova Holding'in patronu M.Emin Karamehmet yer alıyor. Karamehmet'in servetindeki artışta K.Irak'ta altı petrol sahası bulunan şirketi Genel Enerji'nin, ihracatıa başlaması etkili oldu.

Forbes Türkiye, 'En Zengin 100 Türk' listesini dün açıkladı. Geçen yıl 2,9 milyar dolarlık servetiyle listenin ikinci sırasında yer alan Mehmet Emin Karamehmet, servetini 4 milyar dolara çıkardı ve Fiba Holding'in patronu Hüsnü Özyeğin'i geride bırakarak birinci oldu. İkinci sırayı 1,7 milyar dolarlık serveti 3 milyar dolara çıkan Koç Holding'den Semahat Arsel ve geçen senenin birincisi Özyeğin paylaştı. Onları 1,6 milyar dolarlık serveti 2,9 milyar dolara yükselen Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç takip etti. Listede Koç ailesi mensupları geçen yıl 7,1 milyar dolar olan servetlerini 12,3 milyar dolara çıkararak, birinciliği Sabancı ailesinden aldı.

Bu yıl listenin yaklaşık 3'te biri dolar milyarderlerinden oluşurken, 11 yeni ismin eklenmesiyle dolar milyarderinin sayısı 39'a yükseldi. Bu sene servetini artırarak yeni milyarder olan 11 kişiden 3'ü Koç ailesinden Mustafa, Ömer ve Ali Koç olurken, Sabancı ailesinden Serra Sabancı ve Çiğdem Sabancı Bilen ile Kıbrıs Yakın Doğu Üniversitesi'nin sahibi Suat Günsel de milyarderler ligine geri dönüş yaptı.

Limak'ın sahipleri Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız ile Hema'nın sahibi Mehmet Hattat ise geçen yıl milyoner olarak yer buldukları listede bu yıl milyarderler olarak yer aldı. Forbes 100 içerisinde kendisine ilk kez yer bulan ve listeye doğrudan doğruya milyarder olarak giren iki isim ise Genel Enerji'nin Üst Yöneticisi (CEO) ve kurucusu Mehmet Sepil ile Kazancı Holding'in sahibi Ali Metin Kazancı oldu. Listenin başındaki Karamehmet'in servetindeki artışın yanı sıra Sepil'in listeye doğrudan milyarder olarak girmesinde, Kuzey Irak'ta altı petrol sahasına sahip olan Genel Enerji'nin, petrol ihracatına başlamasının payı büyük. Analistlerin 3,3 milyar dolarla 4,6 milyar dolar arasında değer biçtiği Genel Enerji'de Sepil'in yüzde 30 hissesi bulunuyor. Ali Metin Kazancı'nın, 1,4 milyar dolarlık servetinin en büyük kaynağı ise geçen yılın mayıs ayında Borsa'da işlem görmeye başlayan ve Kazancı Holding'in sahip olduğu elektrik santrallerini de bünyesinde barındıran Aksa Enerji Üretim şirketi oldu.

Forbes 100 listesine bu yıl dahil olan isimlerden Boston merkezli Hittite Corporation'ın kurucusu Yalçın Ayaslı, listedeki tek teknoloji zengini isim olarak dikkat çekti. Listeye yeni giren diğer isimler ise Mustafa Küçük, Mahmut Çevik ve Süleyman Varlıbaş oldu. Listede son sırayı 425 milyon dolar servete sahip Ahmet Yahya Kiğılı, Ali Gülçelik, Aziz Torun, Mehmet Torun ve Ayşe Verda Gülçelik paylaştı. Forbes'in listesinde yer alanların servetlerinde en önemli kaynak enerji oldu. Sektörün listede yer alan 77 kişinin servetine katkısı bulunurken, 76 kişide gayrimenkul sektörünün katkısı gözlendi. Turizmin etkisi 62, finans ve inşaatın etkisi 39'ar, perakendenin etkisi 31, otomotivin etkisi 29 kişinin servetinde etkili oldu. Listede yer alan 3 kişinin servetinde gerileme yaşanırken, 22 kişinin serveti aynı seviyede kaldı.

'Artışı ABD'lilere iknada zorlandık'

'En Zengin 100 Türk' listesini açıklayan Forbes Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven, bu yıl listede 39 dolar milyarderi bulunduğunu, listenin en parlak olduğu 2008 yılında dahi milyarder sayısının 36 seviyesinde kaldığını söyledi. Güven, listenin hesaplanmasında oldukça tutucu davrandıklarını, belirtilen rakamların, o kişilerin servetinin muhtemel 'en az' miktarı olduğunu dile getirdi. Güven, şu bilgileri verdi: "Listede 39 milyarderimiz var. Yakında Forbes Amerika'nın açıklayacağı küresel zenginler listesinde bu 39 kişinin 38'i Ortadoğu, biri de Kıbrıslı olduğu için Suat Günsel, Avrupa başlığı altında girecek. Geçen senelerdekinden farklı olarak bu sene Forbes Amerika editörlerini Türkiye'deki servet oranlarında ikna etmekte çok zorluk çektik. ABD kriz sonrası toparlanmada zorluk yaşıyor. Muhtemelen listede ciddi kan kaybı görülecek. Onların rakamları bu kadar düşerken, Türkiye'den bu kadar yüksek milyarder çıkması, rakamların bu kadar parlak ve toparlanmanın bu kadar hızlı olması onları şaşırttı."

Forbes 100'den satır başları

Forbes 100'ün ortalama serveti 1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Geçen yıl aynı rakam 801 milyon dolar olmuştu.

Toplam 105 ismin bulunduğu Forbes 100'deki kadın sayısı 23 olurken, kadınlardan 8'i milyarderler arasında yer aldı.

Listenin ilk 10 sırasındaki isimlerin serveti toplamı, geçen yıla göre 6,2 milyar dolar artarak 28,2 milyar dolara çıkarken, ilk 50'nin toplam serveti 14 milyar dolar artışla 74 milyar dolara ulaştı.

Listedeki en genç isim 550 milyon dolarlık servetiyle 26 yaşındaki İpek Kıraç, en yaşlı isim ise 715 milyon dolarlık servetiyle Ahmet Keleşoğlu. Listenin yaş ortalaması 59.

Listedeki çiftler arasında en zengini Suna ve İnan Kıraç olurken, Sema Işıl-Aydın Doğan, Ahsen ve Orhan Özokur, Vuslat Doğan Sabancı-Ali Sabancı, eş olarak en zenginler arasında yer aldı.

Forbes 100'de kendi işini kurarak servetini oluşturanların sayısı 51 olarak gerçekleşti.

Koç ailesi servetini yüzde 42 artışla 7,1 milyar dolardan 12,3 milyar dolara çıkarırken, daha önce ilk sırada yer alan Sabancı ailesinin yerine geçti.

Koç ailesinin üçüncü kuşağında yer alan Mustafa, Ömer ve Ali Koç, ilk defa milyarderler arasında yer aldı.

Bu sene ikinci sıraya gerileyen Sabancı ailesinde Sabancı Holding dışında kalan aile bireylerinin servetleri de aile servetinin hesaplanmasına dahil edildi.

Boydak ailesi en zengin 10. aile olmakla birlikte, toplam servetin 21 kişi arasında pay edilmesi sebebiyle aileden hiçbir isim ilk 100 arasında yer almadı. Aynı durum, servetin 19 kişi arasında bölündüğü Konukoğlu ailesi için de geçerli.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Firmalar-dernekler Haberleri

"Otokar ile Güçlü Yarınlar" Projesi Başladı
DFDS, güçlü başladı; Krone’den 450 treyler satın aldı
DB Schenker Arkas’ın “Taşıdığımız En Güzel Sorumluluk” projesi taç taktı
MAN Kamyon ve Otobüs, ödüllerle taçlandırdığı 2024'ü değerlendirdi
Türk Telekom ve Petrol Ofisi'nden dijital dönüşüm hamlesi